Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hidronefroza


Autor Poruka

Tanja

28.06.2002. 09:21

Poštovani,
na sistematskom pregledu, ultrazvukom bubrega i trbusnih organa nađeno je sljedećebig-smileesni bubreg uvečan, 15,6 cm, stanjenog hiperehogenog kortusa debljine 6 mm sa proširenjem kanalnog sustava (HIDRONEFROZA III-IV stupnja) Nema znakova za litijazu. Lijevi bubreg i ostali trbušni organi su u redu. Napraviti IV urografiju ,te daljnu nefrološku obradu.
Molim da mi objasnite što sve to znači i koji su uzroci i moguće posljedice.
Unaprijed hvala.

prof. dr. Petar Kes

30.06.2002. 10:49

Upit: hidronefroza
Samo na temelju podataka koje ste naveli (manjkaju podaci o kliničkoj slici...) moglo bi se zaključiti da se u Vas radi o desnostranoj hidronefrozi (teški stupanj). Hidronefroza je najčešće posljedica opstrukcije (začepljenja) mokraćovoda. Uzroci su različiti: kamenac, fibromuskularna displazija, tumor, pritisak izvana...itd. Zbog opstrukcije mokraća ne može otjecati u mokraćni mjehur, nakuplja se u mokraćovodu, mokraćnoj nakapnici i napose unutar bubrega, vrši pritisak na bubrežno tkivo i dovodi do oštećenja. Posljedice su ozbiljne -krajnja je gubitak bubrežne funkcije. Potrebna je hitna nefrološka ili urološka obrada.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes

Tanja

01.07.2002. 08:48

Poštovani,
hvala na brzom odgovoru. Radi se o mojoj sestri, ima 30 godina i unazad 7 godina imala je tešku upalu jajnika i kao posljedicu upalu potrbušnice,koja je uspješno izlječena!? Drugih bolesti, osim dvije-tri upale mjehura (lakše), nije imala. Nema nikakvih bolova niti bilo kakvih znakova biolesti. Naručena ije na IV urografiju 11. 07. Da li je to dovoljno hitno?

prof. dr. Petar Kes

01.07.2002. 23:39

Upit:hidronefroza
Pacijentica je relativno brzo naručena na pretragu, ali bi u međuvremenu mogla napraviti i laboratorijske analize:kreatinin,ureja,elektroliti,SE,KKS,CRP,urin,urinokultura...
Navedene pretrage obično trebaju prethoditi diferentnim radiološkim pretragama-možda ih je pacijentica već napravila,ali ste ih zaboravili citirati.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes

Tanja

12.07.2002. 09:47

Poštovani doktore,
javljam se opet u vezi prethodnih upita. Sestra je napravila dinamičku sintigrafiju bubrega uz dekonvoluziju te primjenu diuretika. Pretraga učinjena s TC-99MDTPA:
Na sintigramu je lijevi bubreg morfološki i funkcionalno u granicama normale.
Desni bubreg prikazuje se kao uzak blijedi tračak aktivnosti koji se nešto bolje vizualizira kasnije tijekom studije, a do kraja studije akumulirana aktivnost se ne eliminira.
Na primjenu diuretika nema značajnog odgovora.
Prosječno vrijeme prolaza DTPA kroz lijevi bubreg iznosi 3,43 min, a kroz parenthim 3,21 min.
Prosječno vrijeme prolaza DTPA kroz desni bubreg iznosi 7,83 min, a kroz parenthim 5,92.
Separatni protok DTPA kroz lijevi bubreg iznosi 84,5, a kroz desni 15,5.
Teško funkcionalno oštečenje desnog bubrega.
IV urografiju radi sutra.Napravila je i krvne pretrage i urin,ali ne znam točne vrijednosti(čini mi se da je sve u granicama normale, osim mutne boje urina, kreatinin i ureja su u normali).
Da li se na osnovu napravljene pretrage može reći da desni bubreg radi sa 15,5% funkcije? Da li se isplati operacija otklanjanja uzroka opstrukcije (kakva je to operacija?), i što se dalje dešava sa tim bubregom u bilo kojem slučaju? Ukratko: što dalje i kakve su prognoze?
Unaprijed hvala na odgovoru .

prof. dr. Petar Kes

12.07.2002. 20:29

12.07.02.
Poštovana,dosadašnje pretrage pokazuju značajno promijenjenu građu i oštećenje funkcije desnog bubrega. Ako i laboratorijski nalazi uz kliničku sliku (meni bolesnica nije poznata i ne mogu prosuđivati) budu ukazali da je desni bubreg žarište sadašnje i/ili budućih infekcija, odluka će vjerojatno biti - nefrektomija (operativno odstranjenje bubrega). Odluku odnosno preporuku donijeti će liječnik specijalista urologije i/ili internista-nefrolog koji liječe bolesnicu).Prerdpostavljam da se desni bubreg neće ili će se blijedo prikazati na iv urografiji.
Životna prognoza s jedinim zdravim bubregom je dobra.
S poštovanjem,
Prof.dr.sc.Petar Kes