Neurologija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 761

Broj poruka: 1726

Brinar Vesna, dr. med.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

Poliklinika CORTEX
Tomašićeva 4
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

CT nalaz

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kristina

18.11.2005. 12:45

Zbog učestalih glavobolja bila sam na svim pretragama i dijagnositicirana mi je Cephalea G44. No nalaz CT mi nije objašnjen a on glasi: Infratentorijalno pokazuje medioponiranu i primjereno široku IV komoru uz urednu strukturu cerebeluma. Šira je cisterna cerebelomedularis. Bazalne cisterne su simetrične i uredno široke. Supratenotorijalno ventirkularni sustav je simetričan i medioponiran te primjereno širok. Temporalno apikalno lijevo na 3 sloja vidljiv je nešto širi likvorski prostor po tipu arahnoidalne ciste, a najvećeg je promjera do 18 mm, te ne pokazuje sigurnih znakova ekspanzije na okolne strukture. Frontalno na višim slojevima obostrano te interhemisferalno također su širi likvorski prostori u smislu početnih atrofičkih promjena. Ne nalai se svježe ishemije, hemoragije, ekstraaksijalne kolekcije ili intraaksijalnog ekspanzivog procesa.
Molim vas da mi objasnite što točno znači ovaj nalaz i što se sve može dogoditi kao posljedica Arahnoidalne ciste.
U prilogu CT nalaza je i mišljenje neurokirurga koje glasi: Uvidom u nalaz CT mozga nema indikacije za ev. operativno liječenje. Dallje kontrola kod neurologa.
Unapirjed se zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. Zlatko Trkanjec

03.01.2006. 10:49

Arahnoidalna cista predstavlja proširenje jedne od opni koje obavijaju mozak. Prema Vaše, opisu radi se o maloj cisti. U većine bolesnika, a najvjerovatnije je tako i kod Vas, mala arahnoidalna cista koja ne pokazuje znakove ekspanzije na okolne strukture, najčešće je slučajan nalaz koji nema utjecaja na zdravlje