Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


glavobolje i nalazi


Autor Poruka

berinsonka

15.11.2012. 16:45

Postovanje,

Imam 24 godine i konstantne glavobolje, koje ne mogu istrpiti bez da popijem neki analgetik ili nesto protiv bolova. radila sam neke pretrage, ovo su rezultati.:

EEG nalaz:
Osnovna aktivnost dobro izrazena, nize voltaze, umjereno iregularna Alpha tipa, dominira 12 - 13 cps. , subdominira Beta 14 i 15 cps., vjerovatno med. tipa.

Vizuelna blokada djelimicna.
Artefakti vertikalnog pomjeranja ocijiu i artefakti pomijeranja tijela.


Mozete li mi vi reci sta sve ovo znaci, nalaz nikad nisam odnijela doktorici... moja lijenost..

Unaprijed zahvaljujem,

L.P.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

05.12.2012. 18:05

Nalaz je redan. Artefakti označuju promjene u elektroencefalogramu koji nisu uzrokovani poremećajem elektrokortikalne aktivnosti mozga, već nastaju kao nuznalost pomicanja glave i ili tijela. Svakako svakodnevne glavobolje zahtjevaju neurološku obradu. Važno je znati kako boli glava , u koje se vrijeme javlja i koji su popratni simptomi. Svakodnevno uzimanje analgetika svakako nije rješenje !.

berinsonka

14.12.2012. 16:20

Pozdrav,

prvo da se zahvalim na prethodnom odgovoru, sada imam drugi problem koji me jako brine...
zaboravljam stvari, neke dane u potpunosti zaboravim da su se uposte dogodili... nikome to nisam rekla jer ne znam sta bi moglo da znaci to... imam osjecaj da nekada prespavam dan pa mjesecarim pa mi kasnije suprug kaze sta se dogodilo...

zabrinuta sam...

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 18:40

EEG nalaz je u fiziološkim varijacijama normale. Kontinuirane glavobolje su drugo pitanje i EEG nije adekvatna pretraga za glavobolje. Ovisno o vrsti glavobolje i neurološkom nalazu neurolog mora odrediti adekvatne pretrage.