Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Iskrivljene linije u pogledu


Autor Poruka

modrus

11.10.2015. 11:25

Poštovani,
Prije otprilike 2 tjedna, osjetio sam pogoršanje u vidu, tj. pojavljivanje iskrivljenih linija u vidnom polju, osobito kada gledam na svjetlije podloge. Uz to sam primjetio da mi je pogled u desnom oku malo zamućen u odnosu na lijevo oko. Da napomenem da već par godina koristim naočale i kontaktne leće dioptrije -0,75 na oba oka. Radi tih problema bio sam kod svog liječnika koji mi je napisao uputnicu i naručio na pregled kod oftalmologa tek za mjesec dana (zbog reda čekanja), ja mislim da bih ovo treba ipak hitnije pregledati. Gdje se može otići kod takvih slučajeva jer ne želim da se ovo još pogorša. Samo da napomenem da se na dnevnoj bazi dosta koristim računalom što bih mogao biti jedan od izvora problema.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

13.10.2015. 23:55

Moguće je kako se u Vašem slučaju radi o pomičnim, takozvanim „plivajućim“, mutninama (opacitetima) koje su posljedica degenerativnih promjena u staklastom tijelu. One su česte kod kratkovidnih osoba i u većini slučajeva bezopasne, no njihova nagla pojava, posebno ukoliko je praćena svjetlacima može u rijetkim slučajevima biti znak opasnih događaja koji mogu dovesti do odignuća mrežnice. Zbog toga bi bilo korisno napraviti kompletan pregled s pregledom očne pozadine ranije od mjesec dana koje ste naveli.

Ukoliko se radi o naglom padu vida, pojavi vodenog balona ili zavjese u dijelu vidnog polja ili iskrivljenim linijama/rubovima inače ravnih predmeta u Vašoj blizini, na pregled kod oftalmologa morate se javiti hitno.