Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Multipla skleroza


Autor Poruka

agnes

31.05.2007. 20:30

Poštovana prof.dr. Demarin,
ispričavam se unaprijed ukoliko je ova tema ovdje već obrađena pa se možda ponavljam. Imam 30 godina i odlučila sam javiti se budući da se već duže vrijeme susrećem s Vašim cijenjenim imenom a i na preporuku mojeg liječnika opće prakse.
Prošle mi je godine u mjesecu ožujku dijagnosticirana MS nakon što sam primljena na neurološki odjel u Varaždinu zbog jake glavobolje, dvoslika (diplopie) probadanja u unutarnjim dijelovima očiju i opće malaksalosti. Primila sam terapiju kortikosteroidima i uzimala medrol i peptoran. U bolnici sam provela 18 dana, rađene su pretrage od CT-a, MR-a te mi je punktiran liquor iz kralješnice.
Na prvom snimanju MR-om vidljive su: subkortikalno obostrano te u području korpus kalozum u T2 mjernoj jedinici i FLAIR tehnici hiperintenzivne demijelinizacijske lezije. Ventrikularni sustav centralno smješten, šireg lijevog frontalnog roga i lijeve postranične moždane komore(anatomska varijanta). Nema nalaza patoloških promjena.U području prikazane vratne medule na FLAIR tehnici nema znakova demijelinizacije. Nalaz liquora je bio čist i uredan.
Nakon toga više nije bilo nikakvog relapsa, godinu dana poslije je rađena kontrola MR-om sa kontrastom i vidljive su i nadalje hiperintenzivne lezije periventrikularno te subkortikalno obostrano, sa vidljivom novom lezijom cerebelarno lijevo te subkortikalno desno koje se imbibiraju nakon aplikacije kontrasta. Punktiformna imbibicija vidljiva i subkortikalno obostrano.
Poštovana gđo. doktor, nisam imala priliku razgovarati sa svojim neurologom u smislu da mi se meni razumljivim riječnikom rastumači značenje ovih nalaza MR-om. Trenutno sam na čekanju interferona za koji sam predala dokumentaciju prilikom čega je moj neurolog odredio da to bude Avonex. Prilično sam zbunjena, u mojoj obitelji nikada nije nitko imao MS i kao mlada osoba koja se do untrag 5 godina posvetila isključivom školovanju, magistrirala našla se pred mnogo pitanja o kojima na žalost nema s kime ni porazgovarati. Ne znam pokazuju li ovi nalazi MR-om drastično pogoršanje, može li se iz toga predvidjeti tijek bolesti i što mi je zapravo činiti?
Kao 30 godišnju osobu muče me pitanja planiranja obitelji, smijem li uopće u svom stanju o tome razmišljati, imam li na to pravo ili bi trebala drugačije od sada postaviti stvari u svojem životu?
Nisam sigurna postoji li mogućnost dolaska k Vama i osobnog razgovora s Vama budući da savršeno razumijem zauzetost Vašim obavezama koje imate.
Uz bilo kakav odgovor bila bih Vam jako zahvalna jer doista nemam mogućnosti o ovome razgovarati sa svojim neurologom. Naravno a time ne govorim o tome da je riječ o lošem liječniku nego razumijem da možda nema vremena posvetiti mi se u mjeri u kojoj mene mnogo toga zanima a nažalost ograničena sam samo na iskustva drugih, stručne članke i literaturu na koju sam do sada naišla.
Ispričavam se još jednom na zauzimanjuovolikog prostora u nadi da ću ipak dobiti bilo kakav odgovor....
Od srca zahvaljuejm...

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

06.06.2007. 16:55

Poštovana,
nalazi MRI mozga ukazuju na postojanje lezija (oštećenja) bijele tvari kojih nazivamo plakovima. Kada su te lezije novonastale onda se imbibiraju kontrastom. Broj i smještaj lezija nije uvijek povezan s pojavom novih simptoma jer je za pojavu simptoma nužno značajno oštećenje pojedinih puteva u mozgu.
Mi neurolozi smatramo da osobe koje su oboljele od multiple skleroze moraju promijeniti, odnosno, umanjiti napore u životu i možda usporiti vrijeme dostizanja svojih ciljeva. Ipak, to ne znači da je život za vas završio. U dogovoru sa svojim neurologom, vi ćete se moći posvetiti daljnjem planiranju svog života te obitelji. Osim razgovora s liječnikom, naši bolesnici su često uključeni u rad Društava za multiplu sklerozu gdje jednostavno dolaze do odgovora na svakodnevna pitanja ili rješenja za neke probleme. Središte Saveza Društava je u Zagrebu, a web stranica na koju se možete obratiti http://www.sdmsh.hr/index.php . Meni se možete obratiti u KB Sestre milosrdnice, a naša Klinika ima Ambulantu za demijelinizacijske bolesti u koju se možete naručiti s punim povjerenjem.
Pozdrav