Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povisen kreatinin i urea


Autor Poruka

Petar

02.06.2002. 17:16

Postovani,

Ja se unapred izvinjavam ako pogresim u izrazavanju ja sam
laik u medicini.

(Problem sa povisenim kreatininom i ureom)

Poruka nije vezana za mene vec je u vezi moje Majke Veronike.

Mojoj majci je pre dve godine izvadjena zuc, prosle godine
je odstranjena jedna dojka usled pronalazenja tumora koji je inace bio dobrocudan, ali je pronadjeno nekoliko celija zlocudnog tumora, tako
da je cela dojka bila odstranjena.
Posle toga usledila je hemoterapija - blazi oblik tretmana sa citostaticima.
Medjutim januara ove godine analizama krvi utvrdjena je povisenost kreatinina. Usled cega je moja Majka u bolnici od januara meseca pa do danas. Lekari su propisali strogu dijetu uz infuziju i unosenje velikih kolicina prolom vode. Vrednost kreatinina je varirala od 400 do 1500, posle cega je usledila i dijaliza. Dijalizom kreatinin se vracao do granica od 400-500-700. Analizama krvi utvrdjena je povisenost kalijuma koji je ubrzo doveden u normalu nekim praskom.
Nedavno u klinickom centru je uradjeno direktno ubacivanje sondi u bubrege radi ispiranja i izbacivanja mokrace. Izvadjen je kateter iz vrata za privremenu dijalizu. Urea se povecala do vrednosti od 40.
Prilikom analize bubrega uvtrdjene su dve vrste bakterija Klebsiella i Enetrobacterspecies koje se lece sa Viziren antibiotikom.

Zadnji podaci su :
leukocita 15000
eritrocita 1,9 milion
hemoglobin 64%
hematocript 18,1
kreatinin 400
urea 25

Od pre neki dan pocela je da povraca krv verovatno zbog jetre ili zuci.


Zahvalan unapred,
Petar

prof. dr. Petar Kes

15.06.2002. 22:59

Upit:zatajenje bubrega
Poštovani,
u Vaše gospođe majke vrlo vjerojatno radi se o kroničnom zatajenju bubrega-obzirom vrlo visoke vrijednosti ureje i kreatinina u serumu bila je indicirana hemodijaliza. Izgleda da se bolest zakomplicirala infekcijom i krvarenjem iz probavnog sustava s posljedičnom anemijom. Za detaljniju analizu bilo bi mi potrebno znatno više laboratorijskih podataka, ali bi i oni bili samo od akademskog značenja jer se dijagnozu (a samo na temelju dijagnoze može se provoditi liječenje) može postaviti pregledom bolesnice. To su sigurno napravili liječnici koji vode brigu o Vašoj majci i sigurno da od njih možete dobiti najvjerodostojnije podatke.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes