Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Laserska korekcija dioptrije


Autor Poruka

maya75

04.03.2013. 13:40

Poštovani,

U kojim slučajevima se preporuča laserska korekcija dioptrije?


dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.03.2013. 12:55

Laserska korekcija dioptrije, poznatija pod nazivima LASIK i PRK, izvodi se na površini oka (rožnici) kod pacijenata koji stalno trebaju nositi naočale i kontaktne leće, a kojima iste više ne odgovaraju zbog zahtjeva posla ili životnog stila. Preduvjeti su stabilna kratkovidnost do 10 dioptrija, dalekovidnost i astigmatizam do 5 dioptrija, dob od najmanje 18 godina, te nepostojanje očnih i drugih bolesti i stanja koja mogu utjecati na rezultat. Iako je danas na suvremenim laserima moguće precizno korigirati i veće dioptrije od navedenih, osobno preporučujem laserske zahvate na rožnici za kratkovidnost do 8 dioptrija te dalekovidnost do 4 dioptrije zbog nešto manje preciznosti i povećanih rizika kod većih dioptrija. Pacijentima s većim dioptrijama te osobama starijim od 55 godina najčešće na preoperativnom pregledu ili konzultacijama, ukoliko to nalazi i zdravstveno stanje dopuštaju, preporučujem druge mogućnosti trajne korekcije dioptrije, prvenstveno ugradnju posebnih leća u oko.

anita1986

06.07.2013. 02:35

poštovani, zanima me obzirom na moj slucaj (slabovidna sam na lijevo oko od rodenja,imam malu dioptriju i astigmatizam) koliko mi moze pomoci laserska korekcija vida u tom sllucaju? da li postoji barem mala mogucnost da mi se vid poboljsa bar malo??!! nosila sam i naocale i lece(samo za lijevo oko)!!! unaprijed hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.07.2013. 16:30

Svakako je važno razlikovati dioptriju od maksimalno moguće vidne oštrine. Laser, poput kontaktnih leća i naočala, ispravlja dioptriju, dok se vidna oštrina (uredan vid označava se kao 1.0, 6/6 ili 20/20) razvija do otprilike 10-te godine života. Nakon toga završava razvoj vidnih centara u mozgu te vidnu oštrinu nije moguće značajnije popraviti niti uz najbolju korekciju navedenim postupcima.

Međutim, kod astigmatizma korekcija dioptrije na oku laserom ili kontaktnim lećama često daje bolju vidnu oštrinu nego korekcija naočalama. To je najvjerojatnije glavni razlog poboljšanja vidne oštrine koje se može primijetiti kod dijela slabovdinih pacijenata kojima je laserski ispravljena dioptrija. Na predoperativnom pregledu moguće je provjeriti koliki bi se postotak vida mogao dobiti ispravljanjem dioptrije na slabovidnom oku te onda odlučiti koristi laserske korekcije.

vure

16.11.2013. 17:45

Postovani,
Nosim lece i naocale od svoje 18 godine. Pocela sam s malom dioptrijom i oko 25 god.imala dioptriju -3.25, -0.50 na desnom i -2.50, -0.50 na lijevom. Pri odredjivanju dioptrije nikada mi nisu kapane oci. Nakon prve trudnoce, u dobi od 32. godine dioptrija mi se smanjila za 0.25 na oba oka. Nakon druge trudnoce u dobi od 36 god.otisla sam na pregled za lasersku korekciju i odredjena je dioptrija -2.25,-0.50 na desnom i -1.25,-0.50 na lijevom, sto je znatno manje. Tada su mi kapali oci po prvi put. Sto je po vasem misjenju moglo utjecati na smanjenje dioptrije? Ta manja dioptrija je potvrdjena na kontrolnom pregledu nakon 3 mj.nosenja novih naocala.
Nisam sigurna da li se isplati ici na lasersku korekciju s obzirom da cu nakon 40.vec trebati naocale za citanje. Da li ce staracka dalekovidnost ikako utjecati na sadasnju minus dioptriju u smislu smanjenja?
Sto mogu ocekivati kroz 5 godina? Znam da niste vidoviti, ali otprilike...






Operacija je skupa pa ne znam da li da se upustam u to s obzirom na godine i cinjenicu da cu i tako nositi naocale, za citanje ili progresivne...Zahvaljujem na mislje

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.11.2013. 12:35

Iako nije često, minus dioptrija se nakon kapanja kapi za širenje zjenica može smanjiti. Pritom je važno isključiti stanje koje se se naziva grč ili spazam akomodacije.

Za lasersko skidanje dioptrije najvažnije je da Vaše oko (i dioptrija) ne rastu i da su stabilni unatrag nekoliko godina. Vi svakako spadate u tu skupinu s tim da Vam minus dioptrija neće nestati ni nakon 40-te godine. Ukoliko ne korigirate dioptriju, nakon 40-te ćete i dalje vidjeti bolje na blizinu nego na daljinu.

Činjenica je da laserom ispravljamo samo jednu dioptriju, i to dioptriju na daljinu. Ukoliko se ta dioptrija ispravi na nulu, ili eventualno ostavi minimalna minus dioptrija na što obično ciljamo prilikom zahvata, nakon 40-te ili nešto kasnije trebati će takozvane naočale za čitanje sitnih slova kao što je to slučaj kod svih osoba koje prije 40-ih uredno vidjele i na blizinu i na daljinu.

Postoje još neke druge mogućnosti korekcije poput monovida, no o njihovim prednostima i nedostacima najbolje je porazgovarati na predoperativnom pregledu.

mijmasa

05.02.2019. 09:45

Poštovani, molim Vaše mišljenje vezano za jednu situaciju. Naime, operirala sam laserski dioptriju prije 2 tjedna (femtolasik metoda). Doktorica kaže da je operacija prošla dobro, mene zaista ništa ne boli, međutim jedini problem koji imam je neprestano mutan vid i na blizu i na daleko (znači oštrina nije niti 50% oštrine koju sam imala prije operacije, imala sam minus dioptriju). To sam spomenula i na kontrolnom pregledu tjedan dana nakon operacije (da su mi slova jako mutna, uključujući i monitor i nešto na daljinu), pa su mi pregledali oči i rekli da nije do dioptrije (da mi je dioptrija -0.25). Prema njima je to zbog kortikosterioda koje sam morala stavljati u kapima kao dio terapije oporavka, i da se radi toga rožnica napuhala. Na to su mi dali nekakvu trodijelnu terapiju kapima i neku tabletu kao da mi isuše rožnicu te mi je trebalo biti bolje nakon 2 do 3 dana po njima. Međutim prošlo je tjedan dana i meni je i dalje vid mutan, možda čak i više nego prije (ne mogu voziti jer ne vidim znakove na cesti ni natpise). Kada sam ih nazvala da problem nije nestao, samo su mi rekli da budem strpljiva, međutim meni ovaj problem onemogućuje normalno dnevno funkcioniranje te ne znam što dalje napraviti. Prema njima dioptriju nemam, dakle ne mogu to ispraviti time da stavim naočale. Imate li Vi ikakav savjet što da napravim? (Kada stavim umjetne suze, stanje ostane isto; dakle nije do toga da ih malo stavljam jer ih stavljam svako pola sata jer imam suhe oči nakon operacije). Unaprijed hvala na pomoći!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.02.2019. 10:15

Nakon LASIK zahvata uz pomoć femtosekundnog lasera u malom broju slučajeva oporavak vida može biti sporiji i praćen prolaznim vidim fenomenima u mraku ili preosjetljivošću na svjetlo. U takvim slučajevima važno je redovito i često pratiti oporavak vida kako bi se moglo reagirati ako oporavak ne bude išao u željenom smjeru.
Kortikosteoridne kapi smanjuju oteklinu rožnice i ne izazivaju „napuhavanje“ rožnice, ali mogu izazvati povećanje očnog tlaka zbog čega je na kontrolama važno izmjeriti očni tlak.

slulic

11.03.2019. 13:00

Imam ja pitanje za mijmasa. Kakav ti je sad vid nakon mjesec dana? Pitam jer sam i sama bila 1.3. na femtolasiku. Na blizinu vidim, na daljjnu i dalje dosta mutno. I nije lakse nakon sto se naspavam, stavim umjetne suze...