Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kamenac


Autor Poruka

Lana

27.06.2002. 13:23

Nakon jutarnje bezbolne makrohematurije otišla sam na ultrazvuk, koji je pokazao kamenac promjera 12 mm na izlazu iz mjehura. Imala sam visoku temperaturu, do 39,2, pijem ceporex da spriječi upalu, i velike količine tekućine (oko 4 litre dnevno). Liječnica mi je prepisala i buscol nekoliko puta dnevno, ali ga ne uzimam jer nemam bolove. Urin mi je povremeno dosta taman, narančasto-smećkaste boje. Međutim, kamenac još nisam izbacila, što pomno pratim. Nemam bolove. Možete li mi dati savjet kako da ga što prije izbacim, te mi odgovoriti koliko bi uopće vremena trebalo za to i može li doći do kakvih komplikacija.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

prof. dr. Petar Kes

30.06.2002. 10:59

Upit: kamenac
Poštovana, da li je kamenac na ulazu ili izlazu iz mokraćnog mjehura? Ako je na izlazu onda ste ga vjerojatno, uz obilno hidriranje (tekućina) i spazmolitik (Buscol) izmokrili. Komplikaciju već imate - infekciju ( temperatura).
Ako je dijagnoza koju ste naveli točna, liječenje se obično provodi na slijedeći način:
1. obilno hidriranje - tekućina
2. spazmolitik - bez obzira imali ili nemali bolove
3. kretanje
4. antibiotik ako je prisutna infekcija - kod infekcije donjih mokraćnih puteva antibiotici se obično daju na usta, a u slučaju infekcije gornjih mokraćnih puteva (pijelonefritis) u venu ili mišić. U ovom drugom slučaju bolest je ozbiljna i potrebno je bolničko liječenje.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes