Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


egzostoze


Autor Poruka

lasica

28.11.2007. 01:05

Poštovani,odjednom sam počela čuti zujanje više frekvencije u lijevom uhu koje mi je bilo osobito iritantno po noći i kada je bila tišina.Mislila sam da je to od željeza (rodila sam prije 7 mjeseci i dosta krvi izgubila),no kako niti nakon terapije željezom nije prolazilo,a i kako sam osjetila vlaženje u uhu i "začepljenost",otišla sam kod liječnila opće prakse koji je rekao da imam upalu uha i da mi je unutra jako crveno i natečeno te mi prepisao amoksicilin 500mg.Napominjem da sam cca. mjesec dana prije tog događaja imala bol u uhu,više onako kao na gornjoj stijenci srednjeg dijela uha,kao da imam gnojni prišt,no koja je nakon dva dana sama od sebe prestala.Pošto zujanje u ušima nije prestajalo niti nakon terapije,otišla sam kod ORL specijaliste i sada Vam prenosim nalaz:
"Verificirana dg: dysfunctio tubae auditivae lat. sin. RNS kavumi prohodni,bez pat.sekrecije.OFS:sluznica ždrijela mirna.OTS:desni bubnjić uredne boje,refleksa i plastike,lijevi također uredne boje i plastike,skraćenog refleksa,koža zvukovoda mirna.Akumetrijski uredna zračna vodljivost,Webera ne lateralizira TH:fiziološka otopina u nos više puta dnevno,operil 2x,propuhivanje po Valsalvi."
Nakon dva tjedna sam naručena na kontrolu sa nalazima timpanograma i piše na PB slijedeće:
"Timpanogram -A. OTS obostrano bubnjići uredni,zvukovodi suženi (egzostoze),bez hiperemije.RNS deformiran septum.OFS nalaz uredan.TH:acidi borici 3% 3x3 kapi u lijevo uho,ne močiti i ne čistiti štapićem."

Zašto sam dobila ove kapi,čemu one služe ako nema upale? Na internetu sam pročitala da su egzostoze tumori kostiju? Da li je to opasno i kako se liječi? Također što da radim sa ovim šumom u uhu koji je i dalje prisutan,kome da se javim-imate li neku preporuku za dobrog privatnog ORL specijalista,jer mi u bolnici nisu baš previše objasnili.Konačno,kako su te egzostoze uopće nastale i da li je povezano sa time što sam dok se nisam počela baviti sportom na otvorenom prije 7 godina imala gotovo svaka dva mjeseca gnojnu anginu i to od dojenačke dobi?Hvala na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.12.2007. 23:20

Štovana, krenimo redom. Kapi koje su navedene koriste se kao doatak ili za samostalno liječenje upala zvukovda ili toaletu uha kod kroničnih upala uha (vi nemate ništa od toga). Mogu se kratkotrajno koristiti kod svrbeža zvukovoda i nekih dermatoloških (kožnih) problema koje se manifestiraju i na koži zvukovoda. U svakom slučaju ne mogu vam naštetiti, no nije ih potrebno koristiti dulje od nekoliko dana. Egzostoze zvukovoda nisu tumori kostiju već reakcija periosta (pokrovnog sloja kosti) zvukovoda, najčešće na često izlaganje hladnoj vodi (plivači, ronioci), no mogu nastati i bez manifestnog razloga. Ukoliko narastu toliko da posve zatvore zvukovod dovode do nagluhosti (nemogućnost provođenja zvuka kroz zvukovod) i potrebno ih je odstraniti (izbrusiti) - operacijom. Dakle, posve su dobroćudna, iako ponekad nezgodna pojava. Što se tiče šuma u uhu, učinite za početak snimanje sluha (koliko vidim učinili ste samo timpanometriju, koja je uredna, tako da se ne radi o disfunkciji eustahijeve tube. S dobivenim nalazom vjerojatno će se uvrditi razlog šuma i dati odgovarajuća terapija (nažalost, nije uvijek jednostavno otkriti pravi razlog šuma i dati djelotvoran lijek). Većina audiometrijskih kabineta za koje znam u Zagrebu (OB S.Duh, S.Milosrdnice,Šalata,Dubrava,SUVAG) su kompetentni u rješavanju takvih problema. Iz navedenog možete i sami zaključiti da egzostoze i gnojne angine nemaju nikakve veze jedno s drugim. Želim vam puno sreće u rješavanju problema sa šumom.

lasica

06.12.2007. 18:20

hvala puno na odgovoru i molim vas još za savjet.pošto se bavim daljinskim plivanjem,to je očito od toga,no što sada?da li se te egzostoze mogu još pojačati od plivanja?da li da kupim one čepove za uši ili se čak prestanem baviti plivanjem?

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.12.2007. 23:00

Nasreću, egzostoze kod većine ljudi ostanu mirne, unatoč stalnom izlaganju uha hladnoj vodi, no nekad se povećavaju do te mjere da uzrokuju upale zvukovoda (kao posljedica zadržavanja vode i detritusa u zvukovodu) ili čak u otpunosti zatvore zvukovod i dovode do nagluhosti. U tom slučaju treba ih operirati (izbrusiti). Moja je preopruka da se nastavite baviti plivanjem, a možete pokušati nabaviti čepiće za zvukovod (najbolje silikonski, i to oni koji se ne gurnu preduboko u zvukovod, već ulože u ušnu školjku), naravno ukoliko vam neće smetati. Učinite kontrolu kroz otprilike godinu dana da se utvrdi eventualna progresija (nažalost ne znam koliko su vaše egzostoze izražene - nekad je taj nalaz vrlo malen i zanemariv).

lasica

10.01.2009. 11:00

Poštovani,evo mene opet.Šum u ljievom uhu je i dalje prisutan,nekada je jači i to druge frekvencije (kao kada pišti lonac za čaj) nekada manji,a čak se u nekoliko navrata desilo da ga uopće nema,ali i da se isti javlja i na desnom uhu.Jači je ako spavam na desnom boku nego na lijevom.Pogotovo na visokim temperaturama mi je bilo bolje,dok čim je jako hladno kao da se pogoršava.Sluh sam mjerila 2x.Prvi puta je bilo da imam 20-30% oštećen sluh,a drugi puta da sam na granici zdravog sluha,odnosno da oštećenja nema.Imam devijaciju septuma i kroničnu upalu sinusa (po liječniku,ja imam simptome uvijek zaštopan nos,ali da mogu disati i ništa drugo).Brisevi su bili čisti.Timpanogram u redu.Na RTG sinusa se na maksilofacijalnim vidi sjena/zadebljanje ali mi to nikada nitko nije objasnio što je to.U međuvremenu sam malo čitala o tom šumu i došla do menierove bolesti.I brine me to što sam ja tada kada je sve počelo imala simptome mučnine,uz onaj osjećaj punoće i jakog šuma u ušima ali sam tu mučninu i blagu vrtoglavicu pripisivala jakom antibiotiku koji sam tada koristila.Danas ponekada kada imam jači šum nego inače bude mi mučno.Da li da se opet javim na ORL ili je to nepovezano?
I palo mi je na pamet još da je to sve počelo negdje nakon moje operacije za ugradnju zubnog implantata (gornja 5ica) kada su između ostalog na rtg vidjeli da imam kao nekakvu cistu na lijevoj strani čeljusti ali da to "nije ništa" i da "to ne smeta".
Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.01.2009. 16:50

Meniereovu bolest karakteriziraju tipični simptomi - vrtoglavica praćena vegetativnim simptomima (mučnina, povračanje), šum, nagluhost i osjećaj pritiska/punoće u uhu. Simptomi traju nekoliko sati do dana te se povlače, s time da sa progresijom bolesti zaostaje oštećenje sluha koje se postupno pogoršava. Kvalitetnom orl/audiološkom obradom te praćenjem stanja i nalaza tonskog audiograma i ostalih pretraga (kod dvojbenih slučajeva može se učiniti i elektrokohleografija), nije teško doći do dijagnoze i pratiti i liječiti bolest. Bolest, naravno, može biti izražena sa blagim simptomima ili biti dosta žestoka, no osim što zna biti dosta neugodna, ne utječe na duljinu života. Radi procjene što se točno dešava sa vašim uhom, potreban mi je podatak o vrsti nagluhosti na tonskom audiogramu te obliku krivulje praga sluha, dimamici bolesti, kao i točan nalaz pregleda uha. Drugo stanje koje može rezultirati sličnim asimptomima je i hidrops kohleje koji ima slične simptome no kod kojeg izostaju simptomi vrtoglavice/mučnine. Kao posljedica upalnih procesa zuba te stomatoloških zahvata, može zaostati nalaz u čeljusnim sinusima, radi točne evaluacije potreban je pregled orl-oga te po potrebi nalaz dopuniti CT-om paranazalnih sinusa. Sretno!