Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Čudni simptomi


Autor Poruka

damiram

17.02.2008. 02:35

Poštovani,
moj 26-godišnji sin je imao nekoliko epizoda, koje počinju tako da najedamput osjeća "da mu nije dobro", ima mučninu, poblijede mu usne i izgleda izgubljen i dezorijentiran. To traje nekoliko minuta, a zatim se ne sjeća što je bilo prije tog fenomena. Nakon toga ima jaku glavobolju, svi mirisi i okusi su mu drugačiji, osjeća se jako čudno, kao da nije tu, kao da sanja ili usporedno živi san i javu. Čudno stanje traje jedan ili nekoliko dana. Inače, snovi su mu često slični mori, zaboravlja neke događaje, mjesta i prostore na kojima je bio(ponekad se naknadno ipak sjeti), promjenljivog je raspoloženja. To se počelo događati početkom prošle godine i zbilo se pet puta u razmacima od oko tri mjeseca. Pred prvu epizodu doživio je mnogo emotivno snažnih događaja i uzbuđenja (diploma, zaruke, aktivnosti u Zakladi Ana Rukavina, nastupi na tv i radiju).
Napravljene su pretrage: MRI mozga: uredan; EEG standardni: u granicama normale;
Mišljenje psihologa: na ispitanim kognitivnim funkcijama uočavaju se blaži efekti proaktivne inhibicije u funkciji verbalnog pamćenja, ostale kognitivne funkcije uredne. Eksploracija ličnosti upućuje na blaže naznačenu anksioznost, depresivnost i potisnutu agresivnost. Ne uočavaju se indikatori regresa psihotičnog intenziteta; Nalaz psihijatra: Kod pregleda psihomotorno miran, lagano napet i tjeskoban, sadržaj koji verbalizira doima se kao fenomen derealizacije, bez drugih psihopatoloških fenomena. Dg.Sy anxiosum.
Moj sin je 1998. obolio od leukemije, liječen je kemoterapijama tzv."visokim održavanjem", od 2001. ne prima nikakve lijekove; zaražen je hepatitisom B koji je zaliječen alternativnim lijekovima, bilirubin povećan - Gilbert sindrom, hemoliza. Sadašnja krvna slika je odlična, transaminaze u normali, bilirubin oko 50.
Napominjem da je mojoj 25-godišnoj kćerki je bila dijagnosticirana prateća migrena čiji su simptomi fenomen deja-vu, mučnina, glavobolja, ponekad trnci u lijevoj ruci i osjećaj da usporedno da stvarnosti sanja neki poznati san.
Simptomi su se pojavili u desetoj godini, prestali u pubertetu, ponovo pojavili u 22. godini i opet prestali. Moja majka ima običnu migrenu.
Jako sam zabrinuta i pitam se što je ustvari mome sinu i može li ovaj fenomen od kojeg pati uzrokovati fizičko i psihičko oštećenje.
Molim Vas za Vaše mišljenje, za Vaš savjet, neki putokaz...
Hvala Vam unaprijed.









Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

06.03.2008. 15:00

Poštovana,
tegobe koje opisujete za sada ne upućuju na migrenu od koje pati nekoliko članova vaše obitelji. Savjetujem vam da slijedite upute psihologa i psihijatra te pokušate sinu omogućiti okoliš sa što manje stresa. Pružajte mu podršku u svakodnevnim aktivnostima. Svakako pripazite da obavlja svoje redovne internističke kontrole. Važno je da se dovoljno odmara, da pazi na prehranu i izbjegava stresne situacije.