Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CT nalaz


Autor Poruka

Kristina

18.11.2005. 12:45

Zbog učestalih glavobolja bila sam na svim pretragama i dijagnositicirana mi je Cephalea G44. No nalaz CT mi nije objašnjen a on glasi: Infratentorijalno pokazuje medioponiranu i primjereno široku IV komoru uz urednu strukturu cerebeluma. Šira je cisterna cerebelomedularis. Bazalne cisterne su simetrične i uredno široke. Supratenotorijalno ventirkularni sustav je simetričan i medioponiran te primjereno širok. Temporalno apikalno lijevo na 3 sloja vidljiv je nešto širi likvorski prostor po tipu arahnoidalne ciste, a najvećeg je promjera do 18 mm, te ne pokazuje sigurnih znakova ekspanzije na okolne strukture. Frontalno na višim slojevima obostrano te interhemisferalno također su širi likvorski prostori u smislu početnih atrofičkih promjena. Ne nalai se svježe ishemije, hemoragije, ekstraaksijalne kolekcije ili intraaksijalnog ekspanzivog procesa.
Molim vas da mi objasnite što točno znači ovaj nalaz i što se sve može dogoditi kao posljedica Arahnoidalne ciste.
U prilogu CT nalaza je i mišljenje neurokirurga koje glasi: Uvidom u nalaz CT mozga nema indikacije za ev. operativno liječenje. Dallje kontrola kod neurologa.
Unapirjed se zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. Zlatko Trkanjec

03.01.2006. 10:49

Arahnoidalna cista predstavlja proširenje jedne od opni koje obavijaju mozak. Prema Vaše, opisu radi se o maloj cisti. U većine bolesnika, a najvjerovatnije je tako i kod Vas, mala arahnoidalna cista koja ne pokazuje znakove ekspanzije na okolne strukture, najčešće je slučajan nalaz koji nema utjecaja na zdravlje