Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

07.04.2017. 11:15

Poštovana,
prema opisanom vjerojatno se radi o endometriotičnoj cisti koja se prilikom operacije izljušti iz zdravog tkiva jajnika. Nakon operacije neće biti problema s trudnoćom niti funkcijom jajnika. Operacija se radi laparoskopski, a rade je u svim bolnicama.

Iva232

07.04.2017. 12:05

Hvala lijepa na odgovoru ! Ja sam od Slavonskog Broda,i moj doktor mi je rekao da cu sama morat odluciti gdje cu ici na operaciju,jer on smatra da mi nemamo dovoljno dobre strucnjake,da je u cilju sad samo da se jajnik spasi. Pa sam vas zato pitala sto vi mislite gdje bi bilo najbolje to napraviti.
I imam jos jedno pitanje. Pokusavam ostat trudna vec oko 1 god,al bez uspjeha. I onda jedan doktor mi je rekao da zbog te ciste , da zene teze ostaju u drugom stanju. Dok drugi doktor mi je rekao da ta cista nema nikakve veze sa zacecem.. Jel mi mozete vi reci svoje misljenje .. Hvala vam puno jos jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2017. 15:35

Poštovana,
ukoliko se radi o endometriotičnoj cisti (što će se znati nakon operacije) ona može stvarati smetnje reprodukcije. Kirurško liječenje endometrioze, za razliku od medikamentnog značajno poboljšava plodnost. Teško mi Vam je nekog posebno preporučiti, ali u Zagrebu se na svim Klinikama uspješno vrše operacije endometrioze.

Iva232

09.04.2017. 11:40

Najljepsa hvala na odgovoru. Puno ste mi objasnili i olaksali stvar. Onda cemo negdje u Zagreb,da se jajnik spasi ( posto je cista velicine mandarine,tako pise u nalazu ) i da kasnije nebude nikakvih posljedica i da sve prode u redu. Jos jednom hvala vam.

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2017. 20:40

Nema na čemu.

Magdalena13

10.05.2017. 19:10

Postovanje.
Prije 2sedmice sam bila kod ginekologa gdje su mi otkriveni policisticni jajnici. Dobila sam kontracepcijske pilule (microgynon) koje sam pocela piti 3dan menstruacije. Dan nakon zavrsetka menstrualnog ciklusa sam imala zuckasti iscjedak, drugi dan sam imala spolni odnos (bez zastite) sutradan sam imala blago peckanje i svrab koji je prestao nakon 2 dana medjutim u medjuvremenu mi se pojavio tamno smedji iscjedak (skoro pa crn) koji traje 5dana i sada je preslo u sukrvicu. Ginekolog mi je na godisnjem tako da jos ne mogu otici na pregled, a brinem da nije nesto opasno. Cime bi moglo biti uzrokovano? Postoji li neki alternativni lijek kako bi sto prije rijesila problem?

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2017. 12:05

Poštovana,
vjerojatno se radi o probojnom krvarenju koje je često u prvim mjesecima uzimanja kontracepcije. Nema razloga za brigu.

123maja

14.05.2017. 17:20

Dobar dan, imam 39 god i prvi put se susrecem sa ovim problemom. Imala sam bolove dolje na lijevoj strani koji nisu prolazili. Ginekolog mi je radio uzv i rekao da imam dvije ciste jednu pokraj drugog. Ovo je nalaz..lijeva adnexa bolna i zadebljana. St.cl 2. Uterus u avf, normalne velicine homogene strukturemiometrija. Endometrij pravilan, hipersonoran. Lijevi ovarij s bilokularnom cistom velicine 69x46mm. Anehogenog sadrzaja i glatke cahure. Desni uredne velicine i oblika. U predjelu adnexa, nema patoloskih odjeka. ..
Molim vas da mi kazete, dali je sve to u redu, dali je to vodena il je puna krvi.. jer sam cula da postoje razlicite vrste. Rekao mi je dr da ce puknuti al da nezna kada. Da postoji mogucnost da se razlije po trbusnoj supljini ili da dođe kao mensus.
Sva sam izbezumljena. Kada, kako ce to biti... ?
Trebal li sta posebno napraviti, pregled, pretrage il samo cekati. neznam vise sta da mislim. sad
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2017. 16:35

Poštovana,
prema uzv nalazu radi se o benignim vodenim cistama i nemate razloga za strah. One bi trebale proći (obično nakon menstruacije). Ukoliko bi perzistirale bilo bi dobro učiniti markere (Ca 125, HE 4) i redovito ultrazvučno kontrolirati.

123maja

20.05.2017. 14:50

Hvala Vam doktore na odgovoru. Sada bih vas pitala jos jedno. Nisam dobila menstruaciju. 17.5 je bilo 30 dana. Kontracepciju ne koristim . Imala sam odnos 27.4 po mojem jos nisu bili plodni dani i ejakulat je bio van. Drugi put imala sam odnos 18.5. Al je ostalo malo unutra. Isto nisu plodni dani. Dali to sto menstruacija nije dosla ima veze s cistama ( post gore) ili ipak ima straha za trudnocu. Sta mi je za ciniti ako nije trudnoca? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2017. 18:30

Poštovana,
ciste su mogući razlog neredovitih menstruacija, ali obzirom da ste imali odnos preporučio bih test na trudnoću.

sigurnost

12.06.2017. 15:35

Poštovani,

imam 40 godina i oduvijek imam poprilično kilograma viška. Nekad davno pila sam godinama Cilest. Nisam pila tablete sve te godine, nekad bi bila pauza i po godinu dana, ovisno o tome da li mi je trebala kontracepcija ili ne. Kad mi se nakon 30-te pojavili simptomi policističnih jajnika - dlakavost prije svega, nakon toga debljanje baš oko struka, ko trudnica pred porod sam - prešla sam na Diane 35. No, pred par godina moja ginekologinja je rekla da ne smijem više piti NIKAKVE (kontracepcijske) tablete, jer sad osim debljine imam i faktor godina i da je to sigurno put do tromboze. Nisam nikad vadila spolne hormone, smatralo se da to ne treba ako ne namjeravam ostati trudna. Prema riječima dvoje ginekologa. Davali bi mi Duphastone, iako mi nikad nije bilo jasno zašto jer ja imam menstruacije, ali je raspon od 30-45 dana, nisu baš redovite.
Pod zadnje vrijeme se sve više debljam - uslijed depresije. Psihijatar kaže da smatra da silne promjene raspoloženja mogu biti i zbog groznog statusa hormona i da treba krenuti to rješavati. Napisala je preporuku za vađenje hormona (nisam spomenula da jedino što znam je da je TSH u redu, to sam vadila kod opće prakse). Ja sam pak izabrala novog ginekologa.
Ono što me zanima, prije nego odem na pregled, je - imate li neko mišljenje o tome da li je sad kontracepcija za mene zauvijek prekrižena zbog debljine i godina ili bi možda smjela korisiiti mini-pilulu, npr? Jer upravo po svemu što sam se informirala, navodno su baš pne za osobe koje su "kao ja".
Postoji li ikakva zaštita koju JA mogu korisititi? Nisam rađala.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

12.06.2017. 18:05

Poštovana, prema navedenom hormonska kontracepcija nije za vas. Pošto niste rodila niti spirala nije preporučljiva. Možete pokušati s mini pilulom.

Vekimaja

04.07.2017. 20:15

Poštovani,

Molim vas za vaše mišljenje na nalaz 2 mjeseca nakon poroda: endometrij 26mm cističan, u materištu sloj slobodne tekućine 10x4,5mm, LO 36x24mm sa paraovarijalnom cistom bistrog sadržaja, tankih stjenki, promjera 25mm. DO 30x19mm uredan. Za buduću trudnoću.

Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

05.07.2017. 12:05

Poštovana, endometrij je predebeo. A slobodne tekućine i cista u endometriju ne bi smjelo biti.

Lilivili

09.09.2017. 22:55

Poštovani dr. Balenović, dobra večer!

Zamolila bih za Vaše mišljenje u sljedećoj situaciji. Već duži niz godina patim od pojačanog ispadanja kose pretjerano masnog vlasišta. Uradila sam mnogle analize, no ništa previše odstupajuće nije pronađeno. Što se tiče ginekološkog dijela, imam folikularnu cistu već godinama, tj. otkada sam prvi put otišla na pregled, znači punih 6 godina. Cista je uvijek tu, varira u veličini, sve od 2 pa do 5 cm. Imam povremeno bolove zbog toga, najčešće sredinom ciklusa. Cista je unilokularna, bez protoka, nekoliko ginekologa se složilo da je samo za observaciju, kako su i markerski nalazi nisko. Također, moj menstrualni ciklus je vrlo pravilan, svakih 28-30 dana,u trajanju od 6 dana, no izrazito bolan. Za cistu sam pokušala brojne pripravke i osim smanjenja u velični, ništa drugo nije postignuto. Bila sam i na hormonskoj terapiji Duphastonom i Proverom, gdje je cista bila minimalna, manje od 2 cm, no zbog intenzivnih simptoma, nakon 7 mjeseci primjene, liječnica i ja smo se dogovorile da je najbolje prestati. Samim time, glavobolje i loše raspoloženje je nestalo, no cista je naravno opet tu, nažalost. Ono što mene najviše zabrinjava i iznenađuje je to što folikularna cista može perzistirati tako dugo? Mislite li može li upravo cista biti razlog opadanaj kose, jer opadanje traje već godinama i cistu imam već godinama i iskreno ne vidim konkretniji razlog, osim ta ispadanje kategoriziram kao idiopatsko ili genetsko... Liječnica ne misli da sam kandidat za laparoskopski postupak, no ja mislim da ni čekanje nije rješenje. Za kraj bih voljela istakuti kako nemam nekih drugih androgenih karakteristika, osim opadanja kose, tipa pretjerana dlakavost ili akne. Imam raspodjelu tjelesne masti tipičnu za žene, i ne mislim da bi višak kilograma mogao biti problem, na 171 cm, imam 66 kilograma.
Prilažem Vam posljednje rađene vrijednosti hormonske analize, rađene 4. dan ciklusa (folikularna faza):
Estradiol 97 (77-921)
Testosteron 1,2 (0,4-2)
Progesteron 0.5 (0,1-0,95)
FSH 5,61 (3,0-8,1)
LH 5,61 (1,8-11,8)
Prolaktin 566 (109-577), ponovljen nalaz nakon mjesec dana, sada je 350
5HBG 38,3 (19,8-155,2)
DHEA-5 251 (95,8-511,7)

Moje osobno mišljenje je da je ovo nizak nalaz estrogena za osobu u dvadesetim godinama, no ginekologinja se nije obazirala. Mislite li je li moje opadanje kose hormonske prirode?

Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

10.09.2017. 23:45

Poštovana, hormoni su u granici normale i oni nisu razlog vaših problema. Vrijednosti estradiola jako variraju tijekom ciklusa i rastu prema ovulaciji. Folikularna cista je fiziološka cista jajne stanice prije nego dođe do ovulacije. One se stvaraju svaki mjesec, a mogu narasti do 6 cm ukoliko ne dođe do ovulacije. Nejasno je da li je kod Vas jedna cista ili su to stalno nove ciste koje se neprestano stvaraju. Folikularne ciste se uglavnom povlače same od sebe i rijetko zahtjevaju operativni zahvat. Zbog opadanja kose preporučio bi pregled dermatologa.

Lilivili

11.09.2017. 11:20

Poštovani dr. Balenović,

Zaista Vam hvala na odogovoru!
Rekla bih sa sigurnošću da se u mene radi o jednoj te istoj cisti, koja nikako ne prolazi. Često osjećam napetost/bol u mjestu gdje je cista, ili potrebu za čestim uriniranjem, čak i na drugi dan ciklusa pa ne bih rekla da cista prolazi za vrijeme menstruacije. Operirala sam slijepo crijevo pa vjerujem da mi je to područje osjetljivije ili s priraslicama. Najveću bol u tom predjelu osjećam u preovulatornom razdoblju i samoj ovulaciji. Cista je dobro reagirala na Duphaston, no tada je opadanje kose bilo najizraženije, pa je liječnica odobrila prestanak terapije. Što se tiče hormonskih nalaza, uvijek sam ih vadila 2.-5. dan ciklusa pa ne bih znala reći do koje vrijednosti moj estradiol ide. Po ovome i dosadašnjim nalazima, uvijek se vrijednosti vrte oko 100, što je liječnica komentirala kao nedovoljno za moju dob (26 godina). Kod dermatologa sam već bila i dobila sam komentar kako najvjerojatnije hormone trebam dovesti u red, jer ništa drugo nije nađeno. Dermatolog misli da je problem u višem prolaktinu te omjeru estradiola i androgenih hormona, iako su u referentnim vrijednostima, omjer navodno nije dobar jer za ovu vrijednost estradiola, testosteron bi trebao biti jako nizak. Sto vi mislite? Bi li se isplatilo riskirati laparoskopiju ili da pokušam podignuti razine estrogena? Jako me strah eksperimentirati čak i sa prirodnim pripravcima (čula sam za vitex i macca prah) jer je prošli pokušaj sa sintetskim hormonima toliko poremetio ciklus i oštetio kosu, da je sigurno trebalo 6 mjeseci da se vrati na staro. Molim Vas za savjet.
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2017. 18:40

Poštovana, preporučio bi da učinite hormone štitnjače jer oni utječu na razinu ostalih hormona u tijelu. Bol u ovulacijskom periodu je uobičajena pojava, a što se ciste tiče, ukoliko je ona toliko dugo prisutna, možda je najbolje riješiti je laparoskopski. Razmislite o hormonskoj kontracepciji.

Lilivili

11.09.2017. 23:30

Hvala na odgovoru i uputama!
Štitnjača je isto u redu. Mislim da ću se odvažiti na laparoskopiju.
Pozdravi!

Nazad
1 ... 31 32 33 34 35 36 ... 41
Naprijed