Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zamagljen vid na jednom oku


Autor Poruka

Žarko

08.10.2013. 11:55

Poštovani, molio bi Vas za odgovor.
Prije cca 2-3 tjedna probudio sam se kao i svaki dan kad idem na posao međutim osjetio sam bol u oku i oko mi je suzilo kao da sam se udario u oko. To je trajalo cca 20 minuta i ja sam otišao na posao. Oko me kasnije nije bolilo, ali mi je zamagljen vid na lijevo oko. Jučer sam otišao kod optičara koji je utvrdio da nije u pitanju dioptrija. Nakon toga sam otišao na Rebro na Hitnu da mi pregledaju oko i nalazi su uredni što se tiče vanjskog pregleda oka.
Ovo mi piše u nalazu:
BM o.u: bulbarna spojnica nepodražena, rožnica bistra fl.-CA formirana, simetričnih dubina bez patološkog sadržaja, iris uredan, izokorija, zjenice okrugle urednih reakcija na svjetlo, RAPD neg. bulbomotorika slobodna i bezbolna u svim smjerovima.
FOS: Vitreus bistar, PNO jasnih gr. u razini okolne retine, makula i vaskularij uredni, retina prileži, rapture ne vidi.

Doktor mi je rekao da ponovno otiđem na kontrolu vizusa kod nadležnog oftalmologa. Inače puno vremena provodim za računalom, a i mobitelom.
Molio bi Vas za odgovor što bi moglo uzrokovati zamagljenost na oku. Zahvaljujem

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.10.2013. 17:30

Bol i zamagljen vid na jednom oku sigurno su razlog za hitan posjet oftalmologu. Uzroci mogu biti jednostavni i manje ozbiljni, poput problema sa suzni filmom i i dioptrijom, ali i oni ozbiljniji kao što su upale u oku i očnom živcu.

Iako niste točno naveli, iz napisanog mogu pretpostaviti da više ne osjećate bol, ali da i dalje imate zamagljen vid. U tom slučaju preporučio bih da s nalazom otiđete svom oftalmologu kako bi se utvrdilo je li došlo do promjena u nalazu i preporučila eventualna daljnja obrada.

Žarko

11.10.2013. 23:25

Bio sam na pregledu kod oftalmologa i on mi je napisao u nalazu:
- početne vakuolizacije leće i makularni edem. Preporučio mi je OCT i pregled vidnog polja što sam napravio i nalazi su:
- na lijevom oku manji areal niže retinalne osjetljivosti paracentralno u donjem temporalnom kvadrantu. Moram napomenuti da mi je doktor koji je radio OCT rekao da ne vidi nikakve probleme na očnom živcu i nikakvo oštećenje oka te da treba pratiti stanje iz čega ja opet ništa ne znam.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

14.10.2013. 11:35

Obično bi se edem makule koji je vidljiv na kliničkom pregledu trebao vidjeti i na OCT nalazu. U svakom slučaju za Vas je dobro da OCT nije pokazao oštećenje niti jedne od struktura očne pozadine. Nalaz vidnog polja nažalost ne mogu komentirati jer ga nisam vidio.

Vakuole u očnoj leći upućuju na mogućnost da se radi o početku sive mrene. Ako vam je vidna oštrina i dalje pogoršana na istom oku, svakako treba naći uzrok.

Žarko

14.10.2013. 12:10

I dalje mi je zamagljen vid na oku. Bio sam s nalazima kod oftalmologa i poslao me za svaki slučaj na MR mozga. Ja da budem iskren se dosta bojim, jer sam još mlad i još želim živjeti.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.10.2013. 11:40

Nemojte pretjerivati sa strahovima. Na temelju ranije napisanog čini se kako nalaz vidnog polja nije ukazivao na veća neurološka oštećenja u području vidnog puta. MR će svakako razriješiti te dvojbe.

Žarko

15.10.2013. 23:55

Danas sam bio na MR mozga i našli su manju hiperintenzivnu (demijenilizacijsku?) leziju koja je vjerojatno prouzročila zamagljen vid i sad sam se naručio kod neurologa.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.10.2013. 11:55

Jedna lezija ne mora biti znak ozbiljnijih neuroloških bolesti. Interpretacija ovih nalaza i daljnja obrada je u domeni neurologa. Od pretraga vezanih za vid neurolog Vam može još preporučiti vidne evocirane potencijale, odnosno VEP.

Žarko

16.10.2013. 18:00

Nadam se najboljem, a Vama hvala na odgovorima happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.10.2013. 23:00

Nema na čemu.

amis

12.11.2013. 10:45

poštovani prije 3 dana bio sam na vađenju stranog tijela u oku kojeg su jedva odstranili.Nakon toga dobio sam tobrex mast i kapljice te upute da se javim svom liječniku pošto sam bio na hitni.Odonda mi je vid zamaglen i jučer bio kod svog liječnika pa mi rekao bez pregleda da je to normalno,pa me zanima dali je normalno i koliko če to trajati?Ili su mi možda zeznuli vid?Hvala unaprijed očekujem odgovor!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

14.11.2013. 01:05

Ukoliko Vam se vid ne popravlja svakako otiđite na kontrolni pregled kod očnog specijaliste – oftalmologa.

maartina

16.11.2013. 17:45

Poštovani,
Moram priznat da neznam točno kad mi se počeo mutiti vid na desnom oku, slučajno sam jedan dan skužila kad sam pokrila suprotno oko da nevidim.
Inače imam progresivnu miopiju, -15,00 dioptriju na oba oka, urađena skleroplastika i imala akutni glaukom nakon operacije. Međutim stanje je već dugi niz godina uredno, pozadina oka, OCT i mjerenja očnog pritiska svaki put uredno.
Već desetak dana imam i bol u desnom oku prilikom micanja, vid mi je skroz mutan na to oko, jako slabo vidim, stoga sam se javila oftalmologu ponovno sve kontrolirao i sve u najboljem redu, rekao je ako se stanje nepopravi da je moguće da je radi o retibularnom neuritisu i da bi trebala napraviti VEP.
Bol u oku i mutan vid otežavaju mi učenje, ponekad se stanje privremeno poboljša. Htjela bih Vas pitat, neki dan sam na tom oku vidila neku bljeskavu točku koja je padala od gore do dole i to je trajalo oko pola minute. Šta je to? Jel moguće da se samo radi o "mini valu" nekakvom problemu sa mikrocirukulacijom? Totalno sam zbunjena...sada imam terapiju Cosoptom dva put na dan iako se neradi o glaukomu...

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.11.2013. 11:55

Simptomi pada vida na jednom oku, boli kod pokreta oka i bljeskovi mogu govoriti u prilog dijagnoze upale vidnog živca, odnosno optičkog neuritisa, posebno ukoliko ste mlađi od 45 godina.

Svakako napravite VEP. Sami možete izvesti test s predmetom jarkocrvene boje koji stavite ispred sebe nakon čega naizmjence prekrivajte jedno pa drugo oko. Iako će Vam test biti teže izvesti ukoliko je vid jako slab, kod optičkog neuritisa na zahvaćenom oku crvena boja će biti manje intenzivna.

maartina

30.11.2013. 21:35

Poštovani,
Nisam napravila VEP jer mi se stanje bilo poboljšalo i bol u oku je nestala. Ipak prilikom i manjeg fizičkog napora vid na tom oku se užasno zamuti, naročito primjetim dok čitam jer mi se čini da je svako slovo drukčije osvjetljeno. Inače imam 25 godina, studentica sam.
Pravi razlog zašto Vam pišem je taj da su mi se jučer počela pojavljivati velika svjetla na rubovima očiju, vanjski rub, naročito prilikog promjene svjetlosti prostorije. Naime nastavilo je noć, nije mi jasno kako, ali dok sam imala zatvorene oči, na rubovima su i dalje išla ta svjetla od gore do dolje. Nije mi jasno o čemu se radi, i kako se mogu pojaviti ta svjetla dok su zatvorene oči? Jel potrebno ponoviti oftalmološki pregled ili šta da radim? Jer oftalmološki nalaz je bio uredan prije tri tjedna, a simptomi su čudni jel moguće da se radi o stresu i umoru samo? I da to sve prođe samo?

Zahvaljujem na utrošenom vremenu

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

03.12.2013. 23:00

Ukoliko niste bili dehidrirani ili u hipoglikemiji, moguće je da se radi o lokalnim problemima s mikrocirkulacijom, ali i o manifestaciji nekih neuroloških bolesti. Može se raditi i o takozvanim svjetlacima koji nastaju zbog odvajanja staklovine ili početnog odignuća mrežnice, za što je mogućnost dosta malena jer ste nedavno napravili pregled očne pozadine. Ukoliko se problemi nastave, javite se liječniku za daljnju obradu.

crna ovca

13.12.2013. 19:00

Poštovani!
Moj problem je slijedeći: prošli vikend nakon duljeg boravka u zadimljenom prostoru, unutrašnji dio desnog oka slijedeće jutro se zacrvenio. S tim da sam to pripisala umoru, slabijem spavanju i zadimljenosti prostora prethodnu večer. U ponedjeljak je crvenilo bjeloočnice nestalo i sve je bilo u redu, ali u utorak se pojavila suhoća očiju (oba oka) nakon ponovnog boravka u zadimljenom prostoru i tad sam primjetila tamnosivu malu točkicu na unutrašnjem dijelu bjeloočnice u blizini kapilare (desno oko). Suhoća očiju nestane tijekom boravka vani. Dok je ujutro i navečer ponovno jača. Također mi se povremeno čini kao da mi se vid na desno oko zamuti, ali taj osjećaj mi je kao da sam se tek probudila i ne traje stalno. Inače kad prekrijem lijevo oko i čitam, normalno vidim. Zanima me koji je mogući uzrok navedenih simptoma i da li je potrebno javiti se oftamologu radi pregleda ili je uzrok svemi navedenom umor i propuh? Također, što bi mogao biti uzrok te sive točkice? Da li pucanje kapilare?

Hvala Vam.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.12.2013. 13:30

Prema simptomima koji se pojavljuju i nestaju ovisno o prostoru u kojem boravite moglo bi se raditi o suhoći očiju koja je više izražena na desnom oku (više na http://www.cybermed.hr/centri_a_z/sindrom_suhog_oka ). U tom slučaju točkica bi mogla biti manja vidljiva degenerativna promjena spojnice. Kako nema progresivnog pada vida na tom oku, pregled oka nije hitan, ali bi svakako razriješio Vaše dvojbe.

crna ovca

16.12.2013. 17:00

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru. Da li će ta degenerativna promjena tj. točkica nestati s vremenom ili je moguće njeno povećanje? Jer imam dojam da je ta točkica ponekad izraženija, a ponekad nije. Svakako ću otić oftamologu ukoliko se problem sa suhoćom očiju i povremenom zamagljenošću nastavi. No, koliko sam uspjela pročitati informacije o suhom oku da li je moguće da se to pojavi samo odjednom i kod mlađih osoba (imam 24 godine) i navedeni sindrom ne uzrokuje nekakve povećane poteškoće s vidom?
Lijep pozdrav.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

22.12.2013. 16:45

Suho oko može nastati i kod mladih osoba, a zamućenja vida su jedan od najčešćih simptoma. Što će se zbivati dalje s promjenom, ovisit će o tome o čemu se zapravo radi.