Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cefaleksin


Autor Poruka

Nadica

11.09.2005. 21:09

Poštovanje,
Ja sam alergična na penicilin dobila sam Cefaleksin i zanima me da li može izazvati kakvu reakciju,

unaprijed zahvalna

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

12.09.2005. 07:47

Poštovana!

Poznato je da je moguć razvoj križne rakcije preosjetljivosti na cefalosporinske preparate, ako postoji preosjetljivost na penicilin. Ta križna reakcija danas otprilike iznosi 2% i to kada je reakcija na penicilin bilo gušenje ili anafilaktička reakcija. Ako ste razvili osip na amoksicilin (Amoxil) najvjerojatnije nećete razviti nikakvu alergijsku reakciju na cefaleksin. To je zbog toga što razvoj osipa na amoksicilin ima drugačiji mehanizam nastanka, i nije alergijska reakcija tipa I koja je opasna po život.
Kod nas je uobičajeno da se penicilinski preparat zamijeni cefalosporinskim ako postoji anamneza preosjetljivosti.
Ako ipak imate dvojbi razgovarajte još jednom sa svojim liječnikom i odlučite se za eventaulanu alternativu gdje nisu opisane križne reakcije (azitromicin, klaritromicin). Treba ipak napomenuti da svatko od nas može razviti alergiju na bilo koji lijek i da se to unaprijed ne može odrediti, kao što uostalom možemo postati alergičnu na neku vrstu hrane ili peludi.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić