Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Preosetljive oci


Autor Poruka

ivana_89

11.01.2015. 22:40

Postovani doktore, imam jedno pitanjce za vas, i pre nego sto odem na ocni pregled, da pitam vas pre. Naime, sa ocima imam problemcica... Citala sam da su plave oci najosetljivije, ali ovo stvarno nekad ne mogu trpiti. Smeta mi vetar kad duva-suze mi oci, smeta mi dnevna jaka svetlost ili sunce, smeta mi belina snega - pa tako nekad skiljim i jedva gledam na oci. Glupo mi zimi da nosim suncane naocare, pa se pitam na osnovu ovih simptoma da li mi mozda trebaju kontaktne naocare? Hvala unapred

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

13.01.2015. 13:35

Zahvaljujem na simpatičnom pitanju. Kad su u pitanju plave oči, posebno sada kada je vrijeme “putovanja i nikada duži put do kuće”, što je opće poznata stvar kod starijih generacija, neophodno je paziti na suhoću u uvjetima kad vjetar puše. Ako sunčane naočale nisu dovoljne svakako se javite na pregled kako bi se terapija zamijenila nekom jačom.

ivana_89

13.01.2015. 15:15

Zahvaljujem i ja Vama na odgovoru... bolje ikad nego nikad happy)
Salu na stranu, nekad jedva gledam na oci, a malo mi je glupavo (pardon) nositi suncanice kad nema sunca (po snegu, kisi, vetru) na sta licim? Svi "normalni" jedino ja sa cvidzama.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.01.2015. 04:20

Prvo otiđite na pregled kod oftalmologa kako bi provjerio suzni film i druge dijelove oka. Na pregledu će Vam oftalmolog reći je li eventualno potrebna terapija suhog oka, nošenje naočala sa ili bez dioptrije i slično.

?

20.05.2015. 17:40

Pozdrav, imam problema sa suzenjem ociju, preosetljivoscu na svetlo, bolom i pritiskom u ocnim dupljama i ocima, kao da me oci zuljaju, ne znam ni sama kako da objasnim, povremeno imam potrebu da ih trljam, kao da me malo i svrbe. Mislila sam da ovaj problem ima neke veze sa sinusima ili nekom alergijom s obzirom na to da sam imala i neke druge simptome alergije, a godinama unazad i sinuzitisa, pa sam isla kod orl, radila snimak sinusa i alergolosko testiranje. Alergije nemam, dijagnoza hronicna upala maksilarnih sinusa. Od lekara nisam nekako dobila jasan odgovor na pitanje sta je s mojim ocima, ne znam da li da idem kod oftamologa ili je to od sinusa. Zahvaljujem na odgovoru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.05.2015. 01:20

Kronična upala sinusa može uzrokovati dio simptoma koje ste opisali, poput bola i pritiska u očnim dupljama. Međutim ostali simptomi koje ste opisali vjerojatnije upućuju na problem s kroničnom upalom vjeđa, suznim filmom, površinom oka itd. Svrbež upućuje i na moguću alergiju iako je testiranje bilo negativno. Na stranicama Cybermeda pogledajte opis mogućih problema pod Centri A-Z “Sindrom suhog oka” . Preporučio bih odlazak na pregled kod oftalmologa kako bi se utvrdio uzrok Vaših smetnji.