Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista


Autor Poruka

Prespana

20.06.2017. 00:00

Posto mi menzia kasni a nakon 7 dana kasnenje dobila sam neko tackasto braon krvarenje oskudno samo kad se obrisem samo dva dana i nista vise .Test za tridnocu negativam alinga nisam uradila bas na prvu utrinsku mokracu.Danas ginekolog mi otkrio vodenu cistu 37 *30.I nije mi dao primolut sa obzirom da ja imam verikozne vene i to bas puno.i kaze da trebam na transfuziolog da to odobri uz neka ispitivanja.Jrl moze cista sama da pukne ada nepijem primolut???hvala vam

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2017. 10:25

Poštovana, takve ciste uglavnom prolaze same od sebe i nakon toga nastupa menstruacija. Gestagenskim preparatima pomažemo da to bude što prije.

bubicavk

14.07.2017. 10:10

Poštovanje,molila bih Vaše mišljenje vezano uz svoje stanje.37 god,1 porod (2015),0 pobačaja.
Srpanj 2017.-3D Uzv:lijevi ovarij 31x22x25 vol. 9,4 cm3 s folikulima do 8 mm.Intimno uz ovarij IZDUŽENA HIPOEHOGENA cistična tvorba dim. 34x23x24 vol. 9,9 cm3 oskudne periferne hd vaskularizacije.
Desni ovarij: 42x31x31 mm vol. 21,9 mm s folikulima do 9,3 mm.
U c.Douglasi nema sl. tekućine
Dg: Hidrosalpinx ?
Učiniti: CKS,L,ZR,CRP + urin sedim.
Ca 125,Ca 19-9,CEA,AFP
Pitanja:
1.Hipoehogena tvorba upućuje na moguć malignitet ili nešto benigno (endometrioza ili kakva cista)
2.Što znači oskudna periferna vaskularizacija i na što upućuje?
3.Kako to da dr. Nije siguran u dijagnozu nego pretpistavlja?
(mislila sam da 3D ipak omogućuje da se vidi šta je to: vodeno,mesnato,potencijalno maligno)
4.Treba li učiniti još kakve pretrage?
Napominjem da rezultate pretraga još čekam i da je ovo meni bio šok jer je pregled rađen iz drugih razloga,a ne zbog te tvorbe koja nije postojala u travnju kada se isto radio 3D.
Naime,sve je rađeno u sklopu kontrole nakon loop biopsije zbog CIN III (PHD: u kanalu sluz i normalan endocerv. epitel a u 5 uzoraka CIN III gdje promjene mjestimično oblažu žlijezde.U stromi nisu nađene abnormalbe stanice).
Na ovoj kontroli dakle nađena navedena tvorba,kolposkopija uredna,cijelo područje jod pozitivno.Uzet i kontrolni PAPA koji sad čekam.Dakle,sve u svemu,ovo sa CIN om izgleda dobro,a sada novo IZNENAĐENJCE!
Oprostite na dužem postu,ali nisam htjela štogod važno propustiti.Molim vas da mi date svohe mišljenje vezano uz tu tvorbu i odgovorite na pitanja koja me muče.
Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2017. 13:55

Poštovana, ultrazvučni nalaz upućuje na hidrosalpinx (što je i navedeno kao dijagnoza). To je proširenje jajovoda najčešće kao posljedica upale. Sigurno nije ništa maligno. Oskudna periferna vaskularizacija znači da je tvorba slabo prokrvljena što ide u prilog benignosti. Maligne tvorbe su obilno prokrvljene. Za sada ne treba nikakve dodatne pretrage. Dijagnozu sa 100% sigurnošću može postaviti jedino patolog nakon što pregleda preparat.

bubicavk

14.07.2017. 22:55

Poštovani doktore,puno hvala na vašemu promptnom odgovoru!
Od silnog straha (isprepadana sam već od CIN-a) zaboravih pitati:
1. Ima li načina da se taj hydrosalpinx izliječi kakvom oralnom ili sličnom terapijom,ili definitivno ne gine operacija?
2. Ako je nužno i jedino rješenje operacija,šta to za mene znači-ostajem bez jajovoda,jajnika ili oboje?
Zahvaljujem i najsrdačnije vas pozdravljam

Ivo Balenović, dr. med.

15.07.2017. 18:25

Poštovana, operacijom se odstranjuje samo promijenjeni jajovod. Nikakva terapija ne može izliječiti hidrosalpinks. Problem hidrosalpinksa je smanjena plodnost.