Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smanjeni bubreg u djece


Autor Poruka

Ivica

26.05.2003. 21:08

Ultrazvučnim pregledom djeteta starosti 3 godine utvrđeno je da je jedan od bubrega smanjene veličine i nije se razvijao unazad godine dana dok je drugi bubreg normalne veličine.
Da li postoji mogućnost razvoja tog bubrega do normalne veličine, te kakve će posljedice smanjeni bubreg imati na zdravlje djeteta i kvalitetu življenja?

prof. dr. sc. Petar Kes

06.06.2003. 13:18

Dragi Ivica,

Zašto je Vašem djetetu rađen UZV bubrega ? Da li je to bila tek rutinska pretraga i slučajan nalaz, ili je radi nekih drugih poteškoća ( možda učestale urinarne infekcije)
napravljena obrada koja je uključivala i UZV bubrega?
Voljeli bi znati kada je učinjen prvi UZV bubrega kod Vašeg djeteta uopće?
Naime, da li je spomenuti manji bubreg bio oduvijek manji, ili je prije bio normalne veličine, da bi se sada ( na opetovanom UZV pregledu) pokazao zaostatak u rastu tog bubrega?
Naime, pravo pitanje glasi – zašto je jedan bubreg manji ?
Može se raditi o ne tako rijetkoj anomaliji veličine – smanjenju bubrežne mase ,dočim je sama građa bubrega potpuno uredna. Takav – hipoplastičan bubreg - treba razlikovati od
bubrega smanjenog zbog displazije ( poremećaja u građi) ili neke stečene bolesti bubrega (kao što su npr. učestale uroinfekcije).
Nalazi mokraće i testovi bubrežne funkcije kod samo jednog hipoplastičnog bubrega obično su uredni. Kontralatealni zdravi bubreg kompenzatorno hipertrofira (naraste veći od uobičajenog) kako bi nadoknadio funkciju u cijelosti. Kvaliteta života ostaje nepromijenjena i zdravlje djeteta nije ugroženo, no prije nego li to možemo reći moramo isključiti i druge razloge smanjenja bubrežne mase.
Definitivna potvrda dijagnoze moguća je samo histološkim pregledom - za što je potrebno učiniti biopsiju bubrega. Prije toga nam na raspolaganju stoje uz UZV kojeg ste već učinili i CT i MSCT bubrega koje su manje invazivne pretrage a mogu nam dati dodatne informacije o bubrežnoj strukturi i prije biospije.
U Vašem slučaju važno je praćenje djeteta i redoviti kontakt s pedijatrijskim nefrologom koji će znati usmjeriti daljnju obradu ako bude potrebna.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Petar Kes, internist-nefrolog
Dr. Đ. Šešo-Šimić, mr. sc., pedijatar

amira

21.11.2003. 09:09

Poštovani,
kćerka moje prijateljice je starosne dobi 10 god.Prije tri godine je otkrivena kongetinalna anomalija "potkovičasti bubreg"-i urađen je operativni zahvat u KCU Sarajevo-Klinika za dječiju hirurgiju.Do konačne dijgnozne došlo se nakon čestih infekcija urinarnog trakta s bac. Esc. coli.Nažalost te infekcije su i danas prisutne i dijete je vrlo često pod Th. , /bilo oralni cefalosporini ili parenteralna gentamicin/ nakon urađenog antibiograma.

Poslednji nalaz urinokulture je rezultirao prisustvom iste od 10 na sedmu Esc. coli.
Molim za Vaš savjet, kako pomoći djetetu i kako najefikasnije pristupiti preventivnoj terapiji?