Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Posljedice udarca u glavu


Autor Poruka

sybylle

18.12.2007. 23:10

Poštovanje!
Imam pitanje vezano uz zdravlje svog dečka koji ima 24 godine. Spletom okolnosti u nekoliko godina je tri puta zadobio jake udarce u glavu (dva uzrokovana prometnim nesrećama). Nakon jedne prometne nesreće je uslijed potresa mozga izgubio pamćenje na nekoliko dana. I on i ja smo primjetili da nakon tih saobraćajnih nesreća puno teže pamti i puno lakše zaspi (treba mu tek desetak sekundi da zaspi-bilo sjedeći, ležeći, tokom razgovora, a i tokom vožnje). Da li je to sve međusobno povezano? Ima li razloga za zabrinutost i posjet liječniku?

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:10

Poštovana,
svakako se obratite nadležnom liječniku koji će vas uputiti na neurološki pregled. Moguće je da je vaš dečko zadobio i blaži potres mozga, čije se posljedice manifestiraju simptomima koje ste opisali. Potrebno je učiniti EEG mozga te ultrazvučni pregled intrakranijske cirkulacije i vertebralnih krvnih žila vrata kako bi se isključila trzajna ozljeda vrata. Od neuroradioloških pretraga potrebno je učiniti CT mozga jer se radi o mladoj osobi. Gubitak svijesti je ozbiljan simptom koji zaslužuje detaljnu neurološku obradu. Pozdrav.