Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lumbosakralna kralješnica


Autor Poruka

taxodium

22.09.2007. 21:05

Poštovani,


Zbog bolova u leđima koji isijavaju u područje sakruma, prije pola godine napravio sam CT lumbosakralne kralješnice.
nalaz: sniman 3mm debljinom presjeka pokazuje: U segmentu L5-S1 izražena je dorzalna i dorzolateralna ekstruzija spondilofit-disk kompleksa lijevo za cca 7-8 mm s redukcijom epiduralnih prostora. Intervertebralni prostor nešto sužen. Vertebralni kanal primjerene širine.

Prije 3 tjedna, pri dizanju tereta cca 10kg u sagnutom položaju (pod 45 stupnjeva), 'uklještilo' me u leđima. Oštra bol pri pokretima u stranu i pri saginjanju trajala je tjedan dana. Nakon toga, bol u leđima je lagano prestajala, a počeo me boljeti kuk i noga. Kasnije je bol u leđima popustila, a bol u kuku postala jača. Jačanjem boli u kuku imam osjecaj umrtvljenosti bedrenog mišića, lista , te stopala -uzduž vanjski dio te 3 mala nožna prsta su mi 'utrnjeni'. taj dio stopala uopce ne osjećam. Mogu hodati, nešto malo otežano. Već 2 tjedna stanje mi je nepromjenjeno, u leđima bol smanjena, osjećaj umrtvljenosti noge isti. Bol u kuku. Molim stručnom išljenje što bi sve moglo biti u pitanju s obzirom na gornje neveden nalaz? Zanima me da li postoji mogućnost da mi je oštećen živac u kralješnici i ako da kako se liječiti? Koje pretrage da napravim? Hvala unaprije

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

08.10.2007. 20:15

Poštovani,
obzirom na nalaz koji ste opisali javite se na pregled neurokirurgu koji će vas usmjeriti na dodatnu neuroradiološku obradu (MR LS segmenata kralježnice u kojima je opisana lezije). Neurološka obrada uključuje i EMNG donjih ekstremiteta zbog ispada osjeta koji navodite. Svakako izbjegavajte podizanje većeg tereta ili naglih pokreta donjeg dijela tijela koji bi vam mogli uzrokovati daljnje poteškoće. Do tada bol možete umanjiti primjenom analgetika.