Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gubitak osjeta mirisa, s njim i okusa


Autor Poruka

ppinjuh

06.09.2007. 08:40

Poštovani,
U kolovozu prošle godine sam imao tešku prometnu nezgodu kao vozač motocikla. Zadobio sam ozljede tijela, kontuziju i edem mozga te prijelom desnog maksilarnog sinusa. Bio sam u komi 12 dana.
Kod neurologa sam, zaslugom ortopeda iz Lovrana kojemu sam vječni dužnik, poslan tek krajem travnja ove godine. Zahvaljujući neurologu, odn. lijeku Oikamid koji mi je prepisao, sada sam puno bolje što se tiče funkcija mozga, no fali mi jedna bitna stvar. Ne osjećam miris, a s time ni okus. Osjećam, jako slabo, samo da li je nešto što jedem slatko, slano, gorko ili kiselo, ali specifičan okus ne (zato što je povezan s mirisom?).
Miris mi se ponekad malčice vrati na jako kratko vrijeme. U prosjeku je to da otprilike jednom tjedno na pola sata mogu namirisati otprilike što se kuha.

Pročitao sam ovdje sličan slučaj par godina mlađeg dečka (ja imam 21 godinu) i njemu je dan odgovor da se osjet spontano vrati jednoj trećini ljudi s ozljedom mozga. Naravno da se nadam da sam u toj jednoj trećini, ali kada se trebam i trebam li se već prestati nadati da će se vratiti? Postoji li ikakva šansa da mi se osjet mirisa vrati medicinskim putem?
Isto tako, zamolio bih Vas za savjet u pogledu daljnjeg liječenja (ako bih štogod trebao pitati neurologa itd.)

Unaprijed Vam hvala na pomoći!

ppinjuh

14.09.2007. 09:25

Ispričavam se, zaboravio sam jednu čudnu stvar napomenuti.
Kad mi se i vrati to malo mirisa, izgubim osjećaj gladi i žeđi. Danas sam cijeli dan popio otprilike pola litre tekućine. Sjetim se nešto popiti tek kad ne mogu normalno gledati i razmišljati. Tad se ne javi žeđ nego mi razum kaže da je to možda jer sam zadnji put popio tekućine kad sam ručao u 15, a sad je prošla ponoć. Želja za hranom mi dođe tek kad me uhvati mučnina i to opet ne dođe glad nego samo bol u trbuhu. Prvi put kad mi se to dogodilo nisam znao od čega mi je zlo. Shvatio sam nakon desetak minuta da nisam jeo cijeli dan, a da je 19 sati.
Kad mi se to dogodi namjestim si podsjetnike na mobitelu da jedem i pijem. Pokušao sam drugačije, ali je ovo najlakši način.
Možete li mi ovo ikako objasniti, molim Vas?

Hvala Vam puno!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

08.10.2007. 20:15

Poštovani, gubitak osjeta mirisa i okusa je vjerojatno posljedica kraniocerebralne ozljede koju ste preživjeli. Doživjeli ste tešku promjetnu nesreću i uspjeli se gotovo u potpunosti oporaviti što je izvrsno. Teško je predvidjeti kada će vam se osjet mirisa u potpunosti vratiti s obzirom na tzv. plastičnost mozga i supstitucijsku sposobnost neurona, ali bitno je da je osjet bar djelomično očuvan. Javite se nadležnom neurologu zbog dodatne neuroradiološke obrade koja uključuje kontrolni CT mozga, EEG, VEP i BAER, te ultrazvučni prikaz intra- i ekstrakranijske cirkulacije (TCD i CDFI). Srdačan pozdrav!