Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma planocellulare


Autor Poruka

ana

13.03.2004. 19:12

Postovani doktore,

Nakon uradjene analize uzorka tumora lijeve glasnice moj otac je dobio slijedeci nalaz na osnovu kojeg je doktorica zakljucila da odstrani glasnicu/ona smatra da ce ishod biti uspjesan/. Molim vase misljenje.

"U histoloski pregledanom materijalu nalaze se fragmenti tumorskog tkiva koje je izgradjeno od solidnih plaze, atipicnih plocastih celija, krupnih polimorfnih jedara, grubog hromatina, eozinofilne citoplazme. Granice izmedju pojedinacnih celija su jasne, a uocavaju se medjucelijski mostici. Fokalno tumorske celije grade lukavicaste formacije. tumorske celije mitotski su aktivne,a rijetke mitotske figure su atipicnog izgleda. Stroma je vezivna, prozeta limfocitima."

Unaprijed Vam zahvaljujem i nadam se vasem odgovoru

prof. dr. Željko Bumber

16.03.2004. 09:21

Rak glasnice uspješno se liječi ili kirurškim odstranjenjem ili zračenjem.
Danas se ,ako se zaista radi samo o glasnici , uklanjanje tumora provodi laserom endoskopski . To smatram metodom izbora.

ana

31.03.2004. 22:24

Postovani doktore,

Veoma Vam se zahvaljujem na vasem odgovoru i ujedno jos jednom molim za Vase misljenje.
Nakon izvrsene operacije, ocu je odstranjena desna glasnica, medjutim na osnovu PH analize uzoraka doktorica predlaze zracenje. Iako mu doktorica nije nista rekla za lijevu glasnicu, iz PH nalaza se jasno vidi da je u pitanju i tumor lijeve glasnice.Molim Vase misljenje.
******
Izvjestaj patohistološke analize

Klinička dijagnoza i drugi podaci:
Ca Laringis.

Vrsta materijala:

1. desna glasnica sa tumorom
2. granični prema arutebiudu
3. sluznica lijeve glasnice prema prednjem komisuri

Patohistološka analiza:
1-3 CARCINOMA PLANOCELLULARE INVASIVUM (DOBRO DIFERENTOVANA PLAZMA)

1. Primljen fragment tkiva dimenzija 2, 5x1,5x1 cm, smeđkasto bjelkaste neravne površine. Na rezu sivkasto bjelkast srednje čvrst.
2. Sitno sve prebačeno.
3. Sitno sve prebačeno.

1. U histološki pregledanom materijalu nalazi se fragment sluznice sa dijelom cilindričnog epitela, a dijelom pločastog slojevitog epitela na površini. Isti je dijelom displastično izmjenjen, a mjestimično je zauzet tumorskim tkivom. Subepitelno u stromi nalaze se elementi tumorskog tkiva izgrađeni od solidnih plaža atipičnih pločastih ćelija krupnih polimorfnih jedara grubog hromatina eozinofilne citoplazme. Granice između pojedničnih ćelija su jasne, a uočavaju se međućelijski mostići. Fokalno tumorske ćelije grade lukavičaste formacije. Tumorske ćelije su mitotski aktivne, a rijetke mitotske figure su atipičnog izgleda. Stroma je vezivna gusto prožeta upalnim infiltratom izgrađenim od mononukleara. U materijalu se nalaze I elementi mukoznih žlijezda.
2. U histološki pregledanom materijalu nalazi se fragment sluznice sa pločasto slojevitim epitelom na površini, a mjestimično zauzet tumorskim tkivom koji je istih karaktersitika kao pod 1. U materijalu se nalaze i elementi mukoznih žlijezda.

prof. dr. Željko Bumber

01.04.2004. 07:43

Čini se da se tumor proširio i na prednju komisuru (mjesto sastajanja
obje glasnice. Moguće je zračenje. Mislim da je prije zračenja moguće oodstranjenje dijela štitne hrskavice u tom području laserom pa potom zračenje.

ana

01.04.2004. 19:32

Postovani doktore,


Jos jednom vam se veoma zahvaljujem na vasem odgovoru. Interesuje me, posto smo iz BiH, da li obavljate privatnu praksu tj. da li postoji mogucnost da moj otac dodje kod vas na pregled i eventualnu intervenciju?

puno pozdrava i najljepse hvala

prof. dr. Željko Bumber

02.04.2004. 07:40

Slijedeći tjedan (bilo koji dan) dođite na ORL Kliniku na Šalatu 4 u Zagrebu u 8 00 h u amb II , zbog pregleda i nastavka liječenja.