Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ablacija mrežnice


Autor Poruka

giordana123

09.07.2016. 02:30

Poštovani,
krajem travnja ove godine mi se dogodila ablacija mrežnice zbog koje sam morala na hitnu operaciju prilikom koje su mi također ugradili novu leću. Oporavak je dugo trajao, vid mi se polako vraćao, da bih malo više od mjesec dana kasnije opet morala na operaciju jer mi se silikonsko ulje počelo prelijevati u rožnicu. Učinjena je i ta operacija, sve je bilo u redu prva dva tjedna nakon iste, da bi mi opet nakon tih dva tjedna počelo biti gore, opet sam počela gubiti vid te sad uopće ne vidim na to oko. Na kontroli na koju sam išla prije tjedan dana mi je liječnik rekao da mi se na oku stvorila fibroza te da moram na još jednu operaciju da se to tkivo makne, a ista je zakazana za početak rujna. Zanima me što je točno ta fibroza i zašto mi se stvorila na oku? Pošto liječnik sad zbog nje nije mogao vidjeti ništa, postoji li mogućnost da će do sljedeće operacije poći nešto po zlu u oku i da će doći do nove štete? Inače se bavim sportom i prije prve operacije sam intenzivnije trenirala u teretani, a pošto imam samo 18 godina, jako teško mi pada da sad mirujem zbog situacije sa okom pa me zanima smijem li nastaviti trenirati bez obzira na slabo oko? I tijekom cijelog ovog perioda od operacije mi iz oka izlazi žućkast i ljepljiv iscjedak. Zanima me da li je to normalno uzevši u obzir stanje u kojem se oko nalazi? Prije par dana sam primijetila da na tom oku vidim nešto slično odbljesku i svjetlucanju. Da li je to nešto zbog čega bih se trebala zabrinuti? Hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav.

giordana123

09.07.2016. 12:40

Zaboravila sam vam spomenuti da sam prije kojih desetak dana, kada sam još uvijek nešto vidjela na operirano oko, primijetila da sam jednom prilikom neonsko svijetlo na stropu vidjela izlomljeno, a ne ravno. Sjećam se da mi je liječnik na jednoj od prijašnjih kontrola rekao da ne može doći do ponovnog odignuća mrežnice kad se ulje nalazi u oku. Da li je moguće da mi se ono opet počelo prelijevati u rožnicu, kao što mi se to već dogodilo, te da ga zbog toga nema u dovoljnoj količini u očnoj pozadini kako bi pritiskalo mrežnicu?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.07.2016. 19:10

Ablacija ili odignuće mrežnice vrlo je ozbiljno stanje zbog kojega je nužno reagirati hitno operativnim zahvatom, najčešće vitrektomijom. Pritom se često u unutrašnjost oka stavlja silikonsko ulje kako bi se mrežnica vratila na mjesto. Na žalost, česte su i komplikacije zbog silikonskog ulja od kojih je najčešća siva mrena ili katarakta. Zbog toga Vam je na mjesto prirodne leće ugrađena umjetna, no zbog nastavka procesa fibroze, odnosno stvaranja vezivnog tkiva u Vašem slučaju vid je ponovno oslabio. Borba za vaš vid i dalje traje, a operater će procijeniti potrebu za daljnjim zahvatima te vjerojatno preporučiti daljnje izbjegavanje većih napora.

Bilo koja promjena u vidnoj osi u operiranom oku, od rožnice pa sve do žute pjege na mrežnici može izazivati promjene vida koje ste naveli, no sigurno se ne radi o premalenoj količini silikonskog ulja.

giordana123

22.07.2016. 15:30

A zbog čega točno je došlo do stvaranja fibroze? To mi se počelo stvarati tek sad mjesec dana nakon druge operacije. Zašto se nije stvorilo nakon prve?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.08.2016. 19:15

Kako nisam vidio Vaš nalaz na oku i mjesto gdje je nastala fibroza, ne mogu odgovoriti na pitanje. Svaki novi zahvat povećava mogućnost nastanka novog vezivnog tkiva. Fibroza je inače normalna reakcija zarastanja tkiva, no ukoliko nastane u Vašoj vidnoj osi nažalost može oslabiti vid.

giordana123

17.08.2016. 20:50

Hvala vam na odgovoru. Sljedeće što me brine jest nezgoda koja mi se dogodila prije tjedan dana. Naime, moj dečko je napravio nezgodan pokret rukom i slučajno mi je pritisnuo staklo naočala uz oko i to baš ovo operirano. Stisak je bio prilično jak i neugodan te smo na kraju zbog bolova i pećenja otišli na hitnu gdje je liječnica samo konstatirala nadraženost i crvenilo. Brine me što je u nalazu napisala da je uočila kapljicu silikonskog ulja centralno, a ja sam tek nedavno primijetila da mi je područje oko šarenice postalo jače plavkaste boje. Zanima me da li se bilo što od toga moglo dogoditi zbog stiska? Naime, područje oko šarenice mi je uvijek bilo lagano plavo-sivo.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

24.08.2016. 23:30

Pritisak na oko u Vašoj situaciji naravno nije bezazlen, no vjerojatno je staklo naočala najveći dio sile prenijelo na strukture u okolici oka, a ne na samo oko. Pritisak ne može promijeniti boju bjeloočnice oko šarenice.

giordana123

31.08.2016. 13:45

A da li je moguće da je zbog tog pritiska silikonsko ulje izašlo van iz oka? Prije nego mi se to dogodilo nisam nikad gledala oko toliko precizno da bih vidjela da mi se oko zjenice nazire ulje, a sad se jasno vidi da svjetluca.

giordana123

05.09.2016. 16:00

Zamolila bih vas još da mi ukratko objasnite što znači sljedeće. To piše na svakom nalazu koji dobijem nakon pregleda:
spojnica i rožnica FI (-) neg), fibrozna miotična sekluzija pupile, iris bombiran, dublji mediji kao niti IOI se ne vide

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.09.2016. 03:05

Silikonsko ulje nije moglo izaći iz oka, no moguće je da se nazire na rubu zjenice. Nalaz nažalost nije dobar i znači da je, uz urednu spojnicu i rožnicu, rub zjenice srastao uz prednju površinu intraokularne leće i vezivno tkivo što uzrokuje povećanje očnog tlaka i izbočivanje šarenice.

giordana123

19.09.2016. 09:45

Da li je normalno da mi je operirano oko osjetljivije te da povremeno osjetim bolove i da me svrbi?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

24.09.2016. 21:20

Ovisi o vrsti i težni zahvata te nalazu na oku.

giordana123

26.09.2016. 23:55

Zanima me što onda točno znači ako me oko povremeno svrbi i peće te da li to predstavlja bilo kakav rizik za operaciju jer ću uskoro opet biti operirana? Svakodnevno koristim kapi Combigan i Trusopt, da li je moguće da su one uzrok tom povremenom svrbežu i peckanju? I da li je moguće da su svrbež i peckanje simptomi kakve infekcije?

giordana123

04.10.2016. 20:20

Molim vas da mi još objasnite što su to točno stafilomi te jesu li oni opasni. Inače ih imam u oba oka.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

07.10.2016. 10:00

Navedene kapi mogu uzrokovati peckanje i svrbež, no što je točno njihov uzrok procijenit će Vaš oftalmolog. Stafilomi, odnosno stanjenja bjeloočinice, su česti kod visoke kratkovidnosti.

giordana123

21.11.2016. 23:40

Poštovani,

javljam se opet nakon dugo vremena s novim pitanjima. Naime, prije desetak dana mi je operirano desno oko te je učinjeno sljedeće: PPV, evacuatio olei siliconi, synechiolisis, endodiathermia i pupilloplastica. Jutros sam bila na kontroli te mi je rečeno da u tom oku uopće nema tlaka, ali i da se smirila nadraženost što sam i sama uočila. Kao terapiju imam Maxitrol kapi i mast te Atropin kapi. Međutim, danas kad sam uobičajeno kroz dan kapala Atropin kapi me baš u trenutku kad je kap kapnula, oko jako zapeklo te još neko vrijeme nakon toga boljelo baš na mjestu gdje se nalaze šavovi. Maxitrol kapi i mast mi ne uzrokuju ništa sličnog, već samo Atropin kapi. Atropin kapam odkad mi je učinjena operacija, ali mi se tek danas ovo počelo događati. Stvar je u tome da bih to pitala liječnika koji me operirao, ali sam to primijetila tek nakon pregleda, a na sljedeći idem za dva tjedna. Zanima me što znači to da me jako zapeče i zaboli kad kapam kapi? Možda preosjetljivost? Hvala na odgovoru.

giordana123

22.11.2016. 23:30

Htjela bih i spomenuti da skoro svaki put kad kapam kapi, a to uključuje i Atropin kapi, osjetim čudan okus u ustima te osjećaj kao da mi se kapi iz oka slijevaju niz grlo. Da li to znači da mi se stvarno slijevaju niz grlo ili je to neka vrsta subjektivnog osjećaja? Trenutno sam posebno zabrinuta jer sam pročitala da se od Atropin kapi može teško otrovati. Da li je moguće da se bilo što takvog dogodi zbog ovog što sam opisala?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

27.11.2016. 00:05

Moguće da je zbog dugotrajnog kapanja različitih očnih kapi, koje u pravilu sadrže konzervans, površina oka oslabila i postala osjetljivija. Sustavne nuspojave nakon kapanja atropina su vrlo rijetke. Apsorpciju kapi u nosu i ždrijelu možete smanjiti zatvaranjem očiju kroz 5 minuta nakon kapanja te eventualno istovremenim pritiskom na područje suzonosnog kanala između unutarnjeg očnog kuta i nosa. Za poboljšanje površine oka možete nabaviti umjetne suze i/ili gelove u ampulama bez konzervansa, pazite da ih ne kapate neposredno nakon atropina kako ne biste umanjili njegovo djelovanje.

giordana123

20.02.2017. 18:05

Pozdrav, javljam vam se opet sa novim pitanjima. Naime, silikonsko ulje mi je izvađeno iz oka tijekom operacije prošle godine u studenom nakon što mi je u oku bilo oko šest ili sedam mjeseci. Na tu operaciju sam trebala da se odstrane priraslice i napravi rekonstrukcija zjenice, no kad je operater vidio stanje u oku odlučio je maknuti silikonsko ulje jer je mrežnica bila u dobrom stanju. Oftalmolog koji me operirao mi je objasnio kako oko funkcionira nakon vađenja ulja i da se samo treba ispuniti vodicom, no meni je tlak u tom oku već tri mjeseca (od operacije) -1. Koliko vremena treba proći da oko stvori tu tekućinu? Zanima me i koliko je u ovom trenutku kada je oko u takvom stanju u redu vježbati i trčati? Od prve operacije prošlo proljeće nisam vježbala i to i sama osjećam, a prije toga sam jako puno pažnje posvećivala tome i jako mi nedostaje. Hvala na odgovoru.

giordana123

26.02.2017. 02:25

Pozdrav, htjela bih vam opisati još jednu stvar koja mi se počela događati sa okom. Naime, primijetila sam da kada se gledam u zrcalo (kada oči pozicioniram ravno) mi se desna očna jabučica sama od sebe počne lagano pomicati prema gore. Što bi tu moglo biti posrijedi? Primijetila sam da mi se to počelo događati odkada mi je izvađeno silikonsko ulje iz tog oka.