Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problem s okom


Autor Poruka

Su

26.10.2016. 21:05

Poštovani,
imam 42 i javio mi se problem sa vidom. Na desno oko sam kratkovidna -6, a na lijevom oku nisam imala dioptriju. Unazad dva mjeseca primjetila sam da ponekad ne mogu vidjeti bistro u daljini prometni znak prilikom vožnje. Imam osjećaj kao da mi u lijevom oku zasmeta nešto, poput suze, tada par puta trepnem i sve je u redu. Bila sam kod liječnika i on je potvrdio da je dioptrija na desnom oku -6, a na lijevom -0,25. Fundus oka i tlak su uredni. Napominjm da ja vidim čitati sva slova i na veće udaljenosti. Bojim se da tu nije riječ o dioptriji jer u pravilu ja funkcioniram samo s tim lijevim okom. Sve to me čini vrlo nervoznom i zabrinutom. Da li je moguće da mi ta mala dioptrija stvara takav problem ili je riječ o nečemu drugom.
Hvala unaprijed

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

31.10.2016. 01:30

Povremene smetnje vidu koje ste opisali može uzrokovati suhoća oka (pogledajte pod http://www.cybermed.hr/centri_a_z...hog_oka/simptomi_sindroma_suhog_oka) pa bi bilo korisno pregledati funkciju suznog filma i funkciju tzv. Meibomovih žlijezda u vjeđama.

Niste napisali nosite li kontaktne leće. Naime, tako veliku razliku u diptrijama moguće je kvalitetno korigirati jedino kontaktim lećama ili operativnom, u prvom redu laserskom, korekcijom dioptrije. Osim smanjenja napora zbog gledanja jednim okom, kvalitetna korekcija dioptrije bitna Vam je i zbog dubinskog (3D) vida tijekom vožnje.