Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Branhijalna cista


Autor Poruka

ReLEone

05.11.2010. 20:31

Prije cca dva tjedna (22.10) uz laganu grlobolju javila mi se kvržica na desnoj strani vrata, doktorica opće prakse rekla je da je limfni čvor u pitanju, ali krvna slika je bila u redu pa sam prošao bez terapije. Kvržica je bila bezbolna, no nastavila se povećavati pa sam 5 dana nakon otišao specijalistu koji mi je dao novocef 500mg, 10dana. 2 dana nakon toga kvržica se dodatno povećala i postala bolna, pa sam opet otišao specijalistu koji mi je dao i medazol jer je postojala mogućnost da je upala potekla od zuba. Zubi su ispostavilo se u redu, a do tad sam napravio 3 krvne slike, sve u redu, nisam imao ni temperaturu. 3.11. punktirali su kvržicu, i danas sam dobio nalaz kako je riječ o branhijalnoj cisti. Specijalist mi je produžio novocef za još 2 dana, ukupno 12, i zakazao kontrolu za mjesec dana uz vjerojatno kirurški zahvat. Prilikom punkcije doktorica je ipak istisnula dio te kvržice, a čini se kako se i sama počela smanjivati, pa sad više ne osjećam intenzivnu bol već samo lagani povremeni pritisak u uhu i glavi. Nisam siguran koje bi moje pitanje bilo, 2 tjedna "guglam" i slušam o limfnom čvoru, a sad se ispostavilo da je riječ o cisti i da me očekuje operacija.

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.11.2010. 20:30

Izrasline na vratu najčešće jesu limfni čvorovi i najčešće se povlače na terapiju antibiotikom (i kao takve se obično u početku i liječe, obično je neuspjeh terapije razlog za daljnom istragom - UZV vrata/citološka punkcija), rijetko je riječ od drugim problemima - kao što je branhijalna cista. Sama cista je zaostatak stanica iz embrionalnog razvoja, dosta je rijetka, no zbog estetskih razloga te sklonosti čestim upalama potrebno ju je odstraniti (i to najbolje prije nego što zaredaju upale jer ju je tada zbog priraslica i ožiljaka teže odstraniti). Sama cista može biti mirna godinama - obično se aktivira tek u 2-3 desteljeću života. Dakle, ne radi se o ničemu opasnom, sadašnju upalu potrebno je sanirati, pričekati (mjesec dana je ok period), te učiniti operaciju (ista se radi u općoj anesteziji). Lijepi pozdrav!