Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Medazol


Autor Poruka

Pat

13.12.2004. 10:39

Poštovana, upravo sam se vratila od ginekologa koji mi je prepisao Medazol vaginalete. Pročitala sam upute pa sam u dilemi da li ih smijem koristiti dok dojim. Naime, u upozorenju stoji da se izlučuje u majčino mlijeko i da se potrebno izdajati i mlijeko bacati. Ne znam da li se to odnosi samo na tablete ili i na vaginalete. Da li vaginalete djeluju samo lokalno? Liječnik je znao da dojim kad mi ih je prepisao.Inače beba je stara 9 mj. nije isključivo dojenče.Hvala.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.03.2005. 20:17

Poštovana,

moj odgovor Vam sigurno stiže prekasno, ali ipak da kažem: koncentracija metronidazola u krvi nakon vaginalne aplikacije je 2 do 56% prema onoj kada se lijek uzme na usta. Lijek se izlučuje u majčino mlijeko, te iako se nisu uočile štetne posljedice za dojenče ipak se preporuča da se u tom razdoblju izdaja, te s dojenjem ponovno započne 24 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.


Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

Danijela

25.05.2005. 22:00

Vrlo sam zabrinuta. Bila sam kod ginekologa i potvrdio mi je trudnoću. Z.M:16.04.2005.
Nalaz ultrazvuka:Uterus povecan s odjekom za pocetnu gestacijsku vrecicu promjera 9,1mm-5tj+5dana.Vidi se zumanjcani mjehuric,bez jasnog odjeka za embrio. Lijevi ovarij 29,9x24,5mm , a desni 29.9x22,6mm. Oba primjerenog UZV odjeka.
Palpatorno: Uterus povecan i smeksan ,velicinom odgovara ml.I/II. Adnexa obostrano slobodna.

Sve bi to bilo u redu da prije zaceca nisam pila Doksicilin (koje sam prestala piti nakon 7 dana zbog alergije-osipa)+ vaginalete MEDAZOL te nakon zaceca(prema vlastitom proracunu koji mi je potvrdio i gin.) narednih 7 dana tablete MEDAZOL (uz nepotrosene MEDAZOL vaginalete).
Ginekolog je bio zabrinut zbog tableta MEDAZOL pa sam se jako uznemirila.
Molim Vas da mi date neki savjet oko svega toga

Zabrinuta mama

Unarijed veoma zahvalna

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 11:22

Poštovana,

vjerujem da je moj odgovor definitno zakasnio, ali ipak da se javim:
Medazol jako često uzimaju žene zbog liječenja urogenitalnih upala i jako mnogo trudnica je uzimao ovaj lijek na početku trudnoće jer nisu znale da su trudne. Medazol ima kategoriju B u trudnoći po FDA klasifikaciji (Američka uprava za hranu i lijekove) što znači da se lijek može uzimati tijekom čitave trudnoće. Doksaciklin je tetraciklinski antibiotik koji se ne smije uzimati za vrijeme 2. i 3. trimestra tj. u razvoju kostiju i zubiju jer se može odložiti u kosti i izazvati deformaciju, odnosno zubi kasnije budu žuto obojani. U ovakvoj ranoj fazi trudnoće nema utjecaja doksaciklina na razvoj embria.
U slučaju da se trudnoća nije održala uzrok tome je više vjerojatno upalno zbivanje, a ne lijekovi koje ste uzimali. Ako je trudnoća održana nema straha za daljnji razvoj bebe.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić