Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dekortin


Autor Poruka

Ivanka

12.11.2001. 12:19

Zbog dijagnoze Sarkoidosis Pulmol., koristim lijek Dekortin. Budući da lijek spada u grupu kortikorestoida, molim Vas da mi kažete nešto o tim lijekovima,tj. djelovanje i nuspojave.
Unaprijed zahvaljujem!
Ivanka

dr Viola Macolić Šarinić

28.11.2001. 17:23

Draga Ivanka!

Kortikosteroidi su sintetski spojevi, derivati hidrokortizona (kortizola) hormona kore nadbubrežne žlijezde. Oni imaju protuupalno djelovanje, a između ostalog suprimiraju i imune reakcije. Zbog ovog drugog djelovanja lijek Vam je propisan.
Lijek ima nuspojave u smislu njegovog drugog djelovanja, tako da može doći do povišenja šećera u krvi, osteoporoze, nakupljanja masnog tkiva oko vrata, tanka koža... Lijek ima utjecaj na osovinu nadbubrežne žlijezde i hipofize, te se zbog toga lijek ne smije nikada naglo prekinuti, već vrlo postepeno.
Lijek je za Vas važan, jer neliječena bolest je mnogo teža nego nuspojave koje se mogu pojaviti uzimanjem ovih lijekova, a one su manje čim je doza manja.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić