Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Distrofija


Autor Poruka

Szuana1992

20.04.2014. 22:45

Dijagnostikovana mi je Dystrophia granulosa corneae – II Groenouw, za koju kazu da je nasledna iako meni nije poznato da je neko u porodici imao slicnih problema. Receno mi je da cu u jednom periodu zivota morati na transplantaciju (imam 22 godine), pa me zanima da li je moguce usporiti ili zaustaviti tok bolesti i da li postoji neki drugi nacin lecenja? Kakvi su rezultati transplantacije, da li je to vrlo rizicno ili ne? Hvala!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.04.2014. 15:55

Makularna distrofija rožnice (Groenouw tip 2) jedna je od rijetkih distrofija rožnice koja se prenosi autosomno recesivno pa je moguće da članovi Vaše obitelji nemaju znakove bolesti iako su nositelji promijenjenog gena.

Za sada još uvijek ne možemo djelovati na uzrok bolesti na genskoj razini, ali možemo liječiti znakove i simptome: od lokalne terapije kapima i terapijskim lećama, površinske laserske fototerapijske keratektomije (PTK) do različitih oblika transplantacije rožnice. Uspješnost transplantacije je velika no postoji realna mogućnost povratka zamućenja u stromi rožnice u godinama nakon transplantacije.