Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Horizontalni nistagmus - beba 3 i pol mjeseca


Autor Poruka

majam84

02.01.2014. 13:10

Poštovani, Beba je rođena 18.09.2013 carskim rezom u 39+5 TT, u prvom i u trećem tomjesječju sam pila antibiotik zbog urinoinfekcije, a u prvom tromjesječju sam primila 3 infuzije Reglana zbog jakih mučnina i povraćanja, osim toga trudnoća je tekla uredno. S mjesec dana sam primjetila da bebi okice dosta trzaju lijevo-desno, do 2 mjeseca sam primjetila da uopće ne fiksira pogled na ništa, okreće se prema zvuku, ali ne zaustavlja pogled na ničemu. Većinom gleda prema gore. Nakon što sam to spomenula našoj pedijatrici, uputila nas je na pregled kod neuropedijatra i oftamologa. Neuropedijatrica je utvrdila da ima pojačan tonus mišića i radi toga idemo na vježbe u polikliniku Cekin 2x tjedno i vježbamo kod kuće 4x dnevno. Dijagnoza: Dystony Sy. hipertoni. Radimo UZV mozga i EEG koji su uredni. U klaićevoj smo radili VEP, nalaz je stigao jutros : Graničan nalaz: vjerojatno usporeno provođenje svjetlosnog podražaja u oba vidna puta, u prekolikularnom djelu i neuronalno oštećenje oba vidna puta po tipu zahvaćenosti perifernih vlakana. Nalaz elektroretinografije uredan za dob.

Ono što sam ja primjetila je da on dosta dobro sad fiksira pogled i čak može pratiti predmet par sekundi prije nego mu pogled pobjegne. Preporučena nam je habilitacija vida, ali po mojim saznanjima nemamo mogućnosti u Brodu habilitacije s tako malom bebom. Da li mi možete reći, s obzirom da sam to primjetila vrlo rano, koje su šanse da se njegovo stanje popravi? I zbog čega je uopće došlo do oštećenja vida, da li je genetski ili se moglo desiti nešto u trudnoći što je uzrokovalo oštećenje? ( Suprug ima astigmatizam, ja imam dioptriju -1,15 na oba oka ). Koji su nam daljni koraci?

Unaprijed Vam puno hvala na odgovoru.

Ugodan dan,
Maja M.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

04.01.2014. 22:20

Važno je nastaviti s praćenjem kod neuropedijatra i dječjeg oftalmologa kako bi se sa sigurnošću isključili neurološki uzroci kao i eventualne smetnje vidu jer je slab vid najčešći uzrok nistagmusa u ranoj dobi. Zbog toga treba, ukoliko već niste, provjeriti postoji li značajnija refrakcijska greška kod djeteta ili neka druga smetnja vidu. Tek ukoliko se svi ovi uzroci sa sigurnošću isključe radi se o tzv. idiopatskom nistagmusu koji je uzrokovan genetskim (nasljednim) čimbenicima. Malene refrakcijske greške kao kod Vas i supruga ne mogu biti uzrok nistagmusa.
Zbog graničnog nalaza, preporučio bih ponavljanje VEP-a, eventualno na nekom od novijih uređaja. Prema mojim saznanjima takve uređaje su unatrag nekoliko mjeseci nabavile Očne klinike na KBC Zagreb i KB Sveti Duh u Zagrebu.

majam84

05.01.2014. 00:25

U redu, preporučeno nam je ponavljanje VEP-a za 6 mjeseci. Do tad habilitacija vida. Ići ćemo u Mali dom, a onda kasnije sam dobila informaciju da Vinko Bek surađuje s Poliklinikom Cekin ovdje u Brodu, pa bi oni mogli preuzeti kada on bude malo stariji. Ja jesam prvo zvala KBC, međutim, oni su mi rekli da oni ne rade VEP na tako malim bebama. I zato smo išli u Klaićevu.

Možete li mi pojasniti s kojom pretragom se uočavaju refrakcijske greške koje spominjete, i što su one?

Hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

08.01.2014. 21:15

Refrakcijske greške, u prvom redu visoku dalekovidnost ili astigmatizam, kod dojenčadi moguće je otkriti u prvom redu skijaskopijom, osvjetljavanjem unutrašnjosti oka posebnim svjetlom, što bi trebao raditi dječji oftalmolog s iskustvom rada s tako malom djecom. U slučaju pozitivnog nalaza mogu se ordinirati posebne naočale ili kontaktne leće.

majam84

08.01.2014. 23:25

Hvala Vam na odgovoru. Ako Vam još nije problem da li bi mogli preporučiti nekog oftamologa koji ima iskustva s ovako malim bebama?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.01.2014. 23:45

Dječji oftalmolozi u svim većim bolnicama u Hrvatskoj imaju iskustva u pregledavanju dojenčadi i male djece.

majam84

06.11.2014. 19:35

Lijep pozdrav,

imam još par pitanja, jer danas nakon pregleda imam nekih novih informacija.
Ponavljali smo VEP u 6 mjesecu ove godine, nalaz je bio isti kao i prethodni. Tada smo obavili i prvi pregled kod dr. Striber u Klaićevoj, nalaz je glasio:

Klinički: uspostavlja vidni kontakt s bližim predmetima, nystagmus prisutan ali je najmirnija zona u pravcu pogleda prema naprijed
Skijaskopija: Ts +3,50 dsph
+ 3,50 dsph
Fundus: bez patoloških promjena

Dobila sam upute kako da vježbam s njim fiksaciju pogleda i radila po tim uputama kod kuće. Danas smo ponovili procjenu u Malom domu i obavili kontrolni pregled kod dr. Striber. Na procjeni su radili test sa zatvaranjem oka flasterom, gdje se pokazalo da na lijevo oko dosta slabije uočava, tj. reagirao je jedino na svjetlo upereno prema oku, na ostale podražaje nije, dok je sa desnim okom reagirao na sve podražaje.
Dobila sam uputu da i kod kuće vježbamo s flasterom preko "zdravog" oka.

Nalaz dr. Striber je da je klinički Nystagmus istog intenziteta u abdukciji se povećava. Nalaz Malog doma ću dobiti naknadno na kućnu adresu.

Ja sam primjetila prije koji mjesec, kada se počeo više kretati, da mu se često dešava kao da promaši stvar koju želi dohvatiti, tj. kao da ne može procjeniti koliko je udaljena. Općenito, na njemu se ne primjeti da mu je jedno oko slabije, dok danas nisu napravili taj test, gdje je bilo očito da na desno oko puno bolje vidi. Nistagmus je i dalje dosta prisutan i zna se desiti vrlo rijetko da okice stanu na par sekundi kada se na nešto koncentrira.

Mene zanima što ja još mogu dodatno napraviti, osim vježbi za koje sam dobila upute, da potaknemo "rad" lijevog oka? Da li postoje još neke vježbe, s kojima bi mu mogla olakšati taj problem?

Unaprijed puno hvala na odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.11.2014. 01:20

Ovi posljednji nalazi su u svakom slučaju bolji od prvotnih. Redovito provođenje preporučenih vježbi i zatvaranje boljeg oka prema uputama koje ste dobili od kolegice Striber su za sada dovoljni. Samo nemojte zatvarati oko više nego je preporučeno.

Marija555

18.09.2017. 14:30

Postovana Majo,

Molim vas ako ste u prilici i citate poruku da mi kazete kako je vasem djetetu sad s obzirom da moja beba od 4 mjeseca ima isti problem ( takodje smo radili VEP i ima horizontalni nistagmus)?