Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zadebljana sluznica maternice


Autor Poruka

Kuglicaa

15.02.2018. 09:35

Postovanje,jutros sam bila na pregledu gdje je receno da je sve u redu,nakon toga mi je uradjen i vaginalni uzv.Uterus 7,9×4,5cm urednog izgleda,endometrij pravilan 10 mm debljine,lijevi jajnik uredan desni jajnik uredan sa dominantnim folikulom,douglas prazan.Preporuceno razmisliti o mireni kao terapiji.Po doktoricinom misljenju je sve u redu jedino mi je sluznica jako zadebljana na 13- ti dan ciklusa 10 mm.Imala sam operaciju zucnjaka prije dva i pol mjeseca i od tada jaca krvarenja sa povecim ugruscima.Dr kaze da su vjerovatno hormoni i godine(39 god) u pitanju i da se sluznica dosta zadebljava.Dala mi je da pijem 3-4 mjeseca provera tablete od 10mg dva puta dnevno( ovaj mjesec od 15 dana posto mi je danas 13 dan ciklusa a sljedeca dva mjeseca od 10-25 dana).Ja sam sada jako uplasena i molim vas za misljenje dali je ta sluznica jako zadebljana na 13-ti dan ciklusa i dali ce se ona jos vise zadebljati do menstruacije.Inace do sada nikakvih problema nije bilo,inace imam jedan porod prije 15 god.koji je prosao uredno.Oprostite na malo poduzem pisanju.Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.02.2018. 12:35

Poštovana, nema nikakvog razloga za brigu. Zadebljana sluznica je problem samo kod žena u menopauzi, dakle onih koje više nemaju menstruacije. Nastupom menstruacije sluznica se u potpunosti odbacuje i nova sluznica krene s rastom. I tako iz mjeseca u mjesec.

Kuglicaa

15.02.2018. 14:45

Hvala puno na brzom odgovoru,mene samo zanima dali je to jako zadebljano sobzirom na 13-ti dan ciklusa.Jos nesto posto sam prije dva i po mjeseca operirala zuc dali smeta da pijem proveru.

Ivo Balenović, dr. med.

16.02.2018. 11:00

Poštovana, u vrijeme ovulacije debljina endometrija je između 8 i 12 mm. Proveru možete uzimati.

Kuglicaa

16.02.2018. 13:10

Sada mi je puno lakse kada vidim da je u sustini sluznica u granici normale sobzirom na sredinu ciklusa,samo mi nije jasno cemu onda provera tablete i komentar da je jako zadebljana i da ce se jos zadebljati do pocetka menstruacije sto bi bilo jako zadebljano sa jakim krvarenjem.Ne bih volila biti dosadna ali samo da pitam jos i ovo posto moja dr nije bas rijecita i nevoli pitanja.Posto pijem byol cor 1.25 mg zbog ubrzanog lupanja srca i norvasc 5 mg navecer zbog tlaka dali provera tablete mogu uzimati bez problema.Prosle godine sam ih isto pila ali nisam pila byol cor.Oprostite jos jednom na pitanju i hvala na razumjevanju i strpljenju

Ivo Balenović, dr. med.

17.02.2018. 17:15

Zaista ne znam zbog čega je uvedena Provera u terapiju. Osobno je ne bih propisivao ženama koje imaju koliko toliko uredne menstrualne cikluse. Škoditi Vam ne može.

Kuglicaa

13.03.2018. 11:00

Postovanje doktore,u prethodnim porukama sam vam pisala kako sam dobila provera tablete jer je po dr.misljenju endometrij od 10 mm zadebljan na 13- ti dan.Pila sam je od 15-25 dana i nakon 8 dana krvarenje je pocelo.Nije bilo nesto preobilno,ali bile su nekakve kozice i osrednje krvarenje( inace meni su krvarenja dosta jaca).Juce sedmi dan krvarenje je bilo smedje i oskudno sto sam smatrala da zavrsava da bi me nocas poceo pomalo zigati stomak i jutros se pojavilo na wc papiru roza krv.Dali je to zabrinjavajuce ili se jos cisti jer je mozda bila slabija nego inace pa traje par dana duze.Moje pitanje je dali je to nornalno sto se oduzila sobzirom da mi je danas osmi dan ili bi morala posjetiti dr.inace jos dva mjeseca mi je receno da uzimam proveru.Lp

Kuglicaa

13.03.2018. 11:00

Zaboravila sam da kazem da mi je to blago krvarenje pomjesano sa nekakvim iscjetkom.Iscjedak je rastezljiv kao za vrijeme ovulacije.

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2018. 16:50

Normalno je što se menstruacija odužila. Nema razloga za brigu.

Kuglicaa

14.03.2018. 08:05

Jutro doktore,ja sa novim problemom.Od jucer imam na momente ostru bol u donjem dijelu stomaka,kada prodje ta ostra bol ostaje nekakva tupa bol ponekad kao nekakvi trnci u donjem dijelu,bol se pocela protezati i na ledja.Takodjer osjetim nelagodu u gornjem dijelu nogu.Neosjetim pecenje prilikom mokrenja ali idem malo cesce no inace.Bol je pocela proslu noc i krv se pojavila sto sam pripisala da se menstruacija oduzila na 8 dana zbog provera tableta.Sto mislite da bi moglo biti u pitanju mjehur ili nesto ginekoloski,dali se obratiti svom ginekologu cim prije ili probati piti sok od brusnice i sl.Oprostite jos jednom na duzem postu i oduzetom vrijemenu.Svako dobro!

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2018. 11:20

Bol u donjem dijelu trbuha koja se širi u leđa može nastati zbog bubrežnih kamenaca ili problema s kralježnicom. Savjetujem da se javite liječniku.