Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klometol-nezeljeno dejstvo


Autor Poruka

ivana

22.03.2005. 02:13

Dete,staro 5god.,popije 2tbl klometola.Da li je i koliko to urgentno stanje,sobzirom na ekstrapiramidni sy,kao nezeljenu reakciju?

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

15.04.2005. 15:00

Ovaj lijek je kontarindiciran u djece jer se često pojavljuje ekstrapiramidni sindrom. Treba se javiti liječniku koji može dati lijek protiv grčenja što se najčešće događa prilikom razvoja ove nuspojave. Ako simptomi nisu jaki, nuspojava prolazi spontano.

Lijep pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

Dragana

09.09.2005. 23:22

Interesuje me zasto se klometol uopste daje deci ako je kontraindikovan u tom uzrastu?Mislim, zasto ga pedijatri prepisuju?I dali je cisap odgovarajuca zamena ,a ako nije sta preporucujete?
hvala i veliki pozdrav

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

15.09.2005. 07:51

Poštovana,

ne znam zašto propisuju Klometol (metroklopramid) maloj djeci jer je to opće poznata činjenica. Cisap (cisaprid) je noviji antiemetik koji se može davati u djece, ali je potreban oprez jer on opet ima jednu drugu nuspojavu - a to je poremećaj rada srca što može i smrtno završiti. Zbog toga je lijek povučen s nekih tržišta, a u drugima je strogo određen samo za neke kategorije bolesnika. Najčešće se ova nuspojava pojavljuje u ljudi koji već imaju određenih srčanih poteškoća, pa ovaj lijek potencira neželjeno djelovanje.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić