Neurologija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 761

Broj poruka: 1726

Brinar Vesna, dr. med.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

Poliklinika CORTEX
Tomašićeva 4
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Vrtoglavica

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

antares

21.05.2008. 18:50

Poštovani, molim Vas za mišljenje!
Imam 50 godina i u zadnje vrijeme javljaju mi se neke čudne vrtoglavice, na par sekundi sve mi se jako zaljulja a onda to prođe i sve je u redu. Najprije sam mislila da je to od tlaka ali tlak je u redu.

Na sistematskom pregledu, obavila sam ii dopler karotida i nalaz je slijedeći:

"Prikaz karotida (ACC I ACI) obostrano pokazuje održan protok s asimetričnim brzinama protoka kroz unutarnje karotidne arterije. U supratrohearnim arterijama je održan fiziološki smjer cirkulacije. Prikaz karotidne cirkulacije ovom doplerskom tehnikom pokazuje asimetričnu i aterosklerotski reduciranu hemodinamiku. Preporuka učiniti kolor dopler karotidnih i vertebralnih arterija.
Dopler vertebrobazilarnog (VB) slika pokazuje održan protok sa povišenim srednjim brzinama strujanja krvi kroz desnu vertebralnu i bazilarnu arteriju, dok je uredna SBSK kroz lijevu vertebralnu arteriju. Prikaz VB cirkulacije ovom doplerskom tehnikom pokazuje ubrzan protok kroz desnu vertebralnu i bazilarnu arteriju.

VB SLIV desno lijevo
arterija vertebralis 58 41
arterija bazilaris 68

Nakon toga napravila sam, kako je traženo, kolor dopler karotidnih i vertebralnih arterija i nalaz je slijedeći:

Morfološkim prikazom karotidnih arterija vide se srednje široki lumeni obje ACC, ACE i ACI, primjerenih vrijednosti IMT-a. Hemodinamika je održana, fiziološkog smjera, bez formiranih plakova i hemodinamski signifikantnih stenoza. Protok kroz obje AO je održan i fiziološkog smjera. Morfološkim prikazom vertebralnih arterija vide se srednje široke obje AV. Hemodinamika je održana, fiziološkog smjera i primjerena dobi. Prikaz karotidne i vertebralne cirkulacije pokazuje uredan nalaz.

Molim Vas, možete mi objasniti ove nalaze. Da li imam aterosklerozu i da li su s njom povezane moje vrtoglavice?
I što je potrebno dalje poduzeti?

Zahvaljujem uz srdačne pozdrave

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

06.06.2008. 10:55

Poštovana, CDFI karotida i vertebralnih arterija nije pokazao aterosklerotske promjene na krvnim žilama što je dobra vijest. Uzrok vrtoglavice može biti i perifernog uzroka pa je najbolje da Vas nadležni liječnih uputi na ORL obradu. Srdačan pozdrav.

antares

08.06.2008. 10:45

Poštovana dr. Demarini, puno Vam hvala na odgovoru i dobrim vijestima.
Oprostite mi na neznanju ali ne znam na što se odnosi ORL obrada?
Srdačan pozdrav

Cybermed Info

08.06.2008. 10:55

Poštovana,

ORL je kratica od riječi otorinolaringologija (bolesti uha, nosa i grla).

S poštovanjem,

Cybermed Info