Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polucisticni bubrezi-hitno


Autor Poruka

Nebojsa

13.03.2004. 15:53

Postovani,
djete mi se rodilo 29.02.2004. i tada su rekli da ima infekciju???
Nakon odlaska na kontrolu 08.03.2004. rekli su mi da ima polucisticne bubrege.Sta dalje?
Hvala

prof. dr. sc. Petar Kes

24.03.2004. 08:50

Dragi Nebojša,

Pretpostavljam da govorite o policističnim bubrezima.

Bubreg je jedan od organa u kojem se često razvijaju ciste, i mogu se otkriti u svakoj životnoj dobi. Muški spol je češće pogođen. Ciste mogu biti jedna ili više njih, obiteljske ili sporadične, nasljedne ili stečene, u jednom ili oba bubrega, udružene i s drugim, van bubrežnim anomalijama.
Obične ciste su kuglaste strukture tankih zidova, veće ili manje, jedna ili više njih.
U policističnoj bolesti bubrega radi se o nasljednoj obiteljskoj anomaliji u kojoj je značajan dio bubrežnog tkiva pretvoren u cistične prostore, i uvijek su pogođena oba bubrega. Bubrezi su povećani, no zadržavaju svoj normalan oblik, a sadrže bezbrojne sitne ciste 1 do 3 mm u promjeru. Uz bubrege mogu biti zahvaćeni i jetra i žućno stablo. Funkcija bubrega može biti slabija.
Najčešći oblik cistične bolesti u djece je međutim multicistični bubreg. Sporadičnog je karaktera, i opet je više pogođen muški spol. Bubreg je pretvoren u masu cista poput grozda, obično jednostranih, bez normalnog bubrežnog tkiva, te se mokraća u takvom bubregu ne stvara.
Postoji još i medulski spužvasti bubreg – ciste moždine bubrega, kao i medulska cistična bolest bubrega – nefronoftiza.

Vaše dojenče već je imalo infekt ( ne pišete kakav – respiratorni, urinarni , sepsu ?), a prepostavljam da su ultrazvčnim pregledom viđeni policistični bubrezi? Pomoglo bi nam više podataka.
Beba svakako zahtijeva daljnju nefrološku obradu koja bi trebala odgovoriti na pitanja: o kojem se točno bubrežnom poremećaju radi, da li je funkcija bubrega smanjena i kolika je, da li postoje još kakve dodatne anomalije urotrakta ili kojeg drugog unutarnjeg organa osim promjena na bubrezima (ili bubregu)?
Osnovne pretrage koje Vaš pedijatar u domu zdravlja može učiniti su sedimet urina i urinokultura, te se orjentirati prema težini pelena ili pomoću vrećica za sakupljanje urina o izmokrenoj količini urina. Mislimo međutim, da Vaša beba svakako zaslužuje pažnju pedijatrijskog nefrologa koji će po potrebi tražiti i dodatne pretrage, te na poslijetku i kontrlolirati Vaše dijete u nefrološkoj pedijatrijskoj ambulanti tijekom vremena.

Ukoliko imati dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite.

Uz srdačne pozdrave,

Prof. dr. Petar Kes, internist i nefrolog,
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar

mirjana

29.04.2004. 09:43

Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće da se kamenac pojavi na površini bubrega i kako se uklanja?