Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sindrom nemirne noge


Autor Poruka

Dean

11.07.2001. 14:49

Molim Vas da mi odgovorite da li u svijetu postoji lijek za liječenje sindroma tzv. "nemirnih nogu".
Radi se o mojoj majci ( 43 godište ) koja već ne spava nekoliko godina ( 2 -3 sata na noć) jer osjeća u nogama "bockanje", "pikanje" strujanje. To se javlja uvijek prilikom ležanja, sjedenja, odmaranja, tako da svaki put mora ustati i hodati i tada ta bol nestaje. U početku je to bilo samo po noći, da bi se danas to javljalo i po danu. Jednostavno ne može imati noge u mirnom polažaju, mora ih micati.Od svih mogućih pretraga koje je obavila nalazi su uredni.
Rekla mi je da se njezina bolest naziva Wittmack-Ekbomov sindrom.
Da li je to točno neznam. Ukoliko na bilo koji način možete pomoći bio bih Vam jako zahvalan.
Pozdrav Dean

Dr Marija Bošnjak Pašić

01.08.2001. 22:09

Sindrom nemirnih nogu ili tzv. “restless legs” sindrom, opisao je još 1685.g. Ekbom , stoga se zove još i Ekbomov sindrom. Incidencija ovog poremećaja je 2,5-15%. Bolesnici se žale na postojanje osjetnih simptoma u potkoljenicama, pretežito noću i tijekom mirovanja uz koje se javlja osjećaj “nemira u nogama” s neizdrživim porivom da se noge pokreću. Vrlo često je prisutan osjećaj pritiska i boli u potkoljenicama. Uzrok sindroma je nepoznat, ali bivao je povezivan sa sideropeničnom anemijom, karcinomom i trudnoćom. Može se naći u nekim obiteljima kao autosomno dominantna karakteristika. Liječenje uključuje liječenje osnovne bolesti, klonazepam, diazepam, 20-40 mg/dan, karbamazepin 200 mg, klonidin 0,1 mg/dan, sinemet 10/100 mg i bromokriptin 2,5 mg.