Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prekomjerna pospanost


Autor Poruka

-Tatjana-

19.04.2007. 16:15

Postovani,
vec dulje vrijeme muci me prekomjerna dnevna pospanost, zbog cega mi se desava da zaspim usred dana, npr. u 10 h prijepodne, ili usred poslijepodneva, u bilo kakvoj mirnijoj aktivnosti (citanje, slusanje predavanja, voznja tramvajem i sl.). Taj san me ne odmara, naprotiv, trzam se iz sna umorna i s glavoboljom. Slicne probleme imala sam i prije nekoliko godina, onda je uslijedilo bolje razdoblje, a sad su se problemi ponovo vratili (imam 31 godinu). Nocu spavam 6-7 sati, lijezem i budim se u isto vrijeme. Nisam izlozena povecanom stresu. Bila sam na pretragama krvi i svi nalazi su savrseno uredni. Je li moguce da je posrijedi neki neuroloski uzrok, ili se sve skupa moze pripisati danasnjem tempu zivota na koji se jednostavno treba prilagoditi?

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

22.04.2007. 21:30

Poštovana,
s obzirom na tegobe koje ste opisali moguće je da se radi o rjeđem uzroku prekomjernog spavanja kojeg nazivamo narkolepsijom. Potvrda te bolesti, također, se provodi analizom krvi, ali pritom se radi genska analiza.
No, da bi se sa sigurnošću mogla postaviti takva dijagnoza potrebno je da se obratite na neurološki pregled i konzultaciju u jednu od Zagrebačkih neuroloških Klinika.
Pozdrav

-Tatjana-

01.12.2007. 23:05

Hvala Vam na odgovoru, iako sa zakašnjenjem.
Ponovno se javljam na ovu temu jer se problemi nastavljaju. Nakon što se situacija nimalo nije poboljšala ni nakon godišnjeg odmora (i u doba kad mogu isključiti pojam "proljetnog umora"blunk, liječnica opće prakse poslala me na EEG snimanje. Nalaz je u granicama normale. Isključuje li normalan EEG bilo kakvu dijagnozu s neurološke strane ili bi trebalo napraviti dodatne pretrage (ako da, koje? i kome se obratiti?)
Sve to pitam jer mi to stanje pospanosti znatno otežava funkcioniranje u svakodnevnom životu, na poslu, u obitelji itd.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:10

Poštovana,
uredan nalaz EEG ukazuje na normalnu moždanu aktivnost, što je dobra vijest. Povećana pospanost može biti uzrokovana emocionalnim poteškoćama-depresivnim raspoloženjem ili kroničnim umorom kao posljedicom svakodnevnih brojnih obaveza. Potrebno je isključiti i internistički uzrok, moguće bolesti srca-stoga učinite kompletni sistematski pregled ili internistički pregled. Ukoliko se stanje ne poboljša, pokušajte s nekom od suportivnih psihoterapijskih tehnika. Pozdrav.