Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi sa srcem!?


Autor Poruka

melita

08.02.2003. 18:27

Poštovani!
Imam 26 godina i u poslijednje vrijeme imam neke "srčane" tegobe. Naime, povremeno znam osjetiti bol u lijevoj ruci,srce mi zna "poskočiti", vrlo lako se uzbudim pri čemu srce ubrzano kuca. Moram napomenuti da za sada nisam osjećala pritisak u grudima iako me ponekad zna probosti u predjelu gornje lijeve strane prsnog koša. U rujnu prošle godine napravljen mi je 24-satni holter sa nalazom "...osnovni ritam je bio sinusni, frek. od 59-148/min. Povremeno se uočava sinus resp. aritmija. Značajnih promijena ST seg. nije bilo."
Unatrag godinu dana koristila sam Diane 35 i tokom četiri mjeseca Roaccutane zbog dermatoloških problema pri čemu mi je lagano povišen kolesterol u krvi - 5,27 mmol/l. Trenutno ne pijem nikakve lijekove. Moja bojazan povezana je sa očevom bolešću- prije sedam godina napravljena mu je peterostruka premosnica (bay-pass), otac je star 53 godine. Molim Vaš savjet- da li je potrebno i koje daljnje pretrage napraviti obzirom da je nalaz holtera "u redu" te da li holter može ukazati na začetke srčane bolesti?

dr. sc. Darko Anić

06.04.2003. 18:04

U Vašem slučaju, najvjerojatnije se radi o srčanoj neurozi, tj. neurasteniji, što nije patološko stanje, niti bolest. O mogućoj koronarnoj bolesti, ili sklonosti prema njoj, rano je govoriti, jer žene su do svoje menopauze praktički zaštićene od bolesti korornarnih arterija.
Holter (24-satni EKG) može pokazati širok spektar srčanih bolesti (od aritmija, hipertrofije, ishemičnih tegoba...). Vaš nalaz Holtera je uredan.
Za valjanu evaluaciju i praćenje kardiološkog stanja u većini slučajeva su dovoljne osnovne (kardiološke) laboratorijske pretrage krvi, EKG, kontrola tlaka i pulsa, te eventualno UZV srca. I naravno, izbjegavanje činioca rizika - nepušenje, zdrava ishrana (normalna razina masnoća u krvi), bavljenje tjelesnom aktivnošću, sprečavanje hipertenzije, kontrola šećera u krvi...