Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neuropedijatar


Autor Poruka

marijana1

01.02.2008. 14:00

Imam unuka starog 2 godine i tri mjeseca. Trudnoća je bila rizična
(napuknuo vodenjak te je kćer morala mirovati strogo zadnja tri mjeseca), dobivala u bolnici infuzije Pre-para i Apaurina.
Porod u terminu, uredan, Apgar 10/10 nakon cijepljenja s 5plus jedan
dobiva pogled zalazećeg sunca i UZ mozga se utvrđuje eksterni
hidrocefalus. Godinu i po dana kasnije nalaz MR mozga je bez znakova
hidrocefalusa, te «izražena umjerena redukcija volumena moždanog parenhima frontalno i temporoapikalno. Nalaz izraženiji temporalno.. Interhemisferična fisura i subduralni prostor su blago prošireni u sklopu atrofije, ali sa poboljšanjem u odnosu na prvi nalaz MR od unazad godinu dana» završen citat. EEG nalazi su bili uredni (rađena su tri do sada). Zbog distonog sindroma išao na vježbe motorike, više nemora. Ono što nas brine jest to da ne govori, glasa se, u dva navrata je
rekao mama i mama daj i to je sve. Polazimo vježbe govora kod privatnog
logopeda 2x tjedno. I sluh je uredan.Zanima me radi čega kasni razvoj govora i da li bi trebalo još nešto poduzeti?. Što znači ta redukcija volumena??Kakve su prognoze mog unuka da funkcionira kao ostala djeca, jer izgledom se on ne razlikuje od ostale djece, lijep je kao anđeo, hoda, veseo, nasmijan i zaigran, ali ne govori što vidim izaziva skepsu gdje god dođe, čudne neke poglede drugih ljudi a i u vrtiću (zadnja grupa jaslica) tete su nemislosrdne, ponekad čak i prema mojoj kćeri grube u smislu što biste Vi htjeli pa on ne govori....Moja je tuga radi svega toga beskrajna.
> Molim odgovor na moj e-mail, zahvaljujem

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

01.02.2008. 22:05

Poštovana,
MR mozga upućuje na redukciju moždanog parenhima u navedenim regijama mozga što može biti povezano s usporenim psiho-motoričkim razvojem u djeteta. Poremećajima u razvoju se isključivo bavi neuropedijatar jer se mozak djeteta neprestano razvija te se uveliko razlikuje od onog u odrasle osobe. Svakako savjetujem da se pridržavate uputa koje ste dobili od nadležnog neuropedijatra te da provodite redovite kontrole i vježbe logopeda. Također, podrška obitelji i neprestani rad s djetetom će sigurno pomoći da ostvarite i verbalnu komunikaciju ali vjerojatno uz više truda i dulje vremena u usporedbi s njegovim vršnjacima. Srdačan pozdrav.