Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca?


Autor Poruka

maja

08.03.2004. 10:56

Interesira me da li je moguce/preporucljivo da ostanem trudna buduci da imam dosta ostecen bubreg. Jedan mi je izvadjen zbog teske upale a drugi ima oziljke od te iste upale. Povisen mi je kreatinin (150), urea u granicama normale, tlak 120/80, kreatinin klirens dosta nizak (40).
Htjela bih imati jos jedno dijete ali ne znam koliko bi bio rizik i kakve kontrole bih trebala raditi.

prof. dr. sc. Petar Kes

24.03.2004. 08:51

Draga Majo,

Razumijemo Vašu želju za još jednom bebom. Ne pišete međutim, koliko već djece imate, i koliko Vam je godina, te da li je ta teška upala bubrega nastupila nakon prijašnjih trudnoća ( trudnoće), da li se dogodila upravo u trudnoći ili ste već iznijeli koju trudnoću nakon i unatoč preboljeloj upali?
Vi nažalost imate samo jedan bubreg, a i on je oštećen- čemu u prilog govori visina kreatinina i nizak klirens, unatoč dobrom tlaku.
Trudnoća je hiperdinamsko i hipervolumno stanje u kojem se na bubrege stavljaju veći zahtijevi i opterećenja pa bi tako bilo i u Vas. Moguć je daljnji pad klirensa i porast ureje, kalija i kreatinina, proteinurija te porast tlaka. Rizik je za Vas svakako veći. Ne odlučujte se na trudnoću bez temeljitog pregleda nefrologa te konzultacije s njim i Vašim ginekologom. Ukoliko se ipak, odlučite za trudnoću morati ćete biti pod stalnom kontrolom obojice, što bi moglo uključivati i trajni bolnički nadzor.

Srdačni pozdravi,

Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo Šimić, pedijatar

maja

25.03.2004. 16:00

Imam jedno dijete, stara sam 30 godina, a upala je nastupila 5 mjeseci nakon poroda. U trudnoci sam imala uroinfekt koji je lijecen.