Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.04.2016. 21:25

S duphastonom povećavate šansu da ostanete trudna.Dakle poslušajte savjete vaše doktorice.

gogicaj

13.04.2016. 15:55

U vezi ranijeg posta, danas je 7 dan kako pijem duphaston, medjutim i dalje imam sukrvicu...da li i uprkos sukrvici mogu da radim na bebi ili ne?

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.04.2016. 22:15

Radite na trudnoći svakako.

Jajnici55

04.05.2016. 10:25

Poštovani,
Pišem vam zbog problema koji ce me ja mislim pratiti kroz čitav život.
Poslije prvog odnosa koji je bio prije godinu dana (tu noć, ja sam obilno krvarila, i tri dana poslije) odlučila sam da odem ginekologu. Ginekologica nije mogla da odmah nadje grlić maternice, pa mi je rekla da dodjem na UZV. Nije mi odmah rekla da imam policistične jajnike, iako je vidjela da sam krupna. Na UZV mi je rekla da se radi o Uterus didelphys et vagina septa partialis. Sto bas i nije čest slučaj. Tu me je malo prepala, ali sam bila svjesna da je to tako i da je to priroda i da čim se brže pomirim sa tim da ce biti bolje za mene. Gin mi je da ne smijem da imam grub i nasilan odnos, jer mogu da probijem tu pregradu dviju maternica, da mogu da se inficiram i da mogu dobiti infekciju debelog crijeva. Iskreno preplašila sam se. Medjutim, prije 4 mj. zaboljelo me je na lijevoj strani stomaka. Otišla sam drugom ginekologu jer nisam vise u svom gradu. Imala sam mjesanu-heteroehogenom cistu veličine 55,7 mm. Gin.mi je napisao da uradim tumor markere. Medjutim, moja prava gin.me je posavjetovala da uradim nalaze štitne jer imam maljevost ispod brade. Sve je bilo uredno poslije terapije. Odnos mi je ponekad malo bolan jer jos uvijek se prilagođavam. Ponekad poslije odnosa ( ne uvijek, samo onda kada sam prehlađena) imam bjelo pranje.Trenutno, osecam bol na desnoj strani. Uskoro cu imati Men. Pa bi vas pitala par pitanja.
Da li poznajete zdravstvenu ustanovu koja radi operacijske zahvate za uterusa duplex? Da li je to opasno? Da li mogu normalno i bez ikakvih problema da zatrudnim i rodim? Da li se tada lakše dobija gljivična infekcija? Da li bol na jajnicima označavaju cistu? Da li se ciste mogu pojaviti tokom prehlade? Da li one pucaju prije, tokom ili poslije mens.? Da li tvrda stolica utice na bolove u jajnicima? Oprostite sto vam postavljam mnogo pitanja. Voljela bih ako jos neko ima sličnu pojavu kao ja, da razmijenimo Inf.
Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.05.2016. 22:25

Previše pitanja. Ako imate pcos sugeriram da pročitajte na našim stranicama više o tome kao i o ostalim problemima vezanim za infekciju.
Sugeriram da zbog jajnika napravite spolne hormone i hormone štitnjače.
Sugeriram da zbog sumnje na anomaliju maternice i rodnice napravite 3d UZV nakon čega će se odlučiti koji tip zahvata će se raditi kod vas.
Vjerovatno će se raditi resekcija septuma u rodnici a nakon toga resekcija septuma maternice.
Taj zahvat se radi rutinski u svakoj većoj bolnici.

majuccia

20.05.2016. 21:30

Poštovani,
imam 29 god. i nisam još nikad rodila. Prije par mjeseci sam počela imati obilate i bolne menstruacije, te bolne ovulacije (inače nikad nisam imala nikakve bolove). Otišla sam na pregled kod ginekologice 18.03 koja je ustanovila vodenu cistu na desnom jajniku: anehogena cista 5,08x3,29 cm, glatkih rubova, RI=0,72. Ginekologica mi je rekla da ne brinem i da dođem 5 dana nakon iduće menstruacije jer takve ciste inače same nestaju. U međuvremenu sam i dalje imala bolove u dijelu jajnika i bubrega. Na idućem pregledu (04.04) se ustanovilo da je i dalje cista prisutna te veličine 4,98x3,71 cm, RI=0,78, u douglasu nema slobodne tekućine. Napravila sam pretrage Ca 125, sa rezultatom 12,3.
Terapija prepisana su Yaz kontracepcijske pilule idućih 6 mj, i to samo one roze (bez bijelih, znači bez pauze). Prvih 10 dana terapije sam se odlično osjećala, bez ikakvih tegoba, dok nije došlo do perioda ovulacije (koje ne bi trebalo biti zbog kontracepcije). Opet su se pojavili bolovi u zdjelici, križima i nozi, što mi stvara veliki problem zbog posla i normalnog funkcioniranja (često moram odležati ili piti brufene da bi bol popustila), te čim sam pod većim stressom jajnici jače bole. Seksualne odnose neću ni spominjat jer otkad je cista otkrivena su skoro nikakvi jer nakon odnosa slijedi bol.
Imate li kakav savijet u vezi boli, nešto što bi mi olakšalo normalno funkcioniranje? Da li se slažete s terapijom koja mi je propisana? Ne sumnjam u profesionalnost svoje ginekologice ali sam dosta očajna što se tiče boli, i počinjem izbjegavat bilokakav društveni život zbog tih poteškoća, a i posao mi pati zbog toga.
Puno Vam hvala,
Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.05.2016. 22:00

Terapija je u redu. No ako patite od boli i cista dalje perzistira a dosta je velika i kompromitira funkciju jajnika, u obzir bi došao i laparoskopski operativan zahvat gdje se napravi cistektomija, pa se nakon toga nastavi s oralnom kontracepcijom. Ako se bolovi nastave i dalje sugeriram da vas uputi na pregled u bolnicu.

Miwe

08.06.2016. 19:55

Postovani,ovako imam 29 god i pcos.godinama sam pila pilule i sad kako planiram trudnocu prepisan mi je duphaston 14-24 dc.Drugi mjesec pijenja nakon duphastona nisam bila dobila menzis pa mi je ustanovljena vodena cista i endometrij 5-6 mm kaze ginekologica da je to na granici bilo da prokrvarim i da je neuspjela ovulacija i da nema potrebe za brigu i da ce otici nakon par mjeseci.nakon toga evo sad mi je druga menstruacija i cudno mi je da mi ide jos krvi kao pred kraj menzisa al nikako da dode kraj,danas 7 dan inace 4-5 dana traje.jel moguce da je to od ciste ili? jos sam osjetila lagana probadanja na tom jajniku a inace bi ih osjetila samo uz duphaston.i jos jedno pitanje sta ne bi duphaston trebao podebljati endometrij a meni je tada krajem ciklusa bio pretanak ili ga je to cista blokirala da se podeblja?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.06.2016. 21:30

Sugeriram da otiđete na UZV da se ustvrdi da li je cista još tu. Nakon toga sugeriram da napravite spolne hormone.

zeljkaju

08.06.2016. 21:30

Postovani, rutinskim pregledom nakon kiretaze koja je odradjena zbog odumiranja ploda u 8 tjednu 29.02., ustanovljena mi je cista na jajniku velicine 6×3. Posto nije pukla u sljedecem ciklusu, nego narasla na 6×4, doktor mi je prepisao terapiju duphastonom kroz 10 dana u narednom cklusu. Menstruaciju sam imala, medjutim nisam osjetila nikakvu jacu bol koja bi upucivala na pucanje ciste. Naime, doktor mi je napomenuo da su ta pucanja cisti bolna. Ja sam jedino osjetila tupu bol u predjelu lijevog jajnika 2-3 dan menstruacije. Zanima me postoji li mugucnost da je ona pukla s obzirom na indicije koje sam navela. U iscekivanju sam pregleda sljedeci tjedan, ali neizvjesnost i znatizelja su vece. Imam 37 godina, radala sam jedamput, 2013.i nikad nisam imala problema sa cistama. Ciklusi su mi redoviti. Planiram jos jednu trudnocu i zanima me je li ta cista prepreka za ostvarivanje trudnoce. Ukoliko ona nije pukla, je li nuzna laparoskopija ili samo pracenje kroz jos nekoliko ciklusa?
Unaprijed hvala na odgovoru.

jasnam0106

09.06.2016. 12:55

Imam 18 godina i zadnjih godinu dana sam spolno aktivna samo sa jednim partnerom.
Imam neredovote menstruacije. Uvijek mi kasne.
Zadnju sam dobila 11.5. I trajala je do 16.5. Ciklus mi je 28 dana.
Od zadnje menge sam imala odnose sa deckom 3 puta zasticen i jednom ne zasticen, nije ejakulirao u mene.
Prije nekih 5 6 dana mi se pojavio cudan gusti bijeli iscjedak popracen svrbezom, trajao je 2 dana ali svrbez nije prestao.
Jucer me je jako svrbilo i jutros opet isti iscjedak.
Danas mi menstruacija kasni jedan dan. Imam simptome kao i inace. Grudi mi rastu, "kuglice" u njima takoder, bolovi u donjem dijelu trbuha.
Zadnjih tjedana sam pod stresom i stalno sam umorna.

Mozete mi objasniti svrbez i bijeli iscjedak ?
Ima li sanse da sam trudna? Ne zelim trudnocu.. pa me strah malo

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.06.2016. 18:25

Jasna vjerovatno se radi o gljivičnoj upali rodnice i vanjskog spolovila.
Probajte uzeti Canesten kremu za izvana i kroz tri večeri vaginalete Canesten.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.06.2016. 18:30

Zeljkaju, vjerovatno će prsnuti ili je prsnula s menstruaciju.
Svakako ne mora uvijek biti jaka bol kod prsnuća iste.
Svakako napravite UZV prema uputama vašeg ginekologa.

jasnam0106

09.06.2016. 21:20

Je li to normalno u mojoj dobi?
Niste rekli nista u vezi trudnoce? Iskljucena je?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.06.2016. 10:10

Česte su upale rodnice u svakoj dobi pa i uvašoj.
Mislim da se ne radi o trudnoći u vašem slučaju.

sase

10.06.2016. 18:30

zdravo doktore jas sum od makedonija citav niz forumov i resiv da ve prasam se nadevam deka ke dobijam odgovor.imam 30 godini dva spontani abortusa ,edna neuspesna inseminacija, no spremajki se za vtora ovoj mesec pri kontrola mi rekoa deka imam cista vodena od 5 santima.vo ponedelnik treba da zemam rezultati od tumor markeri.mi kasnese menzisot i oradi toa piev primolut nor ,pa dobiv i posle bese toa so cistata koga mi kazaa deja ja imam.dali ke pukne sama dali moznost od komplikaci.vi blagodaram odnapred

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.06.2016. 22:45

Vjerovatno će puknuti sama ako je vodena i folikulana jednostavna oblika. Obično prsne s dolaskom menstruacije ili uzimanja gestagena.
Ako ista ne prsne radi se operativan zahvat t. laparoskopija.
Svakako valjda vidjeti i naleze tumorskih markera.

sb34

12.06.2016. 12:30

Poštovanje, već 1,5 god na uzv se vidi vodena cista na desnom jajniku. Uzv je bio u razmacima od 1-3-4-4-3 mj. Zanima me slijedeće: postoji li mogućnost da nije u pitanju uvijek ista cista, nego da puca i ponovo se u međuvremenu formira nova? Može li se utvrditi na uzv da li se radi o novoformiranoj cisti ili npr staroj 1,5 god? Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.06.2016. 13:30

Koliko je cista velika, kako izgleda, kakva je stijenka, ima li protoka u njoj. Dakle fale mi odrednice ciste.
Ako perzistira tako dugo možda se radi o dilatiranom jajovodu ili paraovarijskoj cisti.
Svakako napravite i ca 125.

sb34

12.06.2016. 17:20

Na svim nalazima uzv, koje mi je radila moja dr, pise "anehogena cisticna tvorba na desnom ovariju", na TV CD protok uz nju je bio RI 0,71. Ca 125 sam radila prije 15 mj (11,2) i prije 4 mj (10,0). Zadnji uzv 04.04., mi je radio drugi dr (u bolnici) i napisao: "desni jajnik uredan, ali se uz njega nalazi unilokularna cista tanke stijenke 46 mm, ispunjena rjeđim tekucim sadrzajem". Prema tome, ne radi se o istim cistama?

Nazad
1 ... 27 28 29 30 31 32 ... 41
Naprijed