Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


multifokalne kontaktne leće


Autor Poruka

blabla1

01.10.2014. 20:00

sada nosim progresivne naočale(+ 1.75 add 2.00)i željela bi preći na kontaktne leće.......bila sam na pregledu kod optičara i probala leće.prve su bile +1.75 add2.00 bc 8.6 dia14.1....sa njima sam vidjela dobro daleko ali ne i blizu....druge su imale add 2.5 i sa njima sam dobro vidjela blizu ali ne i daleko(voziti auto nemoguća misija)......rečeno mi je da možemo pokušati monoviziju,ali mislim da to nebi bilo dobro s obzirom da vozim )....zanima me u čemu bi mogao biti problem.....dali je to normalno pa se možda moram naviknuti na leće da bi dobro vidjela ili to nisu odgovarajuće leće za mene (neznam koji je proizvođać ...piše da su za dijagnostiku,a ne za prodaju)......inače mi je i za naočale bilo rečeno da se neću moći naviknuti jer je pre velika razlika u dioptriji,ali ipak jesam i sad vidim odlično.trebalo mi je oko mjesec dana da mi slika bude čista.dali bi možda bilo bolje da odem na pregled kod svojeg okulista ?molila bi za vaše mišljenje..hvala lijepa

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.10.2014. 11:45

Ovo pitanje bilo bi vrlo prikladno za forum “kontaktne leće”.

Pretpostavljam da ste isprobali mekane multifokalne kontaktne leće samo jednog proizvođača. Nažalost, ne postoji univerzalni dizajn multifokalnih leća koji bi odgovarao većini osoba s problemom prezbiopije. Kod gledanja kroz mekane multifokalne kontaktne leće mozak mora odabrati fokus pri gledanju na blizinu i daljinu zbog čega je potrebno računati na određen kompromis i razdoblje privikavanja. Princip multifokalnosti sličan onom koji imate na progresivnim naočalama moguć je jedino kod nekih vrsta tvrdih plinopropusnih leća. Prije nego odustanete, svakako bih preporučio da se obratite u jednu od ordinacija gdje imaju iskustva s aplikacijom svih vrsta multifokalnih kontaktnih leća.

blabla1

07.10.2014. 10:05

oprostite što nisam pitanje postavila pod kontaktne leće,ali nisam se baš snašla na forumu i nisam znala tj.nisam našla opciju kak da to tamo napišem.zahvaljujem se na odgovoru i poslušat ću vaš savjet i otići na pregled kod nekog ko i ma više iskustva sa lećama......uporna sam i ne mislim tak lako odustati....kad za nešt zapnem tvrdoglava sam ko magarac happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.11.2014. 01:20

nema problema. Upornost je svakako nužna kako bi našli najbolje rješenje / vrstu kontaktnih leća te eventualno isprobali i druga rješenja za prezbiopiju.