Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u prednjem dijelu vrata i otežano gutanje


Autor Poruka

tina1204

12.07.2013. 16:40

Poštovani,molila bih Vas da mi odgovorite ili barem pojasnite neke moje dileme.Ne zelim raditi nepotrebne preglede,i uzimati mjesto u bolnici nekome tko mozda ima ozbiljnijih problema od mene. imam 24 god.jos od prije 4 god.imam knedlu u grlu,koja povremeno nestane pa se vrati(ne muci me jer sam vec zaista navikla)Vadila sam tada hormone stitnjace bili su u redu,ultrazvuk abdomena takodjer u redu,bila sam kod otorinolaringologa koji me je snimio nekom cjevcicom koja ide kroz nos i to je bilo potpuno u redu,tada prije 4 god. No sada osjecam vec mjesec dana curenje nosa i slijevanje sekreta u grlo,dok jedem ili pijem ponekad mi hrana zastane u grlu (ili je to samo osjecaj ili stane zaista ne znam ) Zgaravicu nemam gotovo nikad ali imam neki pritisak u prsima i kao da mi hrana ponekad zaostaje u jednjaku iz tog sam razloga 2 puta snimala jednjak nekom barijevom kasom i nalaz je 2 puta bio u potpunosti cist,gastroskopiju sam radila ali do pola jer nisam mogla izdrzat.E sad me jako plasi jedna stvar nikad nisam citala nista po forumima do prije par dana kad mi je kolegica savjetovala da malo tamo vidim sta se pise. Jako sam zabrinuta jer je otezano gutanje simptom raka jednjaka i grla.Molila bih Vas da mi kazete dali bi se to vidjelo na rengenskoj snimci,ili dali to ima veze sa grlom,sinusima?! unaprijed Hvala Pozdrav

lionus

14.07.2013. 11:40

Poštovani , dogodi mi se nekoliko puta godišnje kada sam u vodi ( bazen , rijeka , more ) da mi uđe voda u grlo i određeno vrijeme ne mogu disati . Ne radi se o klasičnom zakašljavanju kao kod drugih , nego o teškom " kroptanju " jel mi se začepi dušnik i ne mogu disati bar 30 sekundi. Jako ružno zvuči za one koji su kraj mene i većina oko mene misli da u tome trenutku umirem jer je jako glasno . Inače sam super plivač i igram polu-rekreativno i vaterpolo . Ne događa mi se dok pravilno plivam nego neka obična situacija kad slučajno otvorim usta i određena količina vode uđe u grlo , a ne mogu je izbaciti iz usta niti progutati.

sunnyday13

15.07.2013. 16:30

Poštovani,
pred par dana osjetila sam oteklinu na lijevoj strani vrata, uz dušnik, bolna je i jako tvrda, pa ne znam da li je limfni čvor. Pred 5 dana bila sam kod doktora zbog osipa po nogama, rekao je da je to dermatitis i prepisao kremu Elocom. Pregledom grla rekao je da je prisutna upala i dao mi 3 tablete sumameda. Također na stražnjem dijelu jezika pojavio mi se žućkasti sloj koji se ne da ukloniti a pred mjesec,dva sam imala vaginalnu upalu i pila doksiciklin.
Za dva dana idem kod doktora pa me zanima na što bi trebala posumnjati s ovakvim simptomima i koje bi pretrage trebala napraviti?
Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.07.2013. 13:20

Za tina1204: Poštovana, obzirom na uredne nalaze akta gutanja, fiberendoskopije, Vaše godine života i simptomatologiju, apsolutno možemo isključiti neoplazmu. Također, stranice foruma na kojima pacijenti međusobno izmjenjuju iskustva i podatke, nisu mjesta na kojima bi trebali tražiti pomoć. Za to postoje doktori. Smetnje koje opisujete sasvim su bezazlene prirode, vjerojatno povezane sa kroničnom upalom paranazalnih sinusa, GERD-om ili psihološke naravi.

Za lionus: Poštovani, radi se o zvučnom fenomenu koji prati obrambeni mehanizam zatvaranja larinksa epiglotisom kako bi se spriječio ulazak stranog tijela, hrane ili vode u donje dišnje puteve. Ponekad to zatvaranje kasni dijelić sekunde i određeena količina sadržaja ipak uspije ući u dušnik što rezultira pojavom kašlja, još jednog obrambenog mehanizma kojim se strano tijelo izbacuje prema van. Zvučne karakteristike tih mehanizama uvjetovane su našom individualnom anatomijom i kao takve nisu sklone promjenama. Naravno, sve pod uvjetom da govorimo o urednoj anatomiji larinksa koja se lako može utvrditi fiberendoskopijom.

Za sunnyday13: Poštovana, za početak treba pregledom definirati točnu lokalizaciju i izgled otekline; budući se može raditi o limfnom čvoru, čvoru štitnjače, cisti vrata, ateromu i sličnim tvorbama, što dalje određuje dijagnostiku i liječenje.

savjet

21.10.2013. 11:10

Poštovani, strah me otici ljekaru a vec 2 mjeseca , nije tako cesto ali pojavi se krv iz grla , mala kolicina ali me zabrinjava .Takodjer ponekad imam kao kenglu u grlu i imam osjecaj kao da mi zari grlo,ne kasljem samo se tako odjednom pojavi.postoji li kakvo prirodno rjesenje,i o cemu bi moglo biti rijec ?

Hvala unaprijed !

MarijanaMeri13

13.12.2013. 15:00

Vec dva mjeseca imam bolove u grlu,pila sam i eritromicin i neke biljen tablete na bazi zalfije za grlo i prestane dva -tri dana i vrati se opet. jako je bolno na dodir,ispod jabucice i otezano mi je gutanje. kao da imam kuglicu na tom mjestu.... sta da uradim?

zekss

21.01.2014. 13:20

postovanje. zeleo bih da mi kazete dali simptome koje ima poticu od devijacije nosa, slivanje sekreta niz grlo samim tim osecam smetnje prilikom govora jel imam osecaj da mi u grlu non stop nesto stoji i samim tim osecaj gadjenja. nos skoro pa uvek zacepljen bez kapi ne funkcionise, osecaj umora slabost. ujutru totatlno zacepljenje , kasalj, dok se ne izbaci sav sekret koji se preko noci nakupio, kad kad imam blage vrtoglavice i bol u glavi, devijacija je bas izrazena na desnoj strani i traje vec godinama. dali su ovi simptomi od devijacije ili ukazuje na nesto drugo unapred se zahvaljujem na odgovoru!!!

bobogige

17.04.2014. 18:35

Poštovani

Prije 3 dana sam osjetio da me na dodir boli vrat na prednjem djelu i sa lijeve i desne strane na vratnim zilama. Na lijevoj strani vratne zile osjetim kao mali krug kao otok. Šta bi to moglo da bude? hvala

petra2906

12.05.2014. 13:35

Poštovani,

Prije mjesec dana sam izvadila tonzile radi cestih upala i natecenih limfa. Medutim limfni cvorovi su jos uvijek prisutni. Da li je to normalno?!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.08.2014. 15:35

Za „petra2906“: Da,normalno je. Operativni zahvat posljedično zbog traume tkiva izaziva povećanje limfnih čvorova.
Za „bobogige“: Teško je, gotovo nemoguće postaviti dijagnozu bez pregleda i palpacije vrata. Promjene koje opisujete mogu biti dio normalne anatomije, ali i povećani limf. čvorovi, ciste, benigne potkožne tvorbe itd.
Za „zekss“: Opisani simptomi mogu nastati zbog kombinacije deformacije septuma, edema nosne sluznice i posljedične kronične upale sinusa.
Za „MarijanaMeri13“: Ukoliko imate bolnost prednjeg dijela vrata /ispod jabučice/,otežano gutate i palpirate kvržicu na vratu, tada morate učiniti ORL pregled kako bi se isključila upala ždrijela ili štitnjače.
Za „savjet“: Poštovani, nerazuman je Vaš strah od doktora; ORL pregled spada u red ugodnih i bezbolnih pregleda. Ovim putem je nemoguće postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

draga978

01.10.2014. 12:40

Postovani,imam 36 godina i vec 4 godine problem sa grlom.Pocelo je kao nelagoda sa lijeve strane grla i jezika i pecenje u ustima i grlu,to je trajalo par mjeseci i od tada imam osjecaj kao da nesto imam u grlu sa lijeve strane grla i nelagodu u grlu.Svo vrijeme imam osjecaj stranog tijela sa lijeve strane grla.Poslednju godinu dana imam bolove u vratu ponekad bas jake i unutra gdje osjecam da nesto ima.Od pregleda sam radila gastroskopiju,laringoendoskopiju,pregled stitne zlijezde ,kod orl doktora sam svaka 3 mjeseca .DR.mi kaze da je to kod mene hronicno ,nista konkretno ,imala sam gljivice u grlu i jeziku i to sam rijesila .Nemam otoka na vratu,nekasljem,nisam promukla ,normalno disem.Psihicki sam jako opterecena ,nemogu se opustiti .Molim Vas za pomoc ,sta bih jos trebala raditi od pregleda.Moji misle da umisljam ,ali se jako plasim..ipak ovo predugo traje i pogorsava se ,kazu da je na psihickoj bazi...

Jelenica90

20.08.2015. 10:15

Postovani,imam problem vec duze vrijeme,a s obzirom da sam trudna izbjegavam bilo kakve lijekove...Uhvatio me kasalj suvi prije mjesec ipo dana,znaci kasljala sam pun mjesec,bez ikakvih drugih simptoma,uzimala sam dijecije sirupe pa se to kao malo primirilo,ali sada me muci povremeni kasalj,jednom dnevno kada prilikom istog ne mogu da uhvatim vazduha pa me plus tjera i na povracanje mada je to zbog sekreta koji se sliva iz sinusa...Zacepljeni su mi sinusi a kakoinace imam problema sa grlom sada je poclo da me boli sa desne strane i kada na vratu pipnem krajnike sa spoljne strane boli me....A konstantno mi se sliva iz sunsa... Mada sam negdje citala da sve to moze biti od zeludcane kiseline sa kojom takodje imam povremeno problema...Hvala Vam puno.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 23:35

Za draga 978: Poštovana, ukoliko nemate kron. upalu sinusa praćenu postnazalnom sekrecijom i GERD, obratite pažnju još na smetnje vratne kralježnice koja također može izazvati navedene simptome.

Za Jelenica90: U pravu ste, kašalj koji opisujete može biti isprovociran slijevanjem sekreta iz nosa u ždrijelo zbog kron. upale sinusa ili GERD-om, odnosno vraćanjem želučane kiseline u jednjak i ždrijelo. Kron. upala sinusa se liječi lijekovima koji se ne preporučuju u trudnoći, a GERD možete držati pod kontrolom i higijensko – dijetetskim mjerama.



dzogeraj

06.11.2015. 18:25

Postovanje,
Već 4 dana imam temperaturu od 37-38,5 i bole me krajnici. Nisam isla kod dr. jer mi se ovo desi bar 2 puta godisnje. Takodje i moj muz ima tih problema. Ali ovaj put mi je na obje strane iskocila po jedna afta. Je li to normalno? Antibiotike ne zelim da pijem, jer sam imala problema sa vaginalnom kandidom. Pa me zanima od cega ove afte i jesu li opasne?

dzogeraj

09.11.2015. 21:45

Vidim da mi niste jos odgovorili, pa ako bih mogla da se nadovezem na ovo prethodno pitanje. Afte su jos tu, grlo manje boli. Medjutim, vec dva tri dana imam dvije flekice 2x5mm otprilike koje su crvenije nego ostala povrsina jezika. Nije kao upaljeno, nego crveno kao 'cistije' od ostale povrsine.. I jos jedna manja takva flekica. Molim Vas da mi odgovorite, jer trenutno ne mogu kod dr. A veliki sam panicar. Hvala unaprijed. L.P.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 21:05

Poštovana, sve što opisujete nastaje kao posljedica pada imuniteta organizma; ne postoji uzročna terapija i prolazi samo od sebe. Istina,promijenjene površine sluznice vrlo su bolne, ali izbjegavanjem hrane koja sadrži začine i kiseline, te protektivnim gelom, možete i taj problem prevladati.

dzogeraj

17.12.2015. 17:05

Postovani,
pisala sam Vam prije.
Uradili smo bris grla i moj muz i ja. Prvi bris je sadrzao 35% beta streptokoke u guši, muz je takodjer imao ali nisu napisali postotak. Obojema nam je porodicni ljekar propisao Ospen iako ga nije bilo na listi lijekova na koje je osjetljiv streptokok. Poslije 20ak dana, tj prekjuce smo ponovili bris. Muzu jos uvijek nije gotov, ali meni je sada 70% alfa streptokoka. Zanima me kako je prije bio beta, a sada alfa streptokok? I je li moguce da se zbog pogresnog lijeka postotak bakterije povecao?
Mozete li mi molim Vas napisati nesto o ovoj bakteriji, jer je sve sto pronadjem na internetu konfuzno, barem meni koja nemam veze sa medicinom. A moj porodicni ljekar nije tip osobe koji bi da porazgovara sa pacijentom.
Veoma bi mi znacio Vas odgovor, savijet i objasnjenje.

Unaprijed hvala!

tajpod

02.01.2016. 23:50

Poštovani,

Ja imam slican, no manje ozbiljan problem. Vec otprilike tjedan dana me samo navecer boli grlo u prednjem dijelu (ponajvise lijeva strana) i otežano gutam. Zadnja tri dana sam se razbolila, tako da sada i kasljam i imam ucestala (pet puta u dva sata) krvarenja iz nosa. Sve to skupa pogorsalo je bol u grlu. Uz to sto je ono jako crveno, primjetila sam unutar desne strane grla nesto bijelo, poput prišta. Nisam sigurna što da učinim i trebam li potražiti ozbiljniji pomoc lijecnika?

Hvala unaprijed!

NinaNikolina

10.01.2016. 19:10

Poštovani,
nekoliko mjeseci me boljelo grlo, a zapazila sam da su mi s obje strane grla, narasle neke izrasline, poput fibroma na koži, na peteljci.
Sunjam na 2 potencijala uzroka: GERB koji mi je nedavno dijagnosticiran (nakon uzimanja lijekova mi je bolje) ili HPV. Radije bih da je ovo prvo happy
S obzirom na vaše iskustvo molim cijenjeno mišljenje. Isto tako me zanima da li se i kako to otklanja?
Počela sam piti koješta za "jačanje imuniteta" u nadi da će to nestati, ali nekako baš ne vjerujem u to. Čini mi se da su se čak povećale, bar na onoj strani koju sam
stalno proučavala i vjerojatno dodatno iritirala.
Uzela sam uputnicu za ORL pregled ali mislim da ću do tad šiznut pa ljubazno molim za konzultaciju.
HVALA

NinaNikolina

10.01.2016. 19:10

Postovani,
zanima me načelno čime se mogu liječiti gljivice na jeziku? Rojazol mast? Navodno se može dobiti samo na recept.
Ima li neki OTC lijek koji bi pomogao?
Pitam radi prijateljice koja je na jako strogoj dijeti i od tad su joj se pojavile gljivice na jeziku. Nije mogla dobiti rojazol mast bez recepta pa ako ima nešto drugo?
Hvala