Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrtoglavice


Autor Poruka

Katarina

16.10.2001. 12:18

Poštovani,

imam 29 godina i u zadnje vrijeme sam primjetila stanja koja me zabrinjavaju. Naime, više mi se puta desilo da me "uhvatila" vrtoglavica sa zanošenjem u lijevu stranu te osjećaj hodanja kao po spužvi. To nestane za nekoliko trenutaka, ali "loš" osjećaj ostaje i dalje . Ujedno sam primjetila da mi zna "zapištiti" u glavi koje osjećam u zatiljku - kao da mi se stisne mozak onda zapišti uhvati me blaga vrtoglavica i nestane netragom. Sada mi se to počinje dešavati nekoliko puta na dan. Nije bolno, ali je neugodno. Bila sam kod neurologa, napravila doppler krvnih žila i tu je bilo sve OK. Upućena sam na odjel otorine i liječnik je napravio prvotni pregled te me uputio na audiovestibulogram koji do sada nisam napravila. Prije 1,5 godine sam napravila EEG koji je bio bo. Imam česte glavobolje već niz godina koje liječim uobčajenim lijekovima protiv glavobolje i to samo onda kada postanu intenzivnije.
Šro biste Vi mogli iz svega ovog zaključiti tj. da li bih trebala po Vašem mišljenju obaviti daljnje pretrage.
Napomena: imam višak kilograma i blago povišen holesterol. Tlak mi je inače OK, ali zna nekada varirati. Krv i mokraća su uredu. Radim pretežno sjedeći posao što kompenziram šetnjama koliko mi vrijeme dozvoli.
Unaprijed hvala na brzom odgovoru.
Katarina

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

16.10.2001. 18:08

Uzrok vrtoglavica može biti centralni (oštećenja različitih moždanih struktura) ili periferni (oštećenja struktura unutarnjeg uha). Vrtoglavica je zapravo iluzija kretanja bolesnika ili njegove okolice. Može se opisati kao okretanje, vrtnja oko osi, ljuljanje ili naginjanje, često praćeno vegetativnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje i strah, sa zamagljenjem vida ili bez toga. Stoga vrtoglavice podrazumijeva poremećaj središnjih ili perifernih živčanih puteva centra za ravnotežu. Svakako učinite audiovestibulogram (ispitivanje sluha i osjetila za ravnotežu) kako Vam je preporučeno, a ovisno o nalazu audiovestibulograma Vaša će Vas liječnica uputiti na eventualnu daljnju obradu.

leiii

06.12.2007. 18:15

Postovani
moje poteskoce su nastale prije dva tjedna.probudila sam se sa jakom vrtoglavicom i nisam ju mogla nikako smirit.trajalo je oko pola sata i bilo je jako neugodno popraceno velikim osjecajem straha.javila sam se ljecniku opce prakse i on je rekao da se radi o centru za ravnotezu.medutim moje jutarnje poteskoce nisu nestajalepogotovo kad bi legnula na leda.ponovo sam se javila ljecniku i on me je poslao specijalisti za uho.. ni on mi nista drugacije nije rekao .mada sada nakon dva tjedna nemam tako uzasne napade vrtoglavice ustajem se i dalje sa osjecajem kao da hodam na ladji..moj vid je nekad zamagljen i hodam dosta nesigurno.vjerujem da je dosta toga uzrokovano panicnim strahom da ne padnem negdje no mislim da me moji ljecnici ne svacaju ozbiljno.ja se ne usudim nigdje sama..ne vozim auto vec dva tjedna i uvjek kad mi se malo zaljulja imam strah e sad ce ponovo..imam nekad jake bolove u vratu i osjecaj kaao da mi neko sjedi na ramenima..neznam vise kome da se obratim pa citam sve moguce sto nadjem o vrtoglavici..zanima me vas e misljenje..ja sam ocekivala da ce me poslat na neke dalje pretrage no oba ljecnika su misljenja da treba proc i da sacekam ..do kada moram cekat?ja nemam snage vise..samo strah..zahvalna sam vam ako mi date bilo kakav odgovoor

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:10

Poštovana, svakako bi trebalo ponoviti audiovestibulogram (ukoliko to niste učinili) da se utvrdi o kakvoj vrsti oštećenja se radi (centralni ili periferni uzrok vrtoglavice). Oslabljena cirkulacija u vertebro-bazilarnom slivu krvnih žila koje opskrbljuju centar za ravnotežu u malom mozgu može također uzrokovati vrtoglavicu. Degenerativne promjene u vratnom dijelu kralježnice često uzrokuju tegobe koje ste opisali. Stoga preporučujem da uz ORL pregled, učinite i RTG cervikalnog dijela kralježnice uz funkcionalne snimke te ultrazvučni pregled vertebralnih i bazilarne arterije kao i transkranijski pregled ultrazvukom kojim se procjenjuje intrakranijska cirkulacija. Pozdrav.