Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CARCINOMA PLANOCELLULARE INVASIVUM (HG 2 NG 2 )


Autor Poruka

Sladjan

12.07.2004. 13:59

Poštovani gospodine prof. dr. Željko Bumber

Obraćam vam se u vezi mog oca koji je rođen 1948 god. i kojem je dijagnosticiran karcinom. U slijedećih nekoliko redaka ću Vam dati podatke sa kojima raspolažem i to kronološki.

1. nalaz i mišljenje liječnika specijaliste maksiofacialnog kirurga

Bolovi u predjelu korijena jezika prilikom gutanja sa desne strane. Objektivno zubi kariozni i većinom nedostaju. Jezik fiksiran u predjelu korijena sa desne strane. Palpatorno tumefakt tvrde konzistencije koji zahvata korijen jezika i spušta se prema hipofarinksu.

Dg. Tu radicis linguae l.dex et hypopharyngis susp.

Potreban konsultativni pregled ORL te biopsija promjene i UZ vrata.

2. nalaz i mišljenje liječnika pri UZ vrata

Ultrazvučni pregled vrata ( linearna sonda 5 do 12 Mhz)
O: sa desne strane jezika u predjelu korijena vidi se nehomogena zona, nepravilnih kontura veličine oko 4,2 cm. koja je nepravilnih rubova i prodire u dno usne šupljine a odgovara tm. tvorbi otvorene etiologije.
Ehosonografski status ostalih organa vrata je uredan.

3. izvještaj patohistološke analize

patohistološka dijagnoza
CARCINOMA PLANOCELLULARE INVASIVUM (HG 2 NG 2 )

nalaz

U histološki pregledanom materijalu nalazi se isječak sluznice sa pločasto slojevitim epitelom na površini. većim dijelom siječak je zauzet tumorkim tkivom izgrađenim od solidnih plaža atipičnih pločastih ćelija, krupnih polimorfnih jedara, grubog hromatina, eoyinofilne citoplazme. Pojedinačna jedra su bizarnog izgleda. Opisane ćelije solidno su aranžirane, mjestimično grade lukovičaste formacije. Pojedinačne ćelije su diskeratotično izmjenjene. Opisane tumorske ćelije su mitotski aktivne, a rijetke mitotske figure su atipičnog izgleda.
Okolna stroma je vezivna, prožeta lomfocitima i plazma ćelijama. Tumorsko tkivo se nalazi na svim resekcionim rubovima.


Poštovani doktore upoznat sam da je neophodan operativni zahvat u liječenju bolesti pa me s toga interesira kakva vrsta operativnog zahvata je najbolja u ovom slučaju. Što bi po vama trebalo preduzeti da bi se došlo do uspiješnog liječenja ove bolesti te da li je moguće potpuno izlječenje.

Unaprijed zahvalan,

Slađan

prof. dr. Željko Bumber

02.08.2004. 10:34

Karcinom jezika i metastaze vrata liječe se kombinacijom operacije i zračenja a operacije se provode u većim ustanovama k,oje se bave otorinolaringologijom i maksilofacijalnom kirurgijom.Javite se odmah.
Kašnjenje odgovora posljedica je boravka na mjestima bez kompjutera.