Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u glavi


Autor Poruka

neboy

10.01.2016. 14:00

Postovani,
imam problem sa neizdrzivim bolovima u korenu nosa i to uvek sa desne strane, koji se javljaju samo u zimskom periodu pri niskim temperaturama. Dovoljno je da izadjem bez kape navucene preko obrva i skoro sa sigurnoscu mogu za par sati da ocekujem bol. Pri tim napadima bola osetljiv sam na svetlost i buku i jedino resenje mi je da popijem Defrinol i bol nestaje za 1-2 sata. Da napomenem da pri tome nemam nikakva curenja iz nosa , niti povisenu temperatu, samo slabiju prohodnost te desne nozdrve. Isprobao sam da resim problem inhalacijama, grejanjem sinusa toplim termoforom, toplim tusiranjem, itd., ali nista, jedini spas mi je Defrinol a kao preventiva, kapa preko sinusa. Jos da napomenem da imam 43. god. i da sam pre 8 godina operisao devijaciju nosa koja je bila izrazena bas u toj desnoj nozdrvi, a bolovi su mi krenuli pre 5-6 god.
Moje pitanje je da li mogu trajno da resim taj problem?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.02.2016. 23:05

Poštovani, bol najvjerojatnije nastaje kao posljedica edema ( oticanja) sluznice najužeg dijela desnog čeonog sinusa koja ima izgled lijevka. Indikativno je da sa pojavom boli dolazi i do oticanja sluznice desnog nosnog kavuma i otežanog disanja kroz nos. Oticanje je tipično za vazomotorni rinitis, bolest nosne sluznce za koju je karakterističan edem koji nastaje kao posljedica promjene temperature okoline ili mikroklime. Rješenje je koristiti kortikosteroidne sprejeve u nos ili izbjegavati nagle promjene temperature okoline.