Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Visoki tlak


Autor Poruka

jelena123456789

28.01.2015. 15:50

Poštovani,

u 30. tjednu trudnoće sam.
Dijagnosticiran mi je povišeni tlak. No, kući u opuštenoj atmosferi gornji tlak ne prelazi 135. Čim moram na pregled ja se uspaničarim i na samu pomisao na tlakomjer i stručne osobe koje mi mjere tlak ja se previše uzbudim i ne mogu se smiriti. Mislim da se radi o sindromu bijele kute. Hospitalizirana sam od jučer i pijem duplu dozu norvasc tableta od 5 mg. Ukratko, sve je u redu dok ne dođe do toga da se tlak mora izmjeriti, gornji zna dostic i 180. Kući u toplini moga doma je skroz drugačija priča. Koje je vaše mišljenje? Može li se strah od tlakomjera i doktora zbilja tako odraziti na tlak?

Druga stvar koja me zanima, je li povišen tlak može utjecati na razvoj mozga djeteta? Može li se povišen majčin tlak odraziti na mentalno stanje djeteta? Ne znam kako bih se u vezi ovog pitanja točno izrazila ali nadam se da ćete razumijeti na što ciljam.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.01.2015. 22:20

Tko vam je ordinirao Norvasc. White coat fenomen je prisutan u 30 posto slučaja pa ne vidim zašto ne bi bio i kod vas. Svakako ipak savjetujem obradu i kontrole RR-a kod kuće, uz koagulaciju krvi i urinokulturu.