Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


biopsija bubrega


Autor Poruka

sonja

07.06.2002. 22:02

molim vas da mi kažete što je bopsija bubrega i što se njome može dobiti?
unaprijed se zahvaljujem

prof. dr. Petar Kes

15.06.2002. 23:33

Upit:biopsija bubrega
Poštovana, biopsija bubrega je dijagnostički zahvat pomoću kojega se obično pod kontrolom ultrazvuka i uz pomoć tanke i za tu namjenu posebno oblikovane igle, uzme uzorak tkiva bubrega. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Tehničke komplikacije su vrlo rijetke. Uzorak tkiva se kasnije priprema na posebni način i analizira uz pomoć svjetlosnog, faznog i elektronskog mikroskopa. Na taj način mogu se dobiti vrlo korisni podaci o bolesti bubrega. Pretragu se obično indicira u bolesnika koji imaju proteinuriju i/ili mikrohematuriju nejasnog podrijetla (sumnja na glomerulonefritis). To su najčešće, ali postoje i druge indikacije. U rukama dobrog stručnjaka nalaz biopsije je važan ne samo za postavljanje dijagnoze bolesti, nego i za određivanje specifične terapije.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes

sonja

19.01.2003. 17:49

evo nakon duljeg vremena ponovo se javljam.
neznam koliko vam je u sjećanju djevojčica koja je završila na dijalizama
zbog zatajenja bubrega.mnogo ste nam pomogli sa informacijama jer ionako nismo ništa znali.njeno stanje je sada stabilno iako smo svašta prošli.bilo je jako kritično ,ali sada su njeni nalazi u normali.prošlo je 6 mjeseci i još prima extelicin.mislim da se tako piše.
ja vam se mnogo zahvaljujem i podupirem vaš rad.
zahvaljuje se ne više tako zabrinuta mama