HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


zlostavljanje djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

18.11.2015. 16:35

Pozdrav,

Imam prijateljicu koja ima troje djece. Radi se o najstarijoj djevojcici koja ima 8 godina. Dijete je sustavno zanemarivano i psihicki i fizicki zlostavljano. Govori joj se da je glupaca, krava, da ce ju se dati u dom i slicno. Gotovo svaki dan dobija batine, cesto i knjigom po glavi zbog banalnih sitnica.
Djetetovo zdravlje je takodjer zanemarivano. U kratkom veemenskom periodu nekoliko puta je pasala u nesvijest, ja pretpostavljam od gladi ili od izrazito lose prehrane ( gotovo svaki dan nekokiko puta jede hrenovke i salamu, mama ne kuha nikada.) Dijete je na granici pothranjenosti. Ima 18,5 kg na 132 cm visine. Takodjer, ima SVE pojvarene zube zbog kojih je nekoliko puta bila na hitnoj, gdje je roditeljima receno sto trebaju uciniti za daljnje lijecenje. Oni su to potpuno zanemarili i dijete svaki vikend vristi od bolova i upala.
Sto se tice skole, ocjene su uglavnom jedinice i dvojke (2. Razred) , zadace su ili ne napisane ili netocne. Majka ne prati sto dijetw uci u skoli i nezainteresirana je uopce. Dijete ima i dijagnozu kod fizijatra kojeg bi trebala posjecivati nekoliko puta tjedno i raditi vjezbe. Ne vode ju vec 6 godina i vjezbe nerade ni doma. Ostalo dvoje djece takodjer nisu u boljem stanju (3god i 6mj.), ali barem nema fizickog zlostavljanja (zasada).
Pokusala sam nekoliko puta razgovarati s njom no bez uspjeha. Dajte mi savjet. Ove ljude vidjam svakodnevno. Da li da ih prijavim socijalnoj sluzbi? Ili vama? Kome?

Hana Hrpka, prof. psih.

23.11.2015. 15:20

Poštovana Nela,

prije svega, hvala Vam što ste nam se javili. Vjerujem da Vam nije nimalo lako viđati prijateljicu svaki dan i biti svjedokom svih situacija koje ste nam opisali. Pohvalila bih Vašu spremnost na pomoć djevojčici. Odgovornost svakog od nas je reagirati na zlostavljajuća i zanemarujuća ponašanja kojih je dijete žrtva. Drago mi je da ste se odlučili na ovaj korak te što Vas djevojčica ima u svojoj okolini kako biste joj pomogli zaustaviti ovakvo postupanje.

Situacije koje ste nam opisali uznemirujuće su i zabrinjavajuće. Opisujete djevojčicu koja je sustavno zanemarivana i zlostavljana od strane svojih roditelja. Takve su situacije zaista teške, za sve sudionike, ali i za ljude koji su, poput Vas, u djetetovoj okolini. Zbog svega opisanog, čini mi se od velike važnosti zaustaviti daljnje nasilje i zanemarivanje te pomoći djevojčici.

U svom upitu ste naveli neka ponašanja majke koja ugrožavaju dobrobit djevojčice te mislim kako bi bilo dobro da se, kako ste i spomenuli, obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb jer je to institucija zadužena za zaštitu djece i ima mogućnost intervenirati. To možete učiniti potpuno anonimno - telefonskim putem ili mail-om te otići osobno u najbliži ured. S obzirom da niste napisali iz kojeg nam se mjesta javljate, nisam Vam u mogućnosti poslati kontakt informacije Centra za socijalnu skrb koji je zadužen za Vaše područje. Ako se odlučite kontaktirati Centar, možete nam se povratno javiti ovim putem kako bismo Vam ih poslali, ili kontakt možete pronaći na ovom linku.
Kako bi Centar mogao reagirati u što kraćem roku, bitno je iznijeti čim više točnih detalja i opisa situacija te sve podatke koji će pomoći Centru da dođe do djevojčice i njenih roditelja.

Ako im objasnite što se događa i iskažete svoju zabrinutost, oni su obvezni izaći na teren. To znači da su dužni otići na adresu na kojoj se sumnja da je prisutno zlostavljanje i/ili zanemarivanje i vidjeti što se događa u toj obitelji. Centar tada može poduzeti niz mjera koje su u najboljem interesu djece (razgovarati s roditeljima i upozoriti ih na njihovo ponašanje, uključiti ih u savjetovanje i sl.).

Zbog svega navedenog, ohrabrujem Vas da im se javite. Vaša namjera da se pomogne djevojčici je iskrena i jaka. te imajte na umu da činite ispravnu stvar i da je dobrobit djeteta i zakonom zaštićena.

Ako budete imali još pitanja, Hrabri telefon stoji Vam na raspolaganju. Možete nam ponovno pisati ovim putem ili se javiti na našu telefonsku savjetodavnu liniju na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20h, a linija je besplatna, anonimna i povjerljiva.

Biti svjedokom ovakvih postupanja prema djetetu nije nimalo lako te bih Vas voljela još malo ohrabriti i poslati Vam poruku da imate na umu kako postupate u najboljem interesu te djevojčice. Ona nikako ne bi smjela proživljavati gore opisane situacije te je naša zajednička odgovornost je da joj pomognemo. Drago mi je što Hrabri telefon u vama ima saveznika da život djevojčice učinimo radosnijim i ispunjenijim.

Srdačan pozdrav,
Vaš Hrabri telefon