Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uzimam ogromne količine benzodiazepina, molim savjet


Autor Poruka

roko

01.11.2001. 20:32

Poštovani!
Tokom duljeg vremena uzimam sve veće kolićine xanax-a(Helex-a),konkretno oko 8 mg xanaxa u kombinaciji sa oko 15 mg lexaurina uz u prosjeku 2 pive dnevno! Znam da to zvuči užasno i sam sam toga svjestan. Prije par mjeseci napravio sam krvne pretrage i jetrene probe su mi bile povišene kao i masnoće u krvi, hvala BOGU ne toliko koliko se moglo očekivati. Svjestan sam da se moram odviknuti od tableta pogotovo što mi više i ne djeluju no uvjeti u kojima živim (nezaposlen, usamljen i sa vrlo čestim napadima panike) mi to čine izuzetno teškim. Psihijatar mi je savjetovao da svakako odmah ukinem lexaurine a potom da pređem na spuštanje doza xanax-a, no kada nastupi ataka ja posustanem. Nova stvar u mom problemu je i nedostatak novca za tablete koje sam uglavnom kupovao u Sloveniji. Ostala mi je još zaliha koja mi nije dovoljna za spuštanje doza od 0,25 mg svaka 2-3 tjedna kako mi je savjetovano, već bi to mogao razvući na najviše o,5 mg tjedno.Uz to psihijatar mi je savjetovao da pokušam uzimati lijek Seroxat međutim budući da sam sa Anafranilom i Prozacom imao velike teškoće već i kod malih doza. Moram priznati da sam prije par godina uspio potpuno prestati uzimati xanax-e od 6 mg za 25 dana supstituirajući i xanaxe i lexaurine većim dozama apaurina i Praksitena pa sam uspio bez većih problema tjedan dana (doze apaurina i praksitena sam svakodnevno smanjivao ali sam odmah potpuno prestao uzimati xanaxe i lexaurine) živio bez ikakve terapije, međutim kada sam se našao u stresnoj situaciji umjesto praksitena uzeo sam xanax i tako je sve opet počelo. Znam da je odluka na meni, no molio bih vas da mi kažete kakve su dobre i loše strane takvog odvikavanja, te nešto više o Seroksatu koi se za sada bojim uzeti pogotovo u kombinaciji sa xanaxima i lexaurinima. Oprostite što sam bio dugačak no stručni savjet jako puno bi mi značio! Unaprijed, puno Vam hvala!
roko

dr Viola Macolić Šarinić

04.11.2001. 22:09

Dragi Roko!

Ovo što opisujete je prava fizička i psihička ovisnost o lijekovima iz grupe benzodiazepina, ovdje još i u kobnoj kombinaciji s alkoholom što može pojačati sve nuspojave koje ovi lijekovi mogu prouzročiti. Svakako je potrebno uz kontrolu liječnika, a po mogućnosti u bolničkim uvjetima, pristupiti odvikavanju od od navedenih lijekova. Pokušaj koji ste naveli putem diazepama i oksazepama bio je dobar put, s time da niste imali simptome tjedan dana zbog toga što diazepam ima dugi poluživot pa je lijek još djelovao iako ništa niste bili uzimali. Seroxat (paroksetin) je noviji antidepresiv i spada u grupu inhibitora ponovne pohrane serotonina, a jedna od njegovih indikacija jeste liječenje paničnog poremećaja odnosno socijalno anksioznog poremećaja. Liječenje je dugotrajno, a počinje se s niskim dozma koji se polagano povisuju do željenog učinka, najčešće u intervalu od tjedan dana. Od međusobnog djelovanja s benzodazepinima, do sada je primjećeno samo blagi porast benzodiazepina u plazmi ako se uzmaju veće doze fluoksetina (sličnog preprata kao što je paroksetin) ali ono nije klinički značajno.
Želim Vam puno uspjeha u liječenju kojeg morate svhatiti veoma ozbiljno.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić