Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


česte upale uha


Autor Poruka

durica

14.12.2009. 15:35

Poštovani,

majka sam 2-godišnjeg djeteta koje je sklono upalama uha. Unazad godinu dana četiri puta smo bili bolesni i četiri puta mu je dijagnosticirana upala uha.
Na pregledu kod otorinolaringologa, doktorica je spomenula da ima razrovane krajnike i da će vjerojatno biti sklon upalama.
Ono što bi vas molila ja da mi pojasnite termin razrovanih krajnika, te da me uputite što bi bilo najbolje za prevenciju.
Unaprijed hvala,

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.12.2009. 19:55

Razrovani krajnici sami po sebi ne moraju značiti ništa, moraju se uzeti u obzir u kontekstu cjelokupne kliničke slike - ima li dijete česte gnojne angine/upale grla, koliko su veliki krajnici, utječu li na disanje (diše li dijete na usta, ima li apneje). Česte upale uha češće su, ipak, povezane sa uvećanim adenoidnim vegetacijama (treća mandula). Četiri upale uha još nisu razlog za paniku. Savjetujem da učinite timpanometriju (neinvazivno ispitivanje stanja srednjeg uha - gdje se i događaju upale) u nekom od audioloških kabineta u sklopu orl odjela, a ukoliko upale zaredaju, treba razmisliti i o odstranjenju treće mandule (ukoliko je uvećana - potvrđuje se fiberendoskopskim pregledom). Nekad se, kod jako čestih i jakih upala (kao i kod nagluhosti uzrokovanih nakupljanjem sekreta u srednjem uhu), kod djeteta radi i miringomija i postavljanje ventilacijskih cjevčica u bubnjić (vi ste još daleko od toga). Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijep pozdrav!