Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karpal tunnel sindrom na obadvije ruke


Autor Poruka

Adi

07.05.2002. 17:06

Cijenjeni doktore !
Imam 46 godina i puno problema sa rukama.Nikada nisam imao fizicki tezak posao (inzenjer sam). Prije 6 godina sam operisao carpaltunnel sindrom na lijevoj saci.Kirurzi su se odlucili na operativni zahvat nakon
EMG ispitivanja kada je verifikovan pritisak na nerv. Medjutim odmah nakon operacije sam rekao kirurgu da ne osjecam poboljsanje.(bolovi i trnjeje u saci. Odgovor je bio da je potrebno da prodje vremena. Nakon nekoliko konsultacija sa lijecnikom i 2 godine kasnije je ponovljena EMG
ovaj put na obadvije ruke i identifikovan je pririsak na nerve (CTS)na obje sake. Posto nije bilo uspjeha pri operaciji lijeve ruke kirurzi su odlucili da operisu desnu ali opet bez uspjeha.Ponovljena EMG pokazuje CTS na obje ruke sa tim da se stanje na desnoj ruci potpuno iskomplikovalo.Ruka a ne saka je uvijek modra i natecena skroz do ramena.Prije operacije sam imao samo bolove u saci sada u cijeloj ruci i ramenu, takodje i vratu kao glavi.Uvijek mi je desna ruka hladna. Nakon sumnje da se radi o refleks distrofiji Kirurzi su predlozili tretman blokadama protiv bolova (ismelin ).Nakon toga kiruzi su odustali od terapija posto je stanje nepromjenjeno i predlozili neurolozima da ispitaju uzrok i odustali od ponovne operacije lijeve sake.Neurolozi su ispitali rendenski vrat i nasli (da je smanjen prostor za nerve na obje ruke narocito na lijevoj strani). Magnetna rezonansa vrata je pokazala da nema uticaja na (medula).Neurolozi su odustali od ispitivanja. Da li je moguce da se prilikom operacije desne sake mogla napraviti greska ( jer je stanje puno, puno losije i ruka je ka sto sam napisao modra ,hladna i natecena i imam bolve u cijeloj ruci ramenu vratu i glavi.Ako mislite da je greska sta se moze tu uciniti da mi bude lakse.
Kome da se obratim neurologu ili kirurgu.Unaprijed se zahvaljujem na brzom odgovoru. S postovanjem Adi

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

10.06.2002. 22:52

Sindrom karpalnog tunela nastaje pritiskom okolnih struktura u karpalnom tunelu na središnji živac ruke (nervus medianus). Ako su smetnje izražene može se operativnim zahvatom učiniti dekompresija živca i nakon nekog vremena se smetnje smanjuju. Preporučio bih Vam da ponovite elektromioneurografiju (snimanje električne aktivnosti perifernih živaca i mišića), da učiniti somatosenziorne evocirane potencijale n. medianusa, te da se javite angiologu (specijalisti za bolesti krvnih žila). Sa nalazima svih pretraga trebali biste konzultirati neurologa i kirurga.