Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

02.01.2018. 18:25

Ultrazvuk se može raditi u bilo kojoj fazi menstruacijskog ciklusa, ali najbolje je neposredno nakon menstruacije jer je tada sluznica maternice tanka, a jajnici bez fizioloških cista (folikularna cista, cista žutog tijela) koje su tipične za sredinu i drugu fazu ciklusa. Takve ciste nestaju nastupom menstruacije. U cisti žutog tijela se može nakupiti krv, te ona ponekad ultrazvučno može izgledati poput tumora na jajniku.

Ines91

02.01.2018. 19:20

To nije ništa opasno???

Ivo Balenović, dr. med.

03.01.2018. 10:00

Nije ništa opasno

Natalia123

03.01.2018. 16:10

Poštovani,

Na desnom jajniku imam bilokularnu cistu veličine 58 x 48 mm, anerhogenog sadržaja i glatke, debele čahure.
Moj ginekolog mi kaže da promatramo cistu te da za 3-4mj dođem na kontrolu da vidimo da li je cista pukla. Ja sam krenula u čitanje literature po internetu i zbunjuje me što on govori da mora puknuti, a pod komplikacijama se navodi raptura tj pucanje ciste.

Zanima me što se točno mora dogoditi da se ja riješim te ciste? Da li ona mora puknuti ili se jednostavno ta tekučina nekako resorbira i ona nestane?
Kako sam dosta fizički aktivna (vježbam svaki dan i planinarim), zanima me koja je šansa da se jajnik uvrne/torzija ciste? Ginekolog mi je rekao da mogu nastaviti sa aktivnostima (da baš ne skačem) a opet na netu nalazim razne informacije da bilo kakva fiz. aktivnost može dovesti do torzije.

Puno hvala na objašnjenju.

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2018. 12:10

Poštovana, cistu treba kontrolirati. Prema njenim dimenzijama mala je mogućnost torzije. Teško je točno reći o kakvoj cisti se radi, ali je ona benignih karakteristika. Takve ciste se uglavnom povlače same od sebe, ali u slučaju perzistencije ponekad je potreban laparoskopski zahvat.

jane444

17.01.2018. 09:50

Poštovani,

U septembru ove godine sam ostala trudna po prvi put. Prvih 6 tjedana trudnoca je tekla uredno, nalazi odlicni, UZ jajnika i maternice uredan. U 7 tjednu sam malo prokrvarila (smeđi iscjedak) te sam odmah otišla ginekologu. Na UZ je tada ustanovljeno da nosim jednojajčane blizance koji se nalaze u istoj posteljici, te mi je doktorica prospisala terapiju Duphaston 3x1. Na sljedećem pregledu u 9 sedmici mi je ustanovljeno da su se plodovi prestali razvijati (missed ab.) te sam poslana na kiretražu. Poslije kiretraže oporavak je bio malo teži, krvarenje je trajalo skoro mjesec dana, mada je na dnevnoj bazi bilo jako oskudno. Na redovnoj kontroli, sedam dana poslije kiretraže mi je ustanovljeno da je u maternici ostalo još malo krvi, ali da se ne trebam brinuti i da će sve to ''otići'' sa narednom menstruacijom. Par dana prije menstruacije (koju sam dobila tačno na vrijeme - nakon 30 dana) osjeila sam bol u jajnicima i mislila sam da je to sve posljedica kiretraže. Menstruacija je bila jako bolna, ali poslije je sve bilo ok.
Par dana prije naredne menstruacije sam otišla opet ginekologu zbog istih bolova koje sam imala prethodni mjesec, te mi je tom prilikom ustanovljeno da imam vodenu cistu veličine 6,23*5,22 cm. Doktorica je preporučila da sačekamo menstruaciju da vidimo hoće li sa njom cista otići. Međutim, nakon što je menstruacija (koja je došla na vrijeme) prošla na UZ je bilo vidljivo da cista nije pukla, čak se i uvećala za nekoliko milimetara, te je sada skoro dosegla velicinu od 7 cm. Doktorica mi je odmah propisala Yaz tablete, koje pijem već 8 dana, ali cista me i dalje muci u smislu da me boli i da mi se ta bol siri i na lijevu nogu. Bol nije nepodnošljiva, ali isto tako zna biti jako frustrirajuća i intezivna u pojedinim momentima, kao da se cista ''upali'' i počne jače boliti. Svjesna sam da za 8 dana korištenja kontracepcijskih pilula se neće desiti čudo, ali me interesuje i Vaše iskustvo sa ovakvim cistama? Da li je spontani i kiretraža uzrok ovim cistama, obzirom da prije nikad nisam imala problema s tim. Također, interesuje me da li postoji mogućnost da se nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula cista vrati? Ja bih voljela ponovo pokušati da radim na trudnoći obzirom da suprug i ja imamo 30 godina, te ne bi željeli previše čekati ukoliko ne moramo.
Da li bi mi Vi preporučili da zahvatom otklonim cistu, ili da pričekam još neko vrijeme?

Unaprijed se izvinjavam na svim ovim pitanjima i nabacanim informacijama, ali zaista bih željela da čujem Vaše mišljenje. Jako sam se veselila trudnoci, a onda su se počele dešavati sve ove druge ne tako lijepe stvari koje su me dodatno zabrinule.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

17.01.2018. 11:10

Poštovana, vjerojatno se radi o folikularnoj cisti koja nastaje uslijed izostanka pucanja folikula u vrijeme ovulacije. Može narasti i do 6 - 7 cm i izazivati bolove ili pritisak u donjem dijelu trbuha. Takve ciste se povlače uz terapiju gestagenima, a mogu i spontano prsnuti. Obzirom na veličinu ciste bilo bi dobro da učinite tm. markere: Ca 125, HE 4, CEA, AFP, BHCG, te Doppler. Ukoliko bi cista perzistirala nekoliko mjeseci treba razmisliti i o odstranjenju operativnim putem - laparoskopija.

Gvendolin

18.01.2018. 10:20

Poštovani,
Imam vodenu cistu na jajniku velicine 6.59x4.30cm. Vec vise od pola godine (tacnije 7 meseci) sam na razlicitim vrstama terapije (primolut nor, diane 35- 4 meseca, yasmin-mesec dana) medjutim nista od toga nije pomoglo i cista se nije smanjila ni milimetar. Pritom, zvanicno je na levom jajniku ali je pozicionirana nekako centralno vise ka materici tako da konstantno osecam bol i pritisak u dodjem delu stomaka koji nimalo nije prijatan. Nakon sto sam presla sa diane na yasmin na polovini ciklusa poceo je da mi se javlja iscedak i ova menstruacija traje duze i delovala je malo obilnije. Zanima me Vase misljenje da li je to malo duze krvarenje usled promene kontraceptivnih pilula ili je moguce da se cista konacno prazni (moram napomenuti da je pritisak i bol stalno prisutan i dalje, mozda ponekad i jaci) te sta savetujete ukoliko je cista i dalje prisutna, moja doktorica zbog njene velicine i otpornosti spominje laparoskopiju, medjutim sam polozaj ciste je nezgodan te zapravo niko ne zna sta je najpametnije ciniti, obzirom da imam 24 godine nekako se operacija uvek smatra krajnjom opcijom?

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2018. 12:00

Poštovana, obzirom na veličinu ciste i njeno trajanje preporučio bi laparoskopiju.

jane444

22.01.2018. 16:35

Poštovani,

Neki dan sam Vam pisala o vodenoj cisti koja mi je otkrivena na lijevom jajniku. Na svu sreću cista se za 1,5 mjesec smanjila sa 7 cm na 2,5 cm. Međutim, doktorica mi je ustanovila novu dijagnozu, a to je da imam colpitis i ''ranice'' na maternici, koje se nalaze kako ona kaže ''na čudnom mjestu''. Radili smo papa test i briseve, sada čekamo rezultate.
Doktorica mi je rekla da je za očekivati da će mi maternica i sve oko nje biti ''upaljeno'' i sa poremećenom kulturom bakterija obzirom da sam imala kiretražu, pila antibiotike, krvarila 2 mjeseca sa kratkim prekidima, pa sam zbog kiretraže i ciste često bila na kontrolama, u prosjeku svakih 7-10 dana. Od sinoc sam počela koristiti canesten 3 vaginalete, kako bi to pokušali sanirati.

Inače imam problem sa stavljanjem tampona i vaginaleta, ne znam zašto, ali to je za mene izrazito bolno iskustvo bilo oduvijek. Ipak, uspjela sam sinoć staviti vaginaletu pred spavanje, ali danas je još uvijek nekako ''osjetim'' i pored toga me sve nekako pecka i zari. Da li da nastavim sa vaginaletama i da li je to normalna pojava obzirom da imam colpitis i tu ranicu? Koji je razlog ovog neugodnog i bolnog žarenja?

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!
Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2018. 19:15

Poštovana, nastavite s propisanom terapijom. 'Ranica' je mjesto na vratu maternice gdje jedna vrsta stanica prelazi u drugu (pločaste koje oblažu rodnicu u cilindrične koje oblažu unutrašnjost maternice) i stoga je osjetljivije na djelovanje štetnih čimbenika. Upravo tu najčešće nastaju abnormalnosti epitela(CIN). Ona sama po sebi nije patološko stanje i zahtjeva samo redovite kontrole. Dokle god je papa test uredan ne treba ništa poduzimati.

jane444

23.01.2018. 10:25

Veliko hvala na detaljnom objašnjenju i brzom odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

24.01.2018. 10:35

Nema na čemu.

babylips83

02.02.2018. 10:20

Postovani dr,
Danas mi je 13 dan ciklusa i trebali bi biti plodni dani jer su mi menstruacije na 27 dana u prosjeku. Desilo mi se da sam jutros vidjela na vesu da je citav mokar ali kao voda, a ne kao iscjedak i malo ima drugaciji miris, nije bas neprijatan ali malo jak.. veceras sam imala odnos i u odredjenim pozama sam osjecala bol u predjelu lijevog jajnika i "na sredini"... Prije dva dana sam imala odnos i nikakvih bolova nisam imala.. ovo mi se isto desilo prije nekoliko mkeseci i posle 2-3 dana je ta "voda" nestala.. UZ sam radila prije tri mjeseca i sve je bilo ok. Da li je moguce da je ovo bila neka cista koja je pukla ili nesto ozbiljnije? Molim za odg, bas sam isprepadana

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2018. 11:20

Poštovana, nema razloga za brigu. Radi se o pojačanom iscjetku u vrijeme ovulacije. On je tada obilan, rastezljiv i proziran. Sigurno se ne radi ni o kakvoj 'cisti koja je pukla', budući da je uzv nalaz prije 3 mjeseca bio uredan. Ciste na jajnicima se najnormalnije stvaraju i prolaze tijekom svakog menstruacijskog ciklusa budući da jajne stanice sazrijevaju, te dolazi do ovulacije i nakon toga stvaranja žutog tijela.

Jelenam123

20.03.2018. 21:40

Dobar dan evo ovako imam pitanje..prije par mj otkriveni su mi policisticni jajnici.. Naime menstruacija mi dolazi svakih 30/32 dana..prosli mj sam dobila 14.2 trajala je sedam dana i nakon toga sam jos dva dana imala rozi iscjedak..od tad me bole grudi i naotecene su..menstruaciju sam dobila opet sad 16.3 i vise da ke imam nego nemam..dva dana imala..pa jedan nisam pa danas ipet malo ima malo nema..ali grudi i dalje naotecene i bole..danas za vrijeme kad mi je menga nestala imala sam kao neke grceve i ziganje dole..da napomenem da sam od proslog mj do sad dobila dosta na kilazi naglo i da imam ciste na desnom jajniku mada mi je doktor rekao da je on i dalje vodeci jajnik za trudnocu..s time da ja i muz radimo na bebi dvije godine..i da nisam dobila nikakvu terapiju za nisata ..u petak idem ponovo na pregled ..dali bo se trebala za brinut i dali je moguca trudnoca ?

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2018. 21:56

Poštovana, teško je bez pregleda reći da li se radi o trudnoći i krvarenju u ranoj trudnoći ili je 16.3. bila prava menstruacija. Preporučam da učinite test na trudnoću.

jane444

02.04.2018. 16:25

Poštovani,

Kao što možete vidjeti pisala sam Vam prije par mjeseci u vezi vodene ciste na lijevom jajniku. Pojavila se u decembru i tada je bila velika 7 cm. Nakon što sam uključila kontracepciju smanjila se, te je trenutno cca 3 cm. Međutim, mene brine vrijeme njenog trajanja. Kada se sve zbroji, ona je na jajniku već četiri mjeseca. Da li bih je možda trebala otkloniti, ili da pričekam još neko vrijeme nadajući se da će sama otići?

Sve ovo vrijeme me ona boli, ne jako, ali je uvijek prisutan neki tupi bol. Dodatno, menstruacija mi je neprepoznatljiva u zadnja 2 mjeseca. Menstrualno krvarenje je jako tamno, skoro pa crno i gusto, te smeđkasti iscjedak traje i u toku čitavog mjeseca. Da li je razlog tome cista ili korištenje kontracepcijskih pilula? Ili bi razlog tome mogao biti spontani i kiretraža koju sam imala prije 6 mjeseci?

Imam osjećaj da se poslije spontanog i urađene kiretraže nikako ne mogu da oporavim. Spolni odnosi su jako bolni, tako da iste uopće ne upražnjavam, ali nikako da osjetim neko poboljšanje, naprotiv.. Bolje sam se osjećala par dana poslije kiretraže, nego sada nakon 6 mjeseci od iste.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odogovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

03.04.2018. 09:50

Poštovana, budući da se cista smanjila, nastavite s kontracepcijom i učinite kontrolu za 2 do 3 mjeseca. Bilo bi preporučljivo učiniti markere. Što se menstruacije i krvarenja tijekom ciklusa tiče, to je nuspojava kontraceptiva. Problemi kod spolnog odnosa isto tako mogu biti posljedica kontracepcije. No, obzirom da se cista smanjuje preporučam da još ne prekidate s terapijom. O daljnjim postupcima odlučit će se nakon kontrolnog pregleda.

babylips83

22.06.2018. 22:50

Postovani dr,

Danas mi je 17 dan ciklusa, a menstruacija mi je na svakih 26-28 dana, i vec unazad dva dana sam osjecala bol, ne toliko jak sa lijeve strane, no ne tacno kod jajnika vec iznad, u visini pupka... Bol nije konstantan vec samo ako pomjerim nogu ili se savijem, a malo me boljelo i tokom odnosa. Od prekjuce imam i onaj providni sekret karakterističan za ovulaciju. No, danas sam osjetila prilicno ostar bol 2 puta u roku od pola sata i nakon toga sam imala vrtoglavice, a na vesu sam primijetila skroz providnu tecnost kao voda.. ves mi je bio skroz mokar. Ono sto je mene zabrinulo jeste sto vec ista ta dva dana unazad se osjeca neprijatan miris, ne znam kako bih ga opisala, nije kao kod neke upale ili bakterije, vec ima neki "tjelesni" miris.. bas ne znam kao da ga opisem. Od popodne nemam vjse nikakve bolove, osim jos malo te vode.. da li je moguce da sam imala neku cistu koja je pukla?

Nazad
1 ... 33 34 35 36 37 38 ... 41
Naprijed