Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Neurologija / sindrom nemirne noge

Neurologija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 760

Broj poruka: 1725

Brinar Vesna, dr. med.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

Poliklinika CORTEX
Tomašićeva 4
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

sindrom nemirne noge

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dean

11.07.2001. 14:49

Molim Vas da mi odgovorite da li u svijetu postoji lijek za liječenje sindroma tzv. "nemirnih nogu".
Radi se o mojoj majci ( 43 godište ) koja već ne spava nekoliko godina ( 2 -3 sata na noć) jer osjeća u nogama "bockanje", "pikanje" strujanje. To se javlja uvijek prilikom ležanja, sjedenja, odmaranja, tako da svaki put mora ustati i hodati i tada ta bol nestaje. U početku je to bilo samo po noći, da bi se danas to javljalo i po danu. Jednostavno ne može imati noge u mirnom polažaju, mora ih micati.Od svih mogućih pretraga koje je obavila nalazi su uredni.
Rekla mi je da se njezina bolest naziva Wittmack-Ekbomov sindrom.
Da li je to točno neznam. Ukoliko na bilo koji način možete pomoći bio bih Vam jako zahvalan.
Pozdrav Dean

Dr Marija Bošnjak Pašić

01.08.2001. 22:09

Sindrom nemirnih nogu ili tzv. “restless legs” sindrom, opisao je još 1685.g. Ekbom , stoga se zove još i Ekbomov sindrom. Incidencija ovog poremećaja je 2,5-15%. Bolesnici se žale na postojanje osjetnih simptoma u potkoljenicama, pretežito noću i tijekom mirovanja uz koje se javlja osjećaj “nemira u nogama” s neizdrživim porivom da se noge pokreću. Vrlo često je prisutan osjećaj pritiska i boli u potkoljenicama. Uzrok sindroma je nepoznat, ali bivao je povezivan sa sideropeničnom anemijom, karcinomom i trudnoćom. Može se naći u nekim obiteljima kao autosomno dominantna karakteristika. Liječenje uključuje liječenje osnovne bolesti, klonazepam, diazepam, 20-40 mg/dan, karbamazepin 200 mg, klonidin 0,1 mg/dan, sinemet 10/100 mg i bromokriptin 2,5 mg.