Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tramal i Voltaren


Autor Poruka

Manuela

06.03.2006. 13:52

Postovani,
molim Vas da mi odgovorite da li ova dva lijeka mogu doci u interakciju i da li su moguce kakve nus pojave? Naime, moja mama nakon transplatacije kostane srti koristi tramale protiv bolova koji joj dovoljno ne ublazavaju bol pa je jos "uzela" viltaren cepic od 50.
Da li ova kombinacija moze djelovati na krvnu sliku?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

08.03.2006. 15:51

Poštovana!

Navedeni lijekovi se mogu kombinirati, i dapače, takve kombinacije se četo koriste ako jedan od lijekova nije dovoljan za ublažavanje boli. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome, s obzirom da hematolozi nerado daju lijekove iz skupine antireumatika (Voltaren) jer djeluju i na snižavanje tjelesne temperature u slučaju da ona poraste, pa se moguće može zakamuflirati tinjajuća infekcija. Što se tiče krvne slike općenito ne treba biti bojazni, iako su opisane nupojave kao što je trombocitopenija (smanjen broj trombocita u krvi) ali one su vrlo rijetke (svaki lijek može uzrokovati neku nuspojavu).

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić

Ivan123

30.08.2007. 21:40

Postovani,
Može li dugotrajnije uzimanje tramala (oko 40-60 dana 200mg dnevno - po 100mg ujutro i popodne) uzrokovati simptome poput halucinacija, nesuvislog razmišljanja i govora, lucidnih snova, te snažnog trzanja tijela prilikom sna? Član obitelji (55) koji je dulje hospitaliziran trenutno ima takve simptome, iako je već prestao uzimati tramal (zadnji tramal je popijen ujutro dan prije pojave simptoma). Tramal je uzimao i u prosincu prošle godine, te u veljači ove godine nakon niza operacija toraksa i abdomena.
Također, može li pojava simptoma biti vezana uz kombinaciju tramala i cersona (cerson je popijen za san noć prije - dakle istoga dana kada je ujutro popijen zadnji tramal).
Nalaz CT-a glave učinjen danas je uredan, u smislu bez sekundarizama karcinoma koji je ranije uklonjen kao primarna bolest.

Unaprijed velika hvala na odgovoru!

Ivan

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 00:35

Poštovani!
Zabilježeno je da nuspojave Tramala (tramadol) mogu biti psihijatrijske i to: agitacija, slušne halucinacije, suicidalnost, depresija, manija, euforija. Među opisanim nuspojavama nitrazepama (Cerson) također su noćne more, smetenost, pospanost. U opisanim slučajevima radilo se o nuspojavama koje su se povukle 2-3 dana po prestanku uzimanja lijekova. Interakcije između ova dva lijeka nisu opisane, tj.ne smatraju se značajnima.
Prema Vašem opisu moglo se raditi o nuspojavi bilo kojeg od ova dva lijeka. No, kako je napomenuto, ako se radi o nuspojavama lijeka, one prestankom uzimanja lijeka također prestaju. Prema Vašim podacima (o operaciji mozga) u obzir može doći i osnovna bolest.
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog